Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Cosmin Vasile: Arbitrajul comercial internațional este cadrul unor dispute cu mult mai „spectaculoase“


6 februarie 2018 | Simona POPESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Arbitraj, Articole, Energie, Flux informații, Interviuri, SELECTED
Simona Popescu

Simona Popescu

Cosmin Vasile

Cosmin Vasile

Simona Popescu: Decizia de la Paris se constituite într-un precedent serios. Va avea vreo influență această sentință asupra unei alte probleme pe care o are România, respectiv neplata redevențelor către statul român de alte zeci de companii care exploatează resursele naturale ale României?

Cosmin Vasile: Problematica speței în discuție și chestiunea redevențelor nu au nimic în comun. Fiind vorba de probleme distincte, hotărârea arbitrală nu a presupus nicio analiză privind redevențele.

Simona Popescu: Cum v-ați construit argumentația care a determinat tribunalul internațional să dea dreptate României? Cât efort a fost din partea avocaților pentru găsirea argumentelor care să convingă și să nu lase loc de interpretări? Cât de greu sau ușor v-a fost să convingeți că România are dreptate?

Cosmin Vasile: Este, probabil, imposibil să încerci să descrii în câteva cuvinte cum se construiește apărarea într-un caz atât de complex. Ce pot să spun este că o asemenea speță implică un volum de muncă din partea echipei de avocați de ordinul a câteva mii de ore de muncă.

Simona Popescu: Vă așteptați ca tribunalul să decidă o astfel de sumă enormă pentru rezilierea celor trei acorduri petroliere de concesiune, fără respectarea obligațiilor financiare prevăzute de Legea petrolului?

Cosmin Vasile: Dacă raportat la un contract obișnuit o asemenea sumă poate părea spectaculoasă, în contextul existenței a trei acorduri petroliere de concesiune (disputa s-a născut din trei asemenea contracte), suma respectivă nu este una enormă. Prevederile exprese ale contractelor conțineau aceste sume, ceea ce a condus la soluția pronunțată de tribunalul arbitral.

Simona Popescu: Este această decizie, din câte știți, una dintre cele mai „spectaculoase“ emise de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris?

Cosmin Vasile: Ar trebui definit în prealabil termenul „spectaculos“. Indiferent care ar fi criteriile ce pot fi luate în considerare, trebuie spus că arbitrajul comercial internațional este cadrul unor dispute cu mult mai „spectaculoase“ decât prezenta: valori de miliarde sau sute de milioane de euro, probleme de drept internațional care își găsesc în premieră răspunsuri, etc. Dincolo de astfel de aprecieri subiective, este o hotărâre cu efecte importante pentru partea română, și asta este ceea ce contează.

Simona Popescu: Este o sentință definitivă sau urmează calea de recurs?

Cosmin Vasile: Teoretic, există posibilitatea de a contesta sentința arbitrală în față instanțelor franceze competente.

Simona Popescu: În cât timp ar trebui ca Chevron să plătească suma către ANRM? Ce alte posibilități are această companie dacă nu va dori sau va refuza să achite suma?

Cosmin Vasile: Obligația de plata este imediată și orice întârziere duce la acumularea unor alte sume, reprezentând dobânda legală.

Simona Popescu: Compania dumneavoastră mai are în diferite instanțe și alte astfel de procese în care reprezintă România? Sau a mai avut? Care sunt acestea?

Cosmin Vasile: Zamfirescu Racoți and Partners (ZRP) este cunoscută atât în România, cât și în plan internațional, pentru practica solidă în materie de arbitraj comercial internațional. În condițiile în care arbitrajul internațional este caracterizat de confidențialitate, nu putem divulga informații privind proiectele în derulare. Pot însă să amintesc două proiecte recente, încheiate cu soluții favorabile spectaculoase în favoarea părții române reprezentate de noi: cea mai mare sentința arbitrală obținută vreodată de o parte română și obținerea de despăgubiri pentru încălcarea obligațiilor acționarului majoritar privind distribuirea de dividende.

Simona Popescu: Cea mai mare sentință arbitrală s-a referit la o sumă de peste 400 de milioane de euro.

Cosmin Vasile: Exact. Între Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie („SAPE“), pe de o parte, și Enel Investment Holding B.V. și Enel S.p.A („Enel“), pe de altă parte, a avut loc, începând cu anul 2014, o dispută contractuală privind exercitarea opțiunii de vânzare (Opțiunea Put) aferentă unui pachet de acțiuni de 13,57% deținut de SAPE la fosta Electrica Muntenia Sud, respectiv stabilirea prețului datorat de Enel potrivit mecanismului contractual agreat prin Contractul de privatizare al Electrica Muntenia Sud. Potrivit clauzelor contractuale, disputa a fost dedusă spre soluționare Curții Internaționale de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț (ICC Paris). Hotărârea arbitrală finală pronunțată de Tribunalul Arbitral în februarie 2017 a consfințit transferul pachetului de acțiuni în discuție către Enel și a dispus obligarea sa la plata sumei de 401.209.541,29 euro către Societatea de Administrare a Participațiilor din Energie.

Simona Popescu: Iar prin a doua sentință la care faceți referire, Compania E.ON România a fost obligată să plătească o sumă de aproximativ patru milioane de lei.

Cosmin Vasile: Da, International Chamber of Commerce Paris (ICC Paris) a admis în parte cererea reconvenţională formulată de Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) împotriva E.ON România (E.ON), prin care aceasta din urmă a fost obligat să plătească 4.070.948 lei plus dobândă, către SAPE, drept compensație pentru încălcarea drepturilor acţionarului minoritar privind distribuirea de dividende. Disputa născută în legătură cu contractul de privatizare a Electrica Moldova a privit, pe de o parte, acţiunea formulată pe cale principală de către E.ON, având drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opţiunii de vânzare (Opţiunea Call) de către E.ON şi, pe de altă parte, cererea reconvenţională prin care SAPE a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acţionarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acţionar, deşi rezultatele financiare ale societăţii privatizate permiteau acest lucru.

*Mulțumim cotidianul.ro

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică