« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii

Despre revizuire și terapia necunoscutelor
29.01.2018 | Neculai ZAMFIRESCU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Neculai Zamfirescu

Neculai Zamfirescu

Revizuirea are în vedere lipsurile de fond în aprecierea şi soluţionarea pricinii. În afară de faptul că este o cale de atac de fapt, revizuirea este şi o cale de atac de retractare, întrucât deşi hotărârea atacată nu este în sine nelegală şi netemeinică, în faţa judecătorilor ce o examinează se invocă situaţii noi care dacă ar fi fost cunoscute ar fi dus la o altă soluţie. În aceste situaţii este justificat ca însăşi instanţa ce a pronunţat hotărârea să revină asupra ei şi să rejudece cauza.

În consecinţă, atunci când, pertinent se invocă lipsa diligenţelor expertale privind descoperirea tuturor faptelor sau împrejurărilor necesare justei solutionari a cauzei, este justificat ca însăşi instanţa ce a pronunţat hotărârea să ordone demersuri ştiinţifice necesare şi suficiente privind evidenţierea acelor fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute la soluţionarea cauzei.

Punem în discuţie trăirile, gândirile şi activităţile naturale şi automate ale oamenilor de justiţie[1], aducem în prim plan conceptul de „revizuire în interesul profesiei”.

Sub această raţiune, sugeram DE LEGE FERENDA extrapolarea textului art. 453 alin. (1) lit. a), de la formularea „s-au descoperit, fapte sau împrejurări ce nu au fost cunoscute…”, la formularea „s-au descoperit, ori pot fi descoperite fapte sau împrejurări…”.

Extrapolarea are în vedere atât apropierea semantică între sintagmele „s-au descoperit şi pot fi descoperite”[2], cât şi perspectivele investigaţiilor forensinc ce oferă mijloace de probă specializate. Prin folosirea termenului „forensinc investigations” se indică aplicarea domeniilor ştiinţei în cauzele cu probleme concrete, mai degrabă decât principiile fundamentale. Termenul se referă la rezultatele ştiinţelor aplicate: fizică aplicată; psihologie aplicată; probleme tehnice în medicină, inginerie, linvistică, economie, ştiinţa argumentării și alte discipline, ce pot fi utile în promovarea terapiei necunoscutelor.


[1] PSIHANALIZA ŞI TERAPIA NECUNOSCUTELOR. Spunem ca psihanaliza este un sistem complex de teorii cu privire la efectele proceselor psihice interioare asupra trăirilor, gândirii şi activităţii oamenilor. Dacă extindem aceasta rațiune la explicarea fenomenelor juridice, putem defini psihanaliza ca fiind sistemul complex de teorii cu privire la efectele proceselor psihice interioare asupra trăirilor, gândirii şi activităţii oamenilor de justiție. Atunci cand trăirile, gândirile şi activităţiile oamenilor de justitie nu sunt naturale şi automate, mai précis nu sunt efecte ale proceselor psihice interioare, ci sunt efectele oceanului de gânduri din jurul lor, se pune problema aplicării psihanalizei la terapia necunoscutelor.
[2] S-au descoperit – Verbul este la modul indicativ, timpul perfect compus. Perfectul compus – ‘convertit în timp narativ, prin caracterul perfectiv al temporalității sale, […] fixează într-o perspectivă de anterioritate ireversibilă încheierea implacabilă a unor procese. Perfectul compus – exprimă o acțiune care s-a împlinit, desăvârșit, îndeplinit, terminat, realizat, dus la bun sfârșit, perfectat, marchează anterioritatea în raport cu prezentul. Valori ale perfectului compus: 1.Perfectul compus permite să considerăm că un proces este împlinit, în momentul enunțării, se opune astfel prezentului care evocă un proces în curs de realizare. 2. Marchează starea ce rezultă în urma terminării, îndeplinirii procesului, rezultatul dobândit la momentul prezentului este cel care conteaza:
Pot fi descoperite – prezent cu valoare de viitor. În cazul utilizării prezentului cu valoare de viitor nu contează depărtarea temporală reală, ci starea psihologică de moment a vorbitorului, certitudinea că acţiunea se va realiza. Forma verbală este de prezent, însă timpul de referinţă cerut de determinanţii temporali este viitorul. Valori ale verbului „a putea” atribuite organului judiciar: 1. capacitate, de a dovedii veridicitatea faptelor si imprejurarilor invocate în cererea de revizuire; 2. permisiunea, oferita de litera și spiritul legii (promovarea probei favorabile) 3. posibilitate, de a ordona demersuri procedurale și ştiintifice; 4. aprecierea probabilității, a eventualității, sporadicității că cele invocate pot fi adevărate. În anumite enunțuri, „a putea” are un sens sporadic, episodic. În acest sens, verbul se apropie de ideea /valoarea de certitudine. Prin urmare, verbul nu exprimă posibilitatea unui astfel de eveniment, ci se refera la un fapt dovedit.


Conf. univ. dr. Neculai Zamfirescu

Cuvinte cheie: , , ,
Secţiuni/categorii: Articole, Opinii, Procedură civilă, SELECTED TOP LEGAL, _CONTENT

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD