« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Ziua Europeană a Protecției Datelor
28.01.2022 | Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Internațional, Legal Days, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Adelina Dobre

Adelina Dobre

2022: Ziua Europeană a Protecției Datelor este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a transmis următorul mesaj:

Sărbătorirea Zilei Europene a Protecției Datelor, pe data de 28 ianuarie 2022, de către toate statele membre ale Consiliului Europei marchează împlinirea a 41 de ani de la adoptarea, în anul 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal.

Recent, prin Legea nr. 290 din 9 decembrie 2021, România a ratificat Protocolul de amendare a Convenției 108, deschis spre semnare la data de 10 octombrie 2018 la Strasboug și semnat de țara noastră pe data de 26 iunie 2020.

Marcarea anuală a acestei zile constituie un prilej de a aduce în atenţia publicului importanța respectării principiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, a dreptului la viață privată și a dreptului la protecția datelor personale, consacrate ca drepturi fundamentale.

Pentru celebrarea Zilei Europene a Protecţiei Datelor, pe data de 28 ianuarie 2022, instituția noastră va organiza Conferința on-line intitulată „Principalele aspecte constatate în activitatea Autorității naționale de supraveghere”, în care se vor prezenta și dezbate aspecte specifice de aplicare a regulilor de prelucrare a datelor personale. La acest eveniment au fost invitate, în principal, autoritățile și instituțiile publice centrale reprezentative, cele mai importante asociații și uniuni profesionale, camere de comerț, companii și reprezentanți mass-media.

Cu această ocazie va fi lansat și Ghidul privind prelucrările de date efectuate de asociațiile de proprietari, pregătit de instituția noastră și destinat să lămurească aspecte specifice acestei categorii de operatori.

Sărbătorirea Zilei Europene a Protecției Datelor se va realiza și cu sprijinul postului național de televiziune TVR și a Societății de Transport București, care vor difuza clipul informativ dedicat Regulamentului General privind Protecția Datelor (mesaj de interes public), realizat de instituția noastră.

De asemenea, pentru cei interesați, informații sintetice privind activitatea Autorității din anul anterior sunt prezentate, ca în fiecare an, în Broșura dedicată Zilei Europene a Protecției Datelor, disponibilă, alături de pliantul aferent, la adresa.

***

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a publicat următorul anunț:

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Europene a Protecţiei Datelor, instituția noastră lansează „Ghidul privind prelucrările de date cu caracter personal efectuate de către asociațiile de proprietari”, ce poate fi consultat în cadrul secțiunii „Informații utile”, pe site-ul Autorității Naționale de Supraveghere.

Acest ghid este destinat să vină în sprijinul asociațiilor de proprietari, raportat la îndeplinirea obligațiilor pe care le au în calitate de operatori de date cu caracter personal potrivit Regulamentului (UE) 679/2016, în scopul respectării condițiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv de asigurare a drepturilor persoanelor vizate.

De asemenea, la secțiunea „Materiale Informative”, a fost postată Broșura dedicată Zilei Europene a Protecției Datelor, atât în limba română, cât şi în limba engleză.

Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Europeană a Protecției Datelor este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

Ziua Europeană a Protecției Datelor se celebrează în data de 28 ianuarie 2021 de către toate statele membre ale Consiliului Europei și marchează 40 de ani de la adoptarea, în anul 1981, la Strasbourg, a Convenției 108 pentru protecția persoanelor referitoare la prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal.

Convenţia 108 defineşte o serie de principii universale şi conţine prevederi de natură să asigure protecţia vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private.

Modernizarea Convenției 108 s-a realizat în luna mai 2018, când Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat Protocolul modificat cunoscut sub numele de „Convenția 108+”.

Sărbătorirea anuală a acestei zile constituie un prilej de a aduce în atenţia publicului importanța respectării principiilor de prelucrare a datelor cu caracter personal, a dreptului la viață privată și a dreptului la protecția datelor personale, consacrate ca drepturi fundamentale.

Pentru celebrarea Zilei Europene a Protecţiei Datelor, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal va organiza două evenimente on-line destinate informării corecte a operatorilor cu privire la aplicarea adecvată a regulilor de protecție a datelor personale, statuate de Regulamentul General privind Protecția Datelor.

:: Broșura ANSPDCP

Cu ocazia celebrării în data de 28 ianuarie a Zilei Europene a Protecției Datelor, Comitetul European pentru Protecția Datelor a realizat un clip aniversar în vederea transmiterii unui mesaj comun dedicat acestei zile importante în domeniul protecției datelor cu caracter personal de către toți președinții autorităților pentru protecția datelor (membri ai Comitetului European pentru Protecția Datelor).

:: Clipul aniversar

Înainte de Ziua Europeană a Protecției Datelor, Věra Jourová, vicepreședinte pentru Valori și Transparență, și Didier Reynders, comisar pentru justiție, au transmis următoarea declarație:

Protejarea confidențialității noastre face parte din ADN-ul Europei: Ziua protecției datelor din acest an marchează 40 de ani de la „Convenția 108” a Consiliului Europei, singurul tratat internațional privind confidențialitatea. Astăzi, normele europene privind protecția datelor au devenit standardul de aur și un model urmat în multe părți ale globului.

Valoarea unui regim eficient de protecție a datelor a devenit și mai clară în timpul pandemiei coronavirusului. Noile soluții digitale, cum ar fi aplicațiile de urmărire, pot funcționa numai dacă oamenii se simți bine protejați și pot avea încredere că datele lor nu vor fi utilizate în mod abuziv. GDPR este piatra de temelie către abordarea centrată pe om a Europei în ceea ce privește tehnologiile digitale, susținând și împuternicind cetățenii.

Fluxurile de date gratuite și sigure sunt, de asemenea, o condiție prealabilă pentru ca operațiunile guvernamentale și comerciale să continue în timpul pandemiei. Protejarea confidențialității și facilitarea fluxurilor de date trebuie să meargă mână în mână. Datorită regimului său inovator de protecție a datelor, UE este bine plasată pentru a promova fluxuri de date sigure și de încredere la nivel global. În acest scop, Comisia își va intensifica cooperarea cu partenerii care au opinii similare la nivel bilateral și multilateral, bazându-se pe tendința în creștere către niveluri mai ridicate de standarde de confidențialitate. Prin hotărârea sa referitoare la Scutul de confidențialitate UE-SUA în cazul Schrems II din iulie 2020, Curtea a confirmat că atunci când datele cu caracter personal călătoresc în străinătate din Europa, acestea trebuie să rămână în siguranță. Este o prioritate esențială pentru noi să lucrăm cu omologii noștri din noua administrație americană pentru a garanta protecția datelor cu caracter personal transferate peste Atlantic, în deplină conformitate cu hotărârea Curții. Mai mult, suntem foarte aproape de finalizarea negocierilor adecvate cu Coreea de Sud și suntem implicați în dialoguri adecvate cu un număr de alți parteneri internaționali. Dincolo de aceasta, contribuim activ la activitatea organizațiilor internaționale, precum OCDE, la dezvoltarea standardelor globale și a garanțiilor pentru accesul guvernului la datele cu caracter personal, care au o importanță crescândă pentru fluxurile de date. De asemenea, colaborăm cu autoritățile europene pentru protecția datelor pentru a asigura o aplicare viguroasă a normelor noastre.

Regulile puternice de protecție a datelor fac parte din soluția de combatere a pandemiei. De asemenea, ne vor aduce beneficii, deoarece tranziția către societăți și economii bazate pe date este una și mai accelerată. Europenii pot fi siguri: în UE, datele dvs. personale vă aparțin.

În 2006, Consiliul Europei a lansat Ziua Protecției Datelor care este sărbătorită în fiecare an la data de 28 ianuarie.

În ianuarie 2017, Comisia a adoptat o comunicare privind aspectele internaționale ale vieții private, care a stabilit strategia UE în domeniul fluxurilor și protecției internaționale a datelor. Adoptarea deciziei reciproce de adecvare UE-Japonia este un rezultat important al acestei strategii. A creat cea mai mare zonă din lume de fluxuri de date gratuite și sigure. Negocierile Comisiei cu privire la deciziile de adecvare cu Coreea de Sud și Regatul Unit se află într-un stadiu avansat. În plus, Comisia este în curs de adoptare a unor clauze contractuale standard modernizate, care sunt mecanismul de transfer cel mai utilizat de companiile din UE.

Regulamentul general privind protecția datelor se aplică în toate statele membre începând cu 25 mai 2018. În iunie 2020, Comisia Europeană a publicat un raport de evaluare cu privire la GDPR, care arată că și-a îndeplinit majoritatea obiectivelor, în special oferind cetățenilor un set puternic de drepturi aplicabile, întreprinderilor oportunități de a profita la maximum de revoluția digitală și creând un nou sistem european de guvernanță și aplicare.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua Europeană a Protecției Datelor este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

2019: Ziua Europeană a Protecției Datelor este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

Consiliul Europei sărbătorește anul acesta cea de-a 13-a ediție a Zilei Protecției Datelor. Această inițiativă urmărește să sensibilizeze persoanele despre bunele practici din acest domeniu, informându-le despre drepturile lor și cum să le exercite.

În anul 2019, la prima ediție, premiul Stefano Rodotà este primit de Ingrida Milkaite și Eva Lievens, pentru proiectul lor care investighează confidențialitatea și protecția datelor din perspectiva drepturilor copiilor, potrivit unui comunicat. Proiectul a atras atenția juriului pentru analiza sa critică și de perspectivă a drepturilor copiilor asupra vieții private și a protecției datelor în era digitală, investigând dacă este nevoie de o reconceptualizare a acestor drepturi în lumina recentelor legi, tehnologii și evoluțiile sociale.

În România, în cadrul evenimentelor dedicate sărbătoririi pe data de 28 ianuarie 2019 a Zilei Europene a Protecţiei Datelor, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal organizează „Ziua porţilor deschise” și Conferința cu tema „Asigurarea respectării Regulamentului european privind protecția datelor și a reglementărilor naționale aplicabile”, la Palatul Parlamentului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Europeană a Protecției Datelor (Data protection day) este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

Sediul materiei: La această dată, Consiliul Europei sărbătorește Ziua Protecției Datelor, care marchează semnarea, la Strasbourg, la data de 28 ianuarie 1981 a Convenției Consiliului Europei privind protecția datelor (Convenția 108).

Act normativ ce reprezintă o adevărată piatră de temelie a reglementărilor incidente domeniului protecţiei datelor, Convenţia 108  defineşte o serie de principii universale şi conţine prevederi de natură să asigure protecţia vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private. Prin Protocolul Adiţional al Convenţiei au fost statuate noi prevederi referitoare la autorităţile naţionale de protecţie a datelor personale şi la transferul datelor personale, astfel încât să se asigure o platformă de cooperare între statele semnatare.

Convenția a fost ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și de Mauritius, Senegal, Uruguay și Tunisia. Alte țări precum Argentina, Burkina Faso, Cabo Verde, Mexic și Maroc au fost invitate să adere. Mulți participă în calitate de observatori la lucrările Comitetului Convenției (Australia, Canada, Chile, Ghana, Indonezia, Israel, Japonia, Coreea, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii).

„Convenția 108” este actualizată în prezent pentru a răspunde provocărilor legate de viața privată rezultate din utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării, pentru a-și consolida mecanismul de urmărire și pentru a asigura compatibilitatea cu diferitele cadre normative din întreaga lume, inclusiv UE Cadrul legal.

Pentru sărbătorirea Zilei Europene a Protecţiei Datelor, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a organizat Conferința cu tema „Aplicarea Regulamentului General privind Protecția Datelor”, la Palatul Parlamentului, la data de 26 ianuarie 2018, începând cu orele 11:00, potrivit unui comunicat ANSPDCP.

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.