« Flux noutăţi
Proiecte speciale: Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesioniştiBarouriCovid-19 Legal ReactInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatExecutoriReviste juridiceSistemul judiciarUniversitariaCitate juridiceJURIDICE MOLDOVALaw Flaws ProjectLegal Soft SkillsNoul Cod comercial român
Studenţi la drept. Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi
 

Ziua internațională a nonviolenței în școli
30.01.2021 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Monitor Dosare
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli este marcată, anual, la data de 30 ianuarie.

Preşedinţele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, doamna deputat Natalia Elena Intotero a transmis următorul mesaj:

Prevenirea violenţei în şcoli trebuie să fie o prioritate!

Pe 30 ianuarie marcăm Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Școli, al cărei scop este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect. De ce 30 ianuarie? Este data în care Mahatma Gandhi, cel mai mare promotor al non-violenţei din istorie, a părăsit acest pământ.

Cred cu tărie că mesajul acestei zile trebuie să dureze şi să se manifeste în fiecare zi, modelând în timp întreaga noastră societate. Din păcate, la nivel european, ţara noastră se situează pe locul 3 în clasamentul celor 42 de ţări în care a fost investigat fenomenul violenţei în şcoli. Aşadar, încă avem de lucru.

În mai 2019, în Parlamentul României, am votat pentru adoptarea Legii anti-bullying, care astăzi este în vigoare şi interzice toate formele de violenţă în şcoli. Prevenţia este un element important, iar pentru asta trebuie să fim cu toţii implicaţi. Voi continua să susţin orice iniţiativă care contribuie la dezvoltarea în condiţii sigure a copiilor şi tinerilor noştri.

Gandhi spunea că „non-violenţa este arma celor puternici”. Haideţi să transmitem împreună mesajul non-violenţei în toată ţara. Împreună, acţionând din timp şi la unison, putem să prevenim şi cele mai grave cazuri!

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli este marcată, anual, la data de 30 ianuarie.

2019: Ziua Internaţională a Nonviolenţei în Şcoli este marcată, anual, la data de 30 ianuarie.

Conform studiului UNICEF realizat în anul 2006, violenţa în şcoală reprezintă orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare, bruscare, împingere, lovire, rănire, comportamentul şcolar neadecvat.

Datele statistice UNICEF arată că aproximativ 17% din copiii din 58 de ţări sunt supuşi unor forme severe de pedeapsă fizică. La nivel mondial, trei din zece adulţi consideră că este nevoie de pedepse fizice pentru educarea copiilor.

În ceea ce privește bullying-ul, mai mult de 1 din 3 elevi cu vârste între 13 şi 15 ani, la nivel mondial, sunt brutalizaţi cu regularitate în şcoală. Aproape o treime din elevii cu vârste între 11 şi 15 ani din Europa şi America de Nord afirmă că au brutalizat alţi copii.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua internaţională a nonviolenţei în Şcoli este marcată, anual, la data de 30 ianuarie.

Sediul materiei: Ziua internațională a nonviolenței în școli, fondată în 1964, cunoscută şi ca Ziua Internaţională a Nonviolenţei şi Păcii, este o iniţiativă mondială, neguvernamentală, independentă, liberă şi voluntară a educaţiei pentru nonviolenţă şi pace care se desfăşoară în şcoli din întreaga lume, prin centre de educaţie, la care sunt invitaţi să participe profesori şi elevi de toate nivelurile din toate ţările.

Ziua Internaţională pentru nonviolenţă în şcoli a avut ca zi de plecare 30 ianuarie, aceasta fiind ziua celebrării morţii lui Mahatma Gandhi, supranumit părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă neviolente, cel care spunea: „nonviolenţa este arma celor puternici.”

Scopul acestei zile este promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate şi respect, mesajul principal al acestei zile fiind „dragoste universală, nonviolenţă şi pace. Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună decât războiul”.

Această zi promovează o educaţie permanentă în şi pentru armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace.

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a transmis următorul mesaj cu prilejul Zilei internaţionale a nonviolenţei în școli şi păcii, potrivit unui comunicat„Apărută ca o inițiativă de pionierat, în 1964, Ziua internațională a nonviolenței în școli și păcii promovează ideea de educare permanentă a copiilor în armonie, solidaritate, toleranță, nonviolență, pace și respect pentru drepturile omului.
Mesajul principal al acestei zile este: Combatem violenţa prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace.

Conform UNICEF, violenţa în școală este orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportamente care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism, furt); ofensa adusă statutului/autorității cadrului didactic; comportamentul școlar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine regulamentului școlar în vigoare).

Violența școlară afectează viețile copiilor, victime, agresori sau martori ai acesteia, ceea ce duce la reducerea dramatică a șanselor pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității, precum și a celor pentru o tranziție sănătoasă către perioada adultă.

Educația trebuie să fie prioritatea zero, centrul atenției unei societăți, căci semințele științei, ale moralității și religiozități devin un bun al fiecărui om numai prin educație (Johann Amos Comenius). Așa cum spunea Platon, educația este arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele; ea conduce la dezvoltarea unor noi modalități de solidaritate și de a trăi împreună, sporește demnitatea umană și pacea trainică, ne oferă identitate, ne particularizează și contribuie la formarea de valori autentice, sigure.

Este necesar ca instituțiile statului să se angajeze să continue eforturile și să găsească soluții pentru prevenirea și combaterea violenței în școli, ca toţi copiii să aibe şanse egale de a învăța și de a reuși în viaţă, iar profesorilor să le oferim suportul de care au atâta nevoie.”

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Monitorizarea inteligentă a dosarelor de instanţă: Monitor Dosare

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.