Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Codruț Olaru: CSM solicită ca toate modificările să fie rezultatul unei consultări reale
08.02.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 7 februarie 2018, Codruț Olaru, vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a afirmat că dezbaterea „Frauda și corupția în domeniul achizițiilor publice. De la combatere la prevenire”, organizată de Direcția Națională Anticorupție, trebuie să fie şi un semnal de alarmă pentru maniera în care se realizează procesul de modificare legislativă pe problematica abuzului în serviciu, potrivit agerpres.ro:

Codruț Olaru: „Din perspectivă personală consider că o astfel de dezbatere trebuie să aibă şi rolul unui adevărat semnal de alarmă pentru maniera în care se realizează şi se va realiza procesul de modificare legislativă preconizată în principal pe problematica abuzului în serviciu, modificări care trebuie realizate de legiuitor în primul rând prin raportare la expertiza magistraţilor judecători şi procurori care se confruntă, în primă fază, cu perspectiva investigării unor fapte de acest tip şi ulterior magistraţii cu perspectiva judecării unor astfel de cauze. (…)

CSM, şi vorbesc în primul rând în numele Secţiei pentru procurori (…), respectând dreptul fundamental al Parlamentului de a legifera, a solicitat şi solicită public ca toate preconizatele modificări de care discutăm să fie rezultatul unei consultări reale a Consiliului, a întregului corp de magistraţi judecători şi procurori din întreaga ţară pentru ca odată aceste modificări realizate, să putem constata deopotrivă, magistraţi şi justiţiabili, o îmbunătăţire evidentă a calităţii actului de justiţie şi nu un regres legislativ care să genereze disfuncţionalităţi de aplicare, practică judiciară neunitară şi, mai grav, o aplicare nejustificată a principiului legii mai favorabile. (…)

Toate rapoartele elaborate pe parcursul acestei perioade au pus în evidenţă în mod categoric progresele constante înregistrate de România şi au început să sugereze sustenabilitate (…) Salut iniţiativa DNA de organizare şi realizare a acestui studiu privind tipologia infracţiunii de abuz în serviciu în domeniul achiziţiilor publice, studiu care are la bază hotărâri judecătoreşti definitive pentru perioada 2016-2017. Cu atât mai mult lăudabilă o astfel de iniţiativă, în contextul în care Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) pentru perioada 2016-2020 subliniază în mod categoric ca element necesar creşterea integrităţii, reducerea vulnerabilităţilor şi a riscurilor de corupţie în domeniul achiziţiilor publice ca şi obiectiv particular specific acestei strategii.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti