Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Interpretarea corectă și precisă a obligațiilor instituite de Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal

08.02.2018 | Andrei SĂVESCU
Abonare newsletter
Andrei Săvescu

Andrei Săvescu

Regulamentul general pentru protecția datelor cu caracter personal este unul dintre cele mai importante acte normative pentru agenții economici, în principal din cauza amenzilor foarte mari și foarte ușor de aplicat.

Textul Regulamentului are un istoric sinuos, din care trebuie învățate sensurile lui politice, economice și  juridice.

S-ar putea spune că agenții economici din întreaga Europă sunt victime colaterale ale unui război fin dintre Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, cauzat de faptul că acestea din urmă au reușit să dețină un quasi-monopol asupra managementului atenției persoanelor vizate din cele dintâi, prin Google, Facebook, Apple și alții. Însă, după părerea mea, nu aceasta este cheia de boltă a Regulamentului.

Cred că este vorba despre altceva, mult mai înalt și mult mai curând: ordinea. Regulamentul impune tuturor agenților economici care au mulți clienți și celor care au mulți salariați, sau și-și, să facă ordine în procesele pe care le derulează. Agenții economici, dar și instituțiile, sunt obligate de Regulament să aibă proceduri clare cu privire la protecția datelor cu caracter personal. Aceste proceduri sunt, pentru foarte mulți, primele proceduri. Regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal obligă operatorii să-și facă ordine în ogradă, atât din punct de vedere organizatoric cât și din punct de vedere tehnic. Dar ordinea este costisitoare, ceea ce înseamnă că vor supraviețui Regulamentului doar agenții economici suficient de puternici.

Regulile impuse de Regulament sunt într-atât de împovărătoare pentru operatori încât greșeala pândește în fiecare paragraf. Interpretarea corectă și precisă a obligațiilor instituite de Regulament este foarte importantă pentru respectarea dreptului la protecția datelor cu caracter personal, unul dintre drepturile fundamentale ale omului relativ recent. În plus, și poate chiar mai important, interpretarea corectă și precisă a obligațiilor este esențială pentru a fi evitat sau măcar semnificativ diminuat pericolul amenzilor uriașe prevăzute de Regulament, căci aceste amenzi vor putea constitui o sursă importantă de venituri pentru statele europene care vor dori asta. Fără îndoială că această oportunitate va fi exploatată (și) de către Statul Român, mai cu seamă că respectarea obligațiilor instituite de Regulament, chiar dacă atrage după sine costuri semnificative, are, fără nicio îndoială, efecte benefice asupra operatorilor și asupra persoanelor vizate.

 
Av. dr. Andrei Săvescu, coordonator JURIDICE.ro
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII
Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week