Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
 1 comentariu

Burse acordate de stat elevilor etnici români
05.02.2018 | Alexandru MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 98 din data de 01 februarie 2018, a fost publicată Hotărârea nr. 31/2018 privind numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare a acestora, modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda bursele, criteriile de selecție a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum și criteriile de selecție a cadrelor didactice implicate.

Bursele se acordă în limita fondurilor alocate în acest scop, în cuantum de 200 lei/lună/bursă pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, pentru perioada ianuarie – iunie 2018, dacă indeplinesc următoarele criterii:
– cel puțin unul dintre părinți sau reprezentantul legal al minorului și-a declarat apartenența la spațiul identitar român, astfel cum este definit în art. 1 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni;
– a obținut, în anul școlar precedent, cel puțin media generală 9, iar media la limba română a fost cel puțin 8; în situații de egalitate a mediilor generale, media la limba română prevalează; sistemul de notare este cel practicat în sistemul de învățământ din Ucraina.

Bursele vor fi acordate în funcție de medie, vor fi plătite lunar, însă doar până la concurența a maximum 1.000 de burse.

Prin prezenta lege se aprobă și acordarea de stagii de specializare în România cu o durata de 5-6 zile pentru 300 cadre didactice din școlile românești din Ucraina. Aceste stagii au ca obiective actualizarea, dezvoltarea și perfecționarea competențelor cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română sau cu predarea limbii române din Ucraina.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Burse acordate de stat elevilor etnici români”

  1. Daniela NICULCEA spune:

    Mă bucur foarte mult că România tot mai mult încearcă să susțină etnicii români din Ucraina. Bursele oferite elevilor și acele stagii de practică pentru cadrele didactice sunt niște oportunități oferite din partea statului român.
    Dar, totuși, în opinia mea, acele școli care au mai rămas cu predare în limba română au mai multă nevoie de niște auxiliare mai performante redactate în limba română și de manuale cu gramatica limbii române (ceea ce lipsește în majoritatea din acele școli) pentru a ridica nivelul de cunoaștere a limbii române, mai ales pentru elevii care vor să-și continue studiile în România.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.