« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Interpretarea corectă și precisă a obligațiilor instituite de Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal
08.02.2018 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Articole, Content, Data protection, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal este unul dintre cele mai importante acte normative pentru agenții economici, în principal din cauza amenzilor foarte mari și foarte ușor de aplicat.

Textul Regulamentului are un istoric sinuos, din care trebuie învățate sensurile lui politice, economice și  juridice.

S-ar putea spune că agenții economici din întreaga Europă sunt victime colaterale ale unui război fin dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, cauzat de faptul că acestea din urmă au reușit să dețină un quasi-monopol asupra managementului atenției persoanelor vizate din cele dintâi, prin Google, Facebook, Apple și alții. Însă, după părerea mea, nu aceasta este cheia de boltă a Regulamentului.

Cred că este vorba despre altceva, mult mai înalt și mult mai curând: ordinea. Regulamentul impune tuturor agenților economici care au mulți clienți și celor care au mulți salariați, sau și-și, să facă ordine în procesele pe care le derulează. Agenții economici, dar și instituțiile, sunt obligate de Regulament să aibă proceduri clare cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Aceste proceduri sunt, pentru foarte mulți, primele proceduri. Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal obligă operatorii să-și facă ordine în ogradă, atât din punct de vedere organizatoric cât și din punct de vedere tehnic. Dar ordinea este costisitoare, ceea ce înseamnă că vor supraviețui Regulamentului doar agenții economici suficient de puternici.

Regulile impuse de Regulament sunt într-atât de împovărătoare pentru operatori încât greșeala pândește în fiecare paragraf. Interpretarea corectă și precisă a obligațiilor instituite de Regulament este foarte importantă pentru respectarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal, unul dintre drepturile fundamentale ale omului relativ recent. În plus, și poate chiar mai important, interpretarea corectă și precisă a obligațiilor este esențială pentru a fi evitat sau măcar semnificativ diminuat pericolul amenzilor uriașe prevăzute de Regulament, căci aceste amenzi vor putea constitui o sursă importantă de venituri pentru statele europene care vor dori asta. Fără îndoială că această oportunitate va fi exploatată (și) de către Statul Român, mai cu seamă că respectarea obligațiilor instituite de Regulament, chiar dacă atrage după sine costuri semnificative, are, fără nicio îndoială, efecte benefice asupra operatorilor și asupra persoanelor vizate.

* Pregătim Revista Română de Protecția Datelor
 
Av. dr. Andrei Săvescu, coordonator JURIDICE.ro
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
 
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD