Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
3 comentarii

Logica teoriei mulţimilor pentru Legea 29/2018


28.01.2018 | Daniel UDRESCU
Secţiuni: Drept civil, Fiscalitate, Infrastructură, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Daniel Silviu Udrescu

Daniel Udrescu

În urma unor discuţii telefonice şi schimburi de idei pe Facebook cu privire la un articol recent, am încercat să prezint dlor avocaţi Lăpuşan, Mateescu, Badea, dlui Hârzoiu, multor dezvoltatori imobiliari din care menţionez pe dl Locic, Haliu, Dragoş, dar şi unor alţi experţi contabili sau consultant fiscali, un element de imperfecţiune în logica Legii 29/2018, pe care numai instant poate să o evalueze. Punctul meu de vedere este o gândire „outside the box”.  Un argument de logică nu juridic.

De regulă patrimoniul personal nu prea se asociază cu taxe şi impozite (mai demult era doar o tranzacţie civilă ca o taxă de timbru), dar în perioada 2009-2017 ANAF a reîncadrat la greu TRANZACŢII. Preţul într-un contract civil reprezintă principalul, respectiv baza impozabilă. În raţionamentul meu cuvântul accesoriu este folosit în sensul de ca ceva secundar principalului.  Impozitul pe venit şi TVA (inclus sau adăugat la preţ) sunt elemente secundare, în sensul incidental contractului, de multe ori practica notarială nici nu le menţionează ca parte a actului, în raport cu preţul, ci le prezintă în încheierea actului. Eu nu am spus că accesoriu se adaugă la principal şi nici că se scade.

Am spus că daca principalul şi un secundar/incidental nu se pot reîncadra ca tranzacţie din patrimoniul personal în patrimoniul afacerii, atunci imposibilitatea reîncadrării TRANZACŢIEI, din patrimoniul personal în patrimoniul afacerii trebuie extinsă la tot ce intersectează mulţimea B a TVA-ului (baza impozabilă), deci nici principalul cu celalalt incidental nu ar trebui sa fie reîncadrabil

ANAF a reîncadrat patrimoniul personal ca activitate economică, folosind aceiaşi bază impozabilă pentru calculul TVA defipte de art 269 CF.  Deci preţul reprezintă principalul şi ataşat preţului sunt impozitul pe venit şi TVA ce reprezintă elemente incidentale preţului, în sensul în care ele urmează întotdeauna regimul principalului. Daca am avea:
– cercul multimea A=baza impozabilă principalul şi impozitul pe venit incidentalul
– cercul multimea B=baza impozabilă principalul şi TVA-ul incidentalul
– operațiunea de intersecție a elementelor a două mulțimi este baza impozabila.

Partea comună ambelor cercuri este intersecția acestora – Principalul, adică tranzacţia. Dacă impozitul este un element secundar, incidental al principalului si TVA este tot incidental.

Art 1 alin (1) din Legea 29/2018 spune că în cazul tranzacțiilor pentru care s-a aplicat impozitul pe venit din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal al persoanelor fizice, se anulează diferențele de obligații fiscale principale, stabilite de organul fiscal ca urmare a reîncadrării acestor venituri ca venituri obținute de către persoanele fizice din transferul proprietăților imobiliare care fac parte din patrimoniul afacerii.

Alin (2) Organul fiscal nu reîncadrează veniturile obţinute de către persoanele fizice din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal ca venituri dintr-o activitate independentă şi nu emite o decizie de impunere în legătură cu o astfel de reîncadrare, pentru perioadele anterioare datei de 1 iunie 2017.

Legea 29/2018 se referă însă strict la amnistia unui incidental – Impozitul pe Venit, ceea ce deschide o cutie a Pandorei în cdomeniu constituţional. Incidentalul se ataşează şi face parte dintr-o tranzacţie indivizibilă (în cele două cercuri tranzacţia este preţul care este principalul (elementul intersecţiei mulţimilor).  Cele două secundare/incidentale preţului impozitul şi TVA, nu pot exista separat de principal, dar principalul poate să existe fără secundare). Dacă nu poţi reîncadra PREŢUL (baza impozabilă) adică principalul pentru care s-a calculat impozitul pe venit conform art 111 în impozit pe venit din activităţi independente de 16%, logica teoriei mulţimilor spune că nu poţi reîncadra PREŢUL (baza impozabilă) adică principalul pentru TVA.
Matematica, bat-o vina!!!

Daniel Udrescu

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti