TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe. Drumurile din interiorul porturilor maritime. Drumuri publice
05.02.2018 | Adrian ŞANDRU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât faptul că, acţiunea de conducere pe drumurile din interiorul porturilor maritime a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute în art. 336 alin. (1) C. pen., întrucât drumurile din interiorul porturilor maritime constituie „drumuri publice”, în sensul art. 6 pct. 14 din O. U. G. nr. 195/2002, reprezentând căi de comunicaţie terestră special amenajate pentru traficul pietonal şi rutier, deschise circulaţiei publice.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut, în acord cu instanţele anterioare, ca fiind relevantă în cauză adresa emisă de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, în care se precizează că în conformitate cu prevederile art. 222 alin. (1) din Regulamentul portuar al porturilor maritime româneşti aflate în administrarea Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa în vigoare de la 22 noiembrie 2012 „drumurile aflate în interiorul porturilor sunt drumuri tehnologice de incintă, circulaţia pe aceste drumuri efectuându-se în conformitate cu prevederile prezentului regulament, O. U. G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, precum şi a celorlalte prevederi legale.” De asemenea, conform prevederilor din Regulamentul portuar al porturilor maritime româneşti aflate în administrarea Companiei Naţionale, pe data de 26 noiembrie 2014, autovehiculele care se deplasau pe arterele de circulaţie din portul Constanţa se supuneau prevederilor O. U. G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. De asemenea, şi Ordonanţa Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, la art. 3, prevede că din punct de vedere al destinaţiei drumurile se împart în: drumuri publice – drumuri de utilitate publică şi/sau de interes public destinate circulaţiei rutiere şi pietonale, în scopul satisfacerii cerinţelor generale de transport ale economiei, ale populaţiei şi de apărare a ţării; acestea sunt proprietate publică şi sunt întreţinute din fonduri publice, precum şi din alte surse legal constituite. Art. 4 prevede că din punct de vedere al circulaţiei drumurile se împart în drumuri deschise circulaţiei publice, care cuprind toate drumurile publice şi acele drumuri de utilitate privată care asigură, de regulă, accesul nediscriminatoriu al vehiculelor şi pietonilor; drumuri închise circulaţiei publice, care cuprind acele drumuri de utilitate privată care servesc obiectivelor la care publicul nu are acces, precum şi acele drumuri de utilitate publică închise temporar circulaţiei publice. (Decizia nr. 254/RC din 20 iunie 2017 pronunţată în recurs de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect Conducerea pe drumurile din interiorul porturilor maritime a unui vehicul)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate