Secţiuni » Arii de practică » Business » Drept comercial
Drept comercial
ConferinţeCărţiProfesionişti

Întoarcerea investiției de capital – opțiunile disponibile
03.02.2018 | Florian NITU

Secţiuni: Articole, Content, Drept comercial, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Florian Nițu

Florian Nițu

Nevoile de asistență juridică tipice în acest moment, care vin de la investitori în context corporativ vizează mijloacele legale, posibilităţile legale pe care investitorii în economie, în general investitorii sofisticaţi, investitorii instituţionali, le au în a-şi întoarce investiţia. Ceea ce în mod regulat se referă ca return on investment, care sunt formulele cele mai eficiente, rapide, practice, prin care investiţiile pot fi întoarse? Evident, pot fi returnate investitorilor. Acesta este scopul lor fundamental, să facă profit în această ţară. E cu atât mai bine pentru noi toţi. Evident că investitorii instituţionali, în principal, dezvoltă propriile lor mijloace, strategii, standarde de întoarcere a investiţiei. Asta face ca, în calitate de consultant local, firmă de avocatură locală, care lucrează în mediul juridic românesc, să se fi confruntat deja cu soluţii gata făcute, soluţii gata implementate, pe care investitorii, companiile care investesc aici, le au rulat deja în alte jurisdicţii în Uniunea Europeană sau în afara acesteia, motiv pentru care efortul tău de a consulta un avocat este unul de adaptare, în multe cazuri adaptarea atrage o necesitate de inovare deopotrivă, dar rămâne fără discuţii un efort de adaptare, aşa încât uitându-ne la cadrul corporativ românesc, la întrebarea standard, cum întoarcem investiţia, cum ne recuperăm banii investiţi, răspunsul standard este bineînţeles că acţionarii îşi pot întoarce investiţia, prin returnarea profitului sub formă de dividende sau alte forme de exit, constând în vânzare, materializare a obiectului investiţiei.

Acestea sunt răspunsuri insuficiente, în majoritatea cazurilor investitorii au nevoie să întoarcă sume mai mari decât ce poate fi distribuit ca dividend, în perioade de timp care nu ţin de exerciţiile financiare, de ritmicitatea dată de sistemul nostru de raportare financiară anuală, bilanţiera ş.a.m.d. Aşa se întâmplă când apar evident necesităţi legate de returnarea investiţiei în alte forme decât cea de dividend. Ca avocat local te uiţi bineînţeles, la ce îţi propune cadrul legal românesc. În experienţa noastră, încercând să ne adaptăm la aceste nevoi, la aceste solicitări ale clienţilor noştri, am identificat următoarele formule. Repet, le lansez ca pe o provocare, sigur, sunt convins că mediul academic, sau în mediul doar academic, aceste formule ar putea să fie contestate. Ne aşteptam să fie contestate, iar aceasta nu poate să fie decât în beneficiul comun.

Prima dintre ele este formula răscumpărării de acţiuni. Noi avem, după cum bine ştiţi şi nu o să intru în detalii de lege, formula răscumpărării de acţiuni reglementată în mai multe modalităţi. Într-un mod de sine stătător, cu un regim specific, avem deopotrivă formula reducerii de capital care poate constitui foarte bine un mijloc frecvent de întoarcere a investiţiei. În formulele mai puţin standard, sau mai puţin ortodoxe, avem prevăzută în reglementarea noastră comună, formula retragerii din societate. Eu susţin că poate fi foarte bine folosită ca o modalitate de retragere a investiţiei în compania respectivă. Nu avem încă, dar cel mai probabil vom avea la îndemână, formula plății de dividende anticipate sau dividende interimare, în cursul anului financiar.

Avem în sfârşit, şi legat de aceasta, posibilităţi legale de plată, de întoarcere a investiţiei către investitori, prin distribuirea directă sau indirectă de rezerve sau prime de emisiune. Aici cu semne de întrebare, bineînţeles, şi într-un caz şi în altul.

Av. Florian Nițu
Managing Partner POPOVICI NIȚU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de drept comercialediția a 3-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti