CJUE. C‑359/16, Ömer Altun și alții. Instanțele naționale pot, în caz de fraudă, să nu ia în considerare certificatele de securitate socială emise lucrătorilor detașați în cadrul UE. Prof. dr. Camelia Toader, membru al completului
6 februarie 2018 | JURIDICE.ro
Trimitere preliminară – Lucrători migranți – Securitate socială – Legislație aplicabilă – Regulamentul (CEE) nr. 1408/71 – Articolul 14 alineatul (1) litera (a) – Lucrători detașați – Regulamentul (CEE) nr. 574/72 – Articolul 11 alineatul (1) – Certificat E 101 – Caracter obligatoriu – Certificat obținut sau invocat în mod fraudulos
Din completul de judecată a făcut parte prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Sociale Inspectie (autoritatea de supraveghere în materia protecției sociale, Belgia) a verificat angajarea personalului societății Absa NV, întreprindere de drept belgian, care își desfășoară activitatea în Belgia, în sectorul construcțiilor. În urma verificării, s-a constatat că, din anul 2008, ABsa nu a avut aproape niciun angajat și că a subcontractat toate lucrările de manufactură către societăți bulgare. Aceste societăți bulgare nu au desfășurat aproape deloc activitate comercială în Bulgaria și au detașat lucrători pentru a executa lucrări în Belgia în calitate de subcontractanți ai ABsa, în parte prin intermediul altor societăți din Belgia și în cooperare cu asemenea societăți. Încadrarea în muncă a lucrătorilor în cauză nu a fost înregistrată la nicio instituție belgiană competentă pentru reținerea contribuțiilor de asigurare socială, întrucât aceștia dețineau certificate E 101, eliberate de instituția bulgară competentă, care atestă afilierea lor la sistemul de securitate socială bulgar.
Din cererea de decizie preliminară reiese că autoritățile belgiene au introdus la instituția bulgară competentă o cerere motivată de retragere a certificatelor E 101 amintite, dar că aceasta s-a abținut să se pronunțe cu privire la cererea respectivă. În această privință, guvernul belgian a precizat că cererea de retragere a certificatelor E 101 a fost comunicată instituției bulgare competente la 12 noiembrie 2012 și că această instituție a furnizat, la 9 aprilie 2013, un răspuns care implică „doar o recapitulare a certificatelor E 101 eliberate, durata lor de valabilitate și notificarea potrivit căreia condițiile de detașare erau îndeplinite din punct de vedere administrativ în momentul solicitării certificatelor E 101 în discuție de către diferitele întreprinderi bulgare, fără a examina sau a lua în considerare faptele constatate și stabilite în Belgia”.
Autoritățile belgiene au inițiat urmărirea penală împotriva recurenților din litigiul principal, domnul Ömer Altun, domnul Abubekir Altun, domnul Sedrettin Maksutogullari, domnul Yunus Altun, Absa, Sedat BVBA și Alnur BVBA (denumiți în continuare, împreună, „Altun și alții”), în calitate de angajator, de angajat al acestuia sau de persoană desemnată de angajator, în primul rând, pentru faptul că au determinat sau au permis ca un resortisant străin, căruia îi este interzis să locuiască în Belgia pentru o perioadă mai mare de trei luni sau să se stabilească în acest stat, să lucreze fără să fi obținut în prealabil autorizația de a se angaja în această privință, în al doilea rând, la data la care lucrătorul și-a început activitatea, au omis să transmită autorității menite să rețină contribuțiile de asigurări sociale datele necesare conform legii; și, în al treilea rând, au omis să notifice Oficiul național de securitate socială cu privire la lucrători.
Prin hotărârea din 27 iunie 2014, correctionele rechtbank Limburg, afdeling Hasselt (Tribunalul Corecțional din Limbourg, secția din Hasselt, Belgia) a achitat Altun și alții. Din observațiile scrise ale guvernului belgian reiese că achitarea persoanelor în cauză se întemeia pe constatarea că „angajarea lucrătorilor bulgari era acoperită complet de formularele E 101/A1, eliberate în prezent în mod reglementar și legal”. Ministerul Public a declarat apel împotriva acestei hotărâri.
Prin hotărârea din 10 septembrie 2015, Hof van beroep Antwerpen (Curtea de Apel din Antwerpen, Belgia) a condamnat persoanele în cauză. În această privință, instanța de trimitere arată că instanțele de apel au constatat că „certificatele E 101 invocate au fost obținute în mod dolosiv, prin declararea unor fapte care nu corespund realității cu scopul de a eluda condițiile aplicabile în temeiul dispozițiilor Uniunii în materie de detașare și de a obține un avantaj de care părțile interesate nu ar fi putut profita în lipsa acestei proceduri dolosive”.
Reclamanții au formulat recurs împotriva acestei hotărâri în fața instanței de trimitere care a hotărât să suspende judecarea cauzei și să adreseze Curții următoarea întrebare preliminară:
„Altă instanță decât cea din statul membru de origine a detașării poate să anuleze sau să nu ia în considerare un certificat E 101 emis în temeiul articolului 11 alineatul (1) din Regulamentul […] nr. 574/72 […], în versiunea aplicabilă înainte de abrogarea sa prin articolul 96 alineatul (1) din Regulamentul […] nr. 987/2009 […], atunci când situația de fapt supusă aprecierii acesteia permite să se constate că certificatul respectiv a fost dobândit sau invocat în mod fraudulos?”
Altun și alții, guvernele belgian, irlandez, francez, maghiar și polonez, precum și de Comisia Europeană au depus observații scrise. La ședința care a avut loc la 20 iunie 2017, aceleași părți și persoanele interesate au prezentat observații orale.
Curtea a decis că instanțele naționale pot, în caz de fraudă, să nu ia în considerare certificatele de securitate socială emise lucrătorilor detașați în cadrul UE.
:: Cauza
:: Comunicatul CJUE în limba engleză
:: Comunicatul CJUE în limba franceză
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro