« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Curtea de Apel București. Cercetarea prealabilă neurmată de sancționarea disciplinară a salariatului nu semnifică hărțuire la locul de muncă
27.01.2018 | Laurențiu PETRE, Irina BOȚA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Laurențiu Petre

Laurențiu Petre

Irina Boța

Irina Boța

Instanța a reținut că efectuarea cercetării disciplinare a salariatului și nefinalizarea acesteia printr-o decizie de sancționare disciplinară nu pot fi considerate elemente care să semnifice o hărțuire la locul de muncă. Date fiind dispozițiile art. 247 din Codul muncii, angajatorul are prerogativa disciplinară, fiind dreptul său de a aplica sau nu sancțiuni disciplinare. Nu se poate reține în sarcina sa vreo obligație din această perspectivă.

Cât privește faptul că salariatul s-ar fi aflat într-o stare de neliniște și tensiune psihică în perioada cât a fost cercetat disciplinar, temându-se să nu-și piardă locul de muncă, instanța a apreciat că desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă este doar una dintre sancțiunile prevăzute de lege, însă nu era obligatoriu să fie aplicată, existând doar o posibilitate în acest sens. Salariatul sancționat disciplinar are posibilitatea de a contesta în justiție măsura luată împotriva sa, existând deci remediul necesar sub acest aspect. (Curtea de Apel București, Secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, Decizia civilă nr. 1105 din data de 23 februarie 2017, nepublicată, având ca obiect acțiune în despăgubiri)

Comentariu

1. Prin demararea procedurii de cercetare disciplinară prealabilă angajatorul a acționat conform legii, convocarea transmisă salariatului precum și ascultarea acestuia în fața Comisiei de cercetare disciplinară nefiind măsuri care să-i lezeze demnitatea în muncă. Constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea unor eventuale sancțiuni de către angajator, în temeiul dispozițiilor art. 247 din Codul muncii, sunt în strânsă legătură cu dreptul angajatorului de organizare a activității în cadrul unității, de stabilire a atribuțiilor fiecărui salariat, exercitarea controlului asupra modului de îndeplinire a sarcinilor de serviciu precum și de a da dispoziții cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalității lor, prerogative ce se regăsesc în cuprinsul art. 40 alin. (1) din Codul muncii.

2. Curtea a apreciat, în mod judicios, că desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă reprezintă doar una dintre sancțiunile prevăzute de lege, celelalte sancțiuni disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârșește o abatere disciplinară fiind: avertismentul scris; retrogradarea din funcție, cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăși 60 de zile; reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10% sau reducerea salariului de bază și/sau, după caz, a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%.

3. Potrivit dispozițiilor art. 252 alin. (1) din Codul muncii angajatorul dispune aplicarea unor sancțiuni disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoștință despre săvârșirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârșirii faptei [n.n. pentru calculul momentului de la care începe să curgă termenul de 30 de zile calendaristice pentru aplicarea sancțiunii disciplinare se va avea în vedere data înregistrării raportului final al cercetării disciplinare prealabile la registratura unității potrivit ÎCCJ, dec. nr. 16/2012 privind judecarea recursului în interesul legii, publicat în M. Of. nr. 817 din 05.12.2012].

4. În ceea ce privește opțiunea angajatorului de a nu-l sancționa pe salariatul cercetat disciplinar, acest lucru este legal și temeinic având în vedere că, în înțelesul textului art. 252 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul va comunica o eventuală decizie de sancționare a salariatului, dispozițiile legale nestabilind o obligație de comunicare a unei decizii de nesancționare.

Avocat Laurențiu Petre, Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
Irina Boța, student, Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu din București

 
Secţiuni: Articole, Content, Dreptul muncii, Jurisprudență Curți de Apel, Opinii, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Curtea de Apel București. Cercetarea prealabilă neurmată de sancționarea disciplinară a salariatului nu semnifică hărțuire la locul de muncă”

 1. Amelia FARMATHY spune:

  Probabil, datele particulare ale speței impuneau o astfel de concluzie.
  Însă, de plano, nu aș generaliza astfel de concluzii.
  Și cercetarea disciplinară, neurmată de nicio sancțiune poate fi, în anumite condiții particulare (cel mai probabil nu e cazul în litigiul rezumat), o formă de hărțuire.
  O prerogativă rămâne o prerogativă cât timp nu e grevată pe abuz.
  Iar prezumtivul abuz nu poate fi refuzat a fi cercetat sub pretextul faptului că prerogativa disciplinară stabilește în sarcina angajatorului o ”posibilitate”.
  Și folosirea forței de către un polițist în misiune e tot o… posibilitate, dar niciodată nu va fi privită ca o ”prerogativă” de necercetat în caz că se petrece.
  Cercetarea disciplinară nu e gândită ca să fie folosită drept metodă ”legală” de stresare a salariatului, poate-poate, își va da acesta demisia sau va cere încetarea raporturilor de muncă ”prin acord”.
  În esență, generalizarea extrasă dintr-un caz particular reprezintă, poate, cea mai întâlnită eroare în drept.
  Deja m-am plictisit să o observ.
  Și știți de ce apare?
  Eu știu. Dar… ”nu spui”:))))))

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD