« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia animalelorProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Prezumția de nevinovăție are și un aspect uman
02.02.2018 | Veronica DOBOZI

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Veronica Dobozi

Veronica Dobozi

Eu mă gândeam că poate nu ar trebui să uităm, chiar dacă de multe ori se uită cu foarte mare ușurință acest aspect, prezumția de nevinovăție are, ca orice instituție juridică, și un aspect uman, are niște limitări biologice. Respectiv, prima informație care ajunge la creier este cea înmagazinată, este o chestiune biologică, nu se poate trece peste ea. Ca urmare, momentul la care un judecător informează despre acuzare și apărare, are și el o foarte mare importanță din această perspectivă a prezumției de nevinovăție. Cred că la momentul actual, ca și legislația internațională, este puțin deficitară, pentru că este de la sine înțeles, au considerat că este tradițional, de neschimbat până la un anumit moment, că prima informație care ajunge la judecătorul penal este cea a acuzării. Poate în timp ne-am putea gândi la o schimbare de paradigmă.

Am simțit de multe ori în cauzele pe care le-am avut, dar și atunci când eram judecător această limitare a faptului că primul lucru care ți se servește ca informație este unul mult mai puternic față de celelalte. Practic, argumentele care vin după aceea trebuie cumva să fie mai puternice decât prima informație care vine către o persoană. Poate că este o chestiune subiectivă, poate că alții sunt mult mai pregătiți și pot să gereze lucrurile acestea în așa fel încât prima informație să fie pusă în același plan cu toate celelalte care vin ulterior spre respectiva persoană, dar știm cu toții că nu toți judecătorii au experiență de viață, uneori este greu pentru un tânăr la început de drum să fie absolut obiectiv cu prima informație care vine spre el și s-o pună pe același plan cu toate celelalte. Din această perspectivă, poate în timp procedura ar putea să ia în calcul și o schimbare a momentului în care sunt prezentate pentru prima oară unui judecător informațiile din dosarul penal, punând, poate, pe același, ca și moment, atât informațiile acuzării, cât și ale apărării.

 Av. Veronica Dobozi, Partner STOICA & Asociații

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Prezumția de nevinovăție, ediția 166, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni: Drept penal, JURIDICE.ro, SELECTED TOP LEGAL | Toate secţiunile
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD