BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

Ziua Europeană a Protecției Datelor

28.01.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Newsletter
Instagram
Facebook
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua Europeană a Protecției Datelor este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

Consiliul Europei sărbătorește anul acesta cea de-a 13-a ediție a Zilei Protecției Datelor. Această inițiativă urmărește să sensibilizeze persoanele despre bunele practici din acest domeniu, informându-le despre drepturile lor și cum să le exercite.

În anul 2019, la prima ediție, premiul Stefano Rodotà este primit de Ingrida Milkaite și Eva Lievens, pentru proiectul lor care investighează confidențialitatea și protecția datelor din perspectiva drepturilor copiilor, potrivit unui comunicat. Proiectul a atras atenția juriului pentru analiza sa critică și de perspectivă a drepturilor copiilor asupra vieții private și a protecției datelor în era digitală, investigând dacă este nevoie de o reconceptualizare a acestor drepturi în lumina recentelor legi, tehnologii și evoluțiile sociale.

În România, în cadrul evenimentelor dedicate sărbătoririi pe data de 28 ianuarie 2019 a Zilei Europene a Protecţiei Datelor, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal organizează „Ziua porţilor deschise” și Conferința cu tema „Asigurarea respectării Regulamentului european privind protecția datelor și a reglementărilor naționale aplicabile”, la Palatul Parlamentului.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua Europeană a Protecției Datelor (Data protection day) este marcată, anual, la data de 28 ianuarie.

Sediul materiei: La această dată, Consiliul Europei sărbătorește Ziua Protecției Datelor, care marchează semnarea, la Strasbourg, la data de 28 ianuarie 1981 a Convenției Consiliului Europei privind protecția datelor (Convenția 108).

Act normativ ce reprezintă o adevărată piatră de temelie a reglementărilor incidente domeniului protecţiei datelor, Convenţia 108  defineşte o serie de principii universale şi conţine prevederi de natură să asigure protecţia vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private. Prin Protocolul Adiţional al Convenţiei au fost statuate noi prevederi referitoare la autorităţile naţionale de protecţie a datelor personale şi la transferul datelor personale, astfel încât să se asigure o platformă de cooperare între statele semnatare.

Convenția a fost ratificată de cele 47 de state membre ale Consiliului Europei și de Mauritius, Senegal, Uruguay și Tunisia. Alte țări precum Argentina, Burkina Faso, Cabo Verde, Mexic și Maroc au fost invitate să adere. Mulți participă în calitate de observatori la lucrările Comitetului Convenției (Australia, Canada, Chile, Ghana, Indonezia, Israel, Japonia, Coreea, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii).

„Convenția 108” este actualizată în prezent pentru a răspunde provocărilor legate de viața privată rezultate din utilizarea noilor tehnologii ale informației și comunicării, pentru a-și consolida mecanismul de urmărire și pentru a asigura compatibilitatea cu diferitele cadre normative din întreaga lume, inclusiv UE Cadrul legal.

Pentru sărbătorirea Zilei Europene a Protecţiei Datelor, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a organizat Conferința cu tema „Aplicarea Regulamentului General privind Protecția Datelor”, la Palatul Parlamentului, la data de 26 ianuarie 2018, începând cu orele 11:00, potrivit unui comunicat ANSPDCP.

:: Website-ul oficial aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

Newsletter
Instagram
Facebook

Aflaţi mai mult despre , , , , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate