« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

Adoptarea noilor acte normative cu privire la relația dintre angajat și angajator
06.02.2018 | Laurențiu PETRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Irina Rîmaru

Laurentiu Petre

Luna noiembrie din 2017 a fost o lună interesantă din punct de vedere legislativ. Au fost adopdate de Guvern două acte normative cu impact considerabil în special cu privire la relația dintre angajat și angajator.

Astfel, la data de 8 noiembrie 2017 a fost adoptată Ordonanța nr. 79/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial la 10 noiembrie 2017, efectele urmând a se produce începând cu data de 1 ianuarie 2018. Și Ordonanța nr. 82/2017, adoptată tot în data de 8 noiembrie 2017, publicată însă în Monitorul Oficial la data de 16 noiembrie 2017. Pe scurt, cu impact pentru discuția de astăzi, Ordonanța modifică și reorganizează contribuțiile sociale datorate pe de o parte de angajat și pe de altă parte de angajator.

Începând cu ianuarie 2018 vor exista trei contribuții sociale obligatorii (față de șase cât existau până la sfârșitul anului 2017), plătibile după cum urmează: prima se referă la contribuția la pensii (CAS-ul) pentru condiții normale de muncă, în cotă de 25% care este în totalitatea salariatului; a doua este în contribuția la sănătate (CASS-ul) așa cum îl cunoaștem, în cotă de 10% ce este la fel trecută în totalitate în sarcina salariatului și a treia, contribuția asigurătorie pentru muncă (CAM-ul), în cotă de 2,25%, ce este în totalitate în sarcina angajatorului.

Av. Laurențiu Petre, Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Modificarea salariilor în 2018. Contribuțiile în sarcina angajatului (OUG nr. 79/2017), ediția 167  organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept civil, Dreptul muncii, Fiscalitate, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD