BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
Print Friendly, PDF & Email

MMJS, deschis la dialog cu grefierii care au anunțat proteste ref. scăderea salariilor. UPDATE: Lia Olguța Vasilescu: Nu au cum să scadă salariile grefierilor. Lucian Alin Peresi: Se pare că MJ a comunicat niște salarii eronate
08.02.2018 | JURIDICE.ro

 
SMARTBILL

UPDATE 7 februarie 2018: Ministerul Muncii și Justiției Sociale a publicat următoarele clarificări, potrivit unui comunicat:

„Ca urmare a discuțiilor care au avut loc între ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia-Olguta Vasilescu, mai mulți specialiști ai MMJS și reprezentați ai grefierilor, ai Ministerului Justiției, Ministerului Public, Curții de Apel București și Institutului Național de Expertize Criminalistice, MMJS face următoarele precizări în legătură cu aplicarea Legii153/2017, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice:

Începând cu luna ianuarie 2018, salariul de bază/ indemnizația de încadrare vor fi determinate prin majorarea salariului de bază / indemnizației de încadrare avute în luna decembrie 2017 cu 25% (art. 38 alin.(3) lit.a)).

Cuantumul brut al sporurilor avute în luna decembrie 2017 se majorează cu 25%, rezultand cuantumul sporurilor pentru luna ianuarie 2018.
În situația în care salariile de bază/indemnizațiile de încadrare majorate cu 25% vor fi mai mari decat cele prevăzute de lege în anexa nr.V, nivelul salariului de bază/indemnizației de încadrare va fi stabilit la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2022, care cuprinde gradațiile aferente tranșelor de vechime în muncă și, după caz, majorările salariului de bază/indemnizației de încadrare prevăzute în conținutul legii.

Începand cu luna ianuarie 2018, în situația în care salariile de bază/ indemnizațiile de încadrare vor fi stabilite la nivelul anului 2022, cuantumul sporurilor va fi determinat prin aplicarea procentelor prevăzute de lege asupra salariilor de bază/ indemnizațiilor de încadrare și după caz, cu respectarea prevederilor din Regulamentul-cadru elaborat de Ministerul Justiției conform art.23 din lege, și cu respectarea prevederilor art.25 din lege.

Exemplu:

Grefier grad II peste 20 ani vechime ÎCCJ

Decembrie 2017

– salariul de bază 6214 lei
– cuantumului sporului de risc și suprasolicitare 752 lei
– cuantumul sporului de condiții de muncă 615 lei
– salariu brut 7581 lei (6214 + 752 + 615)
– salariul net 5317 lei

Ianuarie 2018

În ianuarie 2018, salariul de bază rezultat ca urmare a majorării cu 25% va fi de 7768 lei (6214 * 1,25) și este mai mare decât cel prevăzut în grila de salarizare pentru anul 2022 pentru această funcție, de 7282 lei și ca atare va fi acordat cel din grila de salarizare.

În această situație, cuantumul sporurilor va fi determinat prin aplicarea procentelor prevăzute de lege asupra salariului de bază prevăzut de grila de salarizare pentru această funcție, și anume:
– nivel al sporurilor plafonat la 30%, așa cum prevede art.25 din lege
– cuantumul sporului 2185 lei (7282 * 0,30)
– salariu brut 9467 lei (7282 + 2185)
– salariul net 5538 lei..

Comparând salariul net din decembrie 2017 cu cel din ianuarie 2018 rezultat prin aplicarea grilei de salarizare, rezultă o creștere a salariului net de 221 lei.”

***

UPDATE 7 februarie 2018: Lucian Alin Peresi, director executiv al sindicatului PROJUST, a declarat, după întâlnirea avută cu Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, cu privire la scăderea salariilor grefierilor, potrivit ziare.com:

„Din ce am identificat noi, se pare că în cursul anului 2017, la Ministerul Muncii au fost transmise de către Ministerul Justiției salariile grefierilor de la acel moment. Salariile din 2017 – februarie. Pe baza acelor salarii, Ministerul Muncii a întocmit grila și a preconizat anumite creșteri salariale.

Se pare că Ministerul Justiției a comunicat niște salarii eronate și evident de la toată această nebunie s-a ajuns ca în prezent salariile care se vor plăti pentru ianuarie în cadrul anumitor instanțe să fie reduse. (…)

Vasilescu a precizat că nu știe de unde este această scădere. Am procedat la niște simulări în prezenta dânsei pe baza Legii 153 și am constatat că modalitatea de calcul folosită la Ministerul Muncii conduce la alte salarii decât cele calculate de Curtea de Apel București. (…)

Am solicitat expres domnului ministru al Justiției începând din noiembrie, decembrie, am revenit pe 15 ianuarie cu o adresă în care i-am precizat că vor exista grave probleme tocmai din cauza că Ministerul Justiției refuză să procedeze la întocmirea unei machete unice la nivel național.

S-a ajuns la situația ca fiecare Curte de Apel să aibă o interpretare proprie și diferită și astfel la Curtea de Apel București scade cu o anumită valoare, la Curtea de Apel Suceava cu alta valoare. La Constanța poate rămâne pe loc.

Ministrul Justiției a pasat mingea la Ministerul Muncii, ceea ce nu este firesc. Noi lucram în instanțe și ordonatorul de credite este Ministerul Justiției, nu Ministerul Muncii. Mi se pare firesc ca dânsul să își asume rezolvarea acestei chestiuni.”

***

7 februarie 2018: Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii și Justiției Sociale, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanții grefierilor, potrivit știripespuse.ro: „Ceea ce estimasem și ieri: nu au cum să scadă salariile grefierilor, ci e vorba de o interpretare a legii diferit în câteva Curţi de apel. Am stabilit împreună cu reprezentanţii grefierilor să discutăm cu directorii de la resurse umane şi din Ministerul Justiţiei şi din alte structuri încât să îşi clarifice şi dumnealor toate aceste aspecte. Azi vom da o normă de interpretare, încât în toată ţara sa se aplice unitar legea. (…)

Sunt (creșteri salariale – n.r) pe diverse trepte și acum se fac simulări de către reprezentanţii noștri împreună cu reprezentanţii de la Ministerul Justiţiei, dar cu siguranţă nu scad.”

***

2 februarie 2018: Ministerul Muncii și Justiției Sociale a făcut o serie de precizări cu privire la efectele aplicării Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, potrivit unui comunicat.

Astfel, scopul actului normativ, care produce efecte începând cu 1 iulie 2017, a fost echilibrarea sistemului de salarizare, demers necesar în contextul în care raportul între cel mai mic salariu din sistemul bugetar și cel mai mare era de 1 la 18, existând și situații în care, deși funcțiile și atribuțiile erau aceleași, salarizarea era diferită. MMJS intenționează ca, la nivelul anului 2022, întregul sistem de salarizare să fie echilibrat.

Totodată, MMJS a menționat că, în sectorul public, au fost luate măsuri astfel încât salariile angajaților să nu se diminueze, cu excepția cazurilor salariilor foarte mari, care îl depășeau pe cel al Președintelui României, situatie în care, prin Legea nr. 153/2017, s-au operat ajustări. Ajustările salariale au afectat aproximativ 3% din totalul angajaților din sectorul bugetar.

În ceea ce privește salariile grefierilor, MMJS a solicitat și primit de la Ministerul Justiției lista cu salariile în plată la categorii de personal din sistemul Justiției și a operat modificări salariale pentru grefieri între 23% și 91%, până în 2022, etapizat.

În acest context, MMJS s-a declarat deschis la dialog cu grefierii din cadrul Curților de Apel care au anunțat proteste motivate de scăderi salariale, menționând că nu a fost contactat de către reprezentanții grefierilor pentru discuții pe marginea acestor aspecte.


Aflaţi mai mult despre , ,
Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.