Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Schimbarea stăpânului afacerii. Arhitectură tridimensională
04.02.2018 | Radu CATANA

Secţiuni: Articole, Content, Corporate, Drept comercial, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Radu Catană

Radu Catană

De cele mai multe ori într-o foarte mare proporție, stăpânul afacerii este fie acționarul sau asociatul majoritar. Este o chestiune specifică societăților de dimensiuni mici, micro-mici și înspre mari.

Practic situațiile în care nu avem această separare ownership de control, separarea dreptului de proprietate de administrație în sensul că asociații sau acționarii majoritari sunt și cei care sunt implicați în administrarea ei și atunci proprietarul business-ului rămâne stăpânul lui din toate punctele de vedere.

Aici se situează marea majoritate a problemelor legate de această temă. Eu am văzut o arhitectură tridimensională: pe o axă ar fi toate situațiile reglementate de lege sau pur contractuale în care stăpânul afacerii este asociatul/asociații și aici pe de-o parte avem o serie de componente instituțional colective, care sunt reglementate în Legea Societăților și în celelalte acte normative, adică mijloace de transfer cum sunt preluări, fuziuni, divizări, majorări de capital, retragerea asociaților, excludere, reglementări de ordin fiscale care vizează chestiuni ce țin de transferul de afaceri și eventuala recalificare, deci practic această componentă, i-am zis instituțional colectivă și toate instituțiile și conceptele pe care le cunoaștem ca având ca și efect schimbarea stăpânului. Pe de altă parte există așa numitele componente pe care le-am numit bilateral sau multilateral contractuale, de care legislația civilă și Legea Societăților nu se preocupă sau se preocupă mai puțin.

Pe axa verticală ar urma să discutăm problematica juridică în cazul în care stăpânul afacerii este cel care are control, când nu mai este proprietarul afacerii, nu cumva în realitate, mai ales în companiile mari cu acționariat dispersat, nu cumva stăpânul afacerii și miza este în realitate consiliul de administrație sau uneori CEO-ul? Și atunci avem din nou pe axa verticală descoperim probleme ce țin de raporturile între acționari și administratori, în special maniera în care problemele ridicate de revocare, cum se schimbă stăpânul, președintele consiliului de administrație și tot consiliul, revocare ce pune probleme practice și în textul legii revocabilitatea ad nutum nu ține de Legea Societăților, avem noroc în Legea Societăților sunt destul de multe texte când vorbim de revocare, dar niciodată nu rezultă că este ad nutum, în plus revocarea este de esență adunării generale ordinare care în principiu se întrunește o singură dată pe an, deci pentru a încerca o revocare oricum și oricând este necesar fie să se surprindă momentul unei AGA ordinare în primele cinci luni ale anului, fie să se facă demersuri pentru convocarea unei AGA ordinare având pe ordinea de zi revocarea ad nutum, deci revocabilitatea nu este în sensul că în orice AGA extraordinară putem pur și simplu pe baza unei propuneri revoca administratorul, norocul nostru este că art. 72 din Legea Societăților ne trimite la Codul Civil la relațiile de mandat, la fel și Codul civil în contractul de societate trimite din nou la mandat unde revocabilitatea rămâne ad nutum chiar dacă mandatul a fost declarat de părți ca fiind irevocabil. Probleme la revocare sunt foarte mari pentru că ad nutum este provocat și limitat de alte lucruri, de contractele de mandat în sine, de despăgubirile de golden parachute pe care le plătesc membrii care le solicită prin contractul de mandat în caz de revocare, membrii consiliului de administrație și directorii executivi și sunt alte probleme care se pot ridica în sensul de a limita acest mit al revocabilității în realitate atunci când stăpânul, experiența mea de cadru didactic și de practician îmi spune că atunci când stăpânul este cel care are administrația, cel care are controlul și informația asupra activității firmei nu vorbim de o revocabilitate ad nutum în sensul unui simplu contract de mandat, ci de o veritabilă stabilitate a funcției, revocabilitatea ad nutum nu-l vulnerabilizează pe stăpânul afacerii administrator neasociat, ci din contră îi dă avantaje prin anumite limite aduse de contract dintre administrație și owner, proprietar.

Altă problemă semnificativă aici la axa verticală este situația regimul juridic al obligațiilor de loialitate, de prudență, de diligență pe care administratorul le are atunci când se schimbă stăpânul afacerii proprietar, care e intensitatea și care e conținutul diligenței și prudenței unui administrator al unei firme care este țintă, care este target, la ce nivel va trebui să reprezinte exclusiv interesele acționarilor societății țintă și să încerce să obțină cu prețul maxim pentru acțiuni și până la ce nivel va ajunge dorința lui firească de a coopera cu potențialul cumpărător, astfel încât la limită, să trădeze în parte interesele stăpânului afacerii. Aceste lucruri din nou ridică probleme în contextul schimbării stăpânului afacerii, caracterul tridimensional al arhitecturii schimbării stăpânului afacerii ar fi dat de problematica grupului de societăți și nu numai, și de problematica state own entreprise pentru că acolo nu mai acționează aceleași pârghii pe care le cunoaștem de guvernanță corporativă, în realitate deciziile au o foarte puternică influență politică și atunci când vorbim la o întreprindere publică de schimbarea stăpânului vorbim deja de un cadru specific, distinct.

Prof. univ. dr. Radu Catană

* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de drept comercialediția a 3-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti