Secţiuni » Arii de practică » Business » Achiziţii publice
Achiziţii publice
DezbateriCărţiProfesionişti

Consiliul de Mediere. Medierea, modalitate principală de soluționare a litigiilor ref. anumite categorii de contracte de achiziție publică. UPDATE: Departamentul de analiză și impact a clauzelor de mediere în contracte, înființat. Notificări către primării
27.02.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Achiziții publice, Content, Mediere
JURIDICE - In Law We Trust

27 februarie 2018: Luni, 26 februarie 2018, Consiliul de Mediere a informat că, în baza Hotărârii de Guvern Nr. 1/2018, care recunoaște medierea ca fiind modalitatea de soluționare a disputelor apărute în domeniul anumitor categorii de contracte de achiziție aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice, a transmis tuturor primăriilor de municipii reședință de județ, precum și Primăriei Municipiului București și primăriilor de sector, o înștiințare care vizează înființarea Departamentului de analiză și impact a clauzelor de mediere în contracte, structură a Consiliului de Mediere, precum și calificarea mediatorilor din România în vederea soluționării conflictelor din domeniul contractelor de achiziții publice, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

***

21 februarie 2018: Marți, 20 februarie 2018, Consiliul de Mediere a informat că, având în vedere recent adoptata Hotărâre de Guvern Nr. 1/2018, care recunoaște medierea ca fiind modalitatea de soluționare a disputelor apărute în domeniul  anumitor categorii de contracte de achiziție aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice, a hotărât înființarea Departamentului de analiză și impact a clauzelor de mediere în contracte, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

Departamentul de analiză și impact a clauzelor de mediere în contracte, condus de Mihai Munteanu, membru în Consiliul de Mediere, are ca scop principal asigurarea cadrului organizațional în vederea perfecționării mediatorilor sub aspectul domeniului de aplicare a Hotărârii de Guvern sus-amintite.

Mediatorii care doresc să participe la programul de perfecționare profesională care va începe în scurt timp sunt rugați să trimită o solicitare pe adresa de e-mail secretariat@cmediere.

În vederea înscrierii la program, mediatorii trebuie să aibă achitată la zi taxa profesională.

:: Hotărârea Consiliului de Mediere

***

 

1 februarie 2018: Miercuri, 31 ianuarie 2018, Consiliul de Mediere a informat că Hotărârea de Guvern nr. 1/2018 pentru aprobarea condițiilor generale și specifice pentru anumite categorii de contracte de achiziție aferente obiectivelor de investiții finanțate din fonduri publice recunoaște medierea ca fiind principala modalitate de soluționare a disputelor, mediatorii devenind principalii actori în ceea ce privește procedura de soluționare a disputelor din domeniul negocierii, încheierii și executării contractelor de achiziții din fonduri publice, potrivit unui comunicat semnat de Mugur Bogdan Mitroi, președinte.

Textul de lege relevant:

„70.1. Dispute

Se consideră că a intervenit o dispută între Părți de la data la care o Parte transmite către cealaltă Parte o notificare de dezacord potrivit prevederilor subclauzei 69c.5 [Notificarea de dezacord] sau, în cazul oricăror altor dispute pentru care Condițiile Contractuale nu prevăd emiterea unei notificări de dezacord, de la data la care o Parte notifică cealaltă Parte cu privire la o dispută.

70.2. Soluționare amiabilă

În cazul oricărei dispute, ambele Părți vor încerca să soluționeze disputa pe cale amiabilă, înainte de începerea arbitrajului. Părțile pot agrea să recurgă la soluționarea disputei în mod direct sau prin intermediul unui mediator.

În cazul în care oricare dintre Părți refuză soluționarea disputei pe cale amiabilă prin intermediul unui mediator și Părțile nu ajung la o soluționare amiabilă a disputei în mod direct, oricare dintre Părți poate recurge la soluționarea disputei prin intermediul arbitrajului, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data Deciziei Supervizorului.

În cazul în care Părțile recurg la soluționarea disputei pe cale amiabilă prin intermediul unui mediator, oricare dintre Părți poate recurge la soluționarea disputei prin intermediul arbitrajului în termen de 30 de zile de la transmiterea de către oricare dintre Părți a unei notificări către cealaltă Parte prin care renunță la soluționarea disputei pe cale amiabilă prin intermediul unui mediator, dar nu mai devreme de 90 de zile de la data Deciziei Supervizorului.

În cazul în care nu a fost emisă o Decizie a Supervizorului, Părțile au obligația de a soluționa disputa apărută pe cale amiabilă în mod direct sau prin intermediul unui mediator înainte de începerea arbitrajului. Arbitrajul poate începe în termen de 90 de zile de la încheierea procedurii de mediere sau negociere directă.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti