Secţiuni » Articole
Articole
EssentialsOpiniiRNSJNote de studiuStudii
 1 comentariu

Burse acordate de stat elevilor etnici români


5 februarie 2018 | Alexandru MATEI

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Articole, Flux informații, Noutăți legislative

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 98 din data de 01 februarie 2018, a fost publicată Hotărârea nr. 31/2018 privind numărul burselor, al stagiilor de specializare, criteriile de acordare a acestora, modalitatea de acordare, criteriile de stabilire a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale prin intermediul cărora se vor acorda bursele, criteriile de selecție a beneficiarilor care vor primi aceste burse, precum și criteriile de selecție a cadrelor didactice implicate.

Bursele se acordă în limita fondurilor alocate în acest scop, în cuantum de 200 lei/lună/bursă pentru elevii etnici români cu domiciliul stabil în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din sistemul de învățământ preuniversitar din Ucraina, pentru perioada ianuarie – iunie 2018, dacă indeplinesc următoarele criterii:
– cel puțin unul dintre părinți sau reprezentantul legal al minorului și-a declarat apartenența la spațiul identitar român, astfel cum este definit în art. 1 din Legea nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni;
– a obținut, în anul școlar precedent, cel puțin media generală 9, iar media la limba română a fost cel puțin 8; în situații de egalitate a mediilor generale, media la limba română prevalează; sistemul de notare este cel practicat în sistemul de învățământ din Ucraina.

Bursele vor fi acordate în funcție de medie, vor fi plătite lunar, însă doar până la concurența a maximum 1.000 de burse.

Prin prezenta lege se aprobă și acordarea de stagii de specializare în România cu o durata de 5-6 zile pentru 300 cadre didactice din școlile românești din Ucraina. Aceste stagii au ca obiective actualizarea, dezvoltarea și perfecționarea competențelor cadrelor didactice din școlile cu predare în limba română sau cu predarea limbii române din Ucraina.

Avocat Alexandru Matei
SĂVESCU & ASOCIAŢII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică