Secţiuni » Secţiuni speciale
Asigurări pentru avocaţiCariere juridiceCărţi juridiceConferinţe juridiceDezbateri juridiceEvenimente juridiceGrile juridiceLawyers WeekProfesionişti
BarouriInternaţionalJurisprudenţă inedită CITRLegal DaysLifeNotariatReviste juridiceSistemul judiciarUniversitaria
Barouri
Official partner: Uniunea Naţională a Barourilor din România

UNBR. Interdicția formelor de exercitarea a profesiei de a angaja personal auxiliar cu studii superioare juridice se aplică, în mod evident, inclusiv licențiaților în drept
08.02.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 7 februarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat punctul de vedere al Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților privitor la art. 186 teza a doua din Statutul profesiei de avocat, potrivit unui comunicat.

Conform art. 143 alin. (1) din Legea educației naționale nr. 1/2011, examenele de finalizare a studiilor în învățământul superior sunt:  a) examen de licență, pentru ciclul de studii universitare de licență sau examen de diplomă pentru învățământul din domeniul științelor inginerești; b) examen de disertație, pentru ciclul de studii universitare de master; c) examen de susținere publică a tezei de doctorat; d) examen de certificare, pentru programele de studii postuniversitare de tip specializare; e) examen de selecție, care precedă examenul de licență, în cazul studenților/absolvenților care provin de la instituții de învățământ superior și/sau programe de studii care au intrat în lichidare.

Prin urmare, în mod evident, art. 186 teza a doua din Statutul profesiei de avocat se aplică inclusiv persoanelor cu studii juridice superioare obținute în baza examenului de licență, adică licențiaților facultăților de drept cu durata stabilită de lege.

Conform Deciziei cu caracter interpretativ nr. 713 din 12 decembrie 2009 a Consiliului U.N.B.R., adoptarea acestei prevederi a urmărit să împiedice ca persoane care nu au dobândit calitatea de avocat, prin înscrierea lor ca membri ai barourilor, să îndeplinească, prin eludarea textelor legale şi statutare în materie, activități dintre cele prevăzute în mod expres și limitativ în art. 3 din Legea nr. 51/1995. Cu aceeași ocazie s‑a considerat că interdicția menționată nu se poate referi însă și la avocații pensionați cu retragere definitivă din profesie din sistemul Casei de Asigurări a Avocaților, întrucât aceștia provin din interiorul profesiei, iar îndeplinirea unor funcții auxiliare de către această categorie de persoane nu încalcă prevederile legale și statutare în materia dobândirii calității de avocat.

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.