Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Legea nr. 143/2000. O lege penală specială


14 februarie 2018 | Mihai Adrian HOTCA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Legea nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri. Este, în cel mai pur sens al termenului, o lege penală specială. De ce este o lege penală specială, pentru că această lege cuprinde în principal dispoziții de natură penală și procesual-penală. Această lege, deși a fost adoptată cu mulți ani în urmă, este o lege care este de mare actualitate și spune că a dat testul timpului, iar practica judiciară în momentul de față este foarte bine așezată, cel puțin în ceea ce privește cele mai multe probleme de drept care au fost ridicate în cei 17 ani de aplicare. În ceea ce privește infracțiunile reglementate de această lege, sigur unele dintre ele sunt mult mai importante din perspectivă practică pentru că sunt foarte întâlnite iar altele mai puțin întâlnite, dar toate infracțiunile sunt importante sub cele 2 aspecte, prevenire și combatere. În art. 2 din lege este incriminată practic fapta de trafic de droguri: în alin. (1) droguri de risc, și în alin. (2) droguri de mare risc. În art. 3 din lege avem traficul internațional de droguri de asemenea cu 2 aliniate în funcție de obiect, această infracțiune este denumită în practică și contrabanda cu droguri și nu întâmplător poartă această denumire. În art. 4 este apoi incriminată așa numita deținere de droguri pentru consum propriu. În art. 5 avem punerea la dispoziție a unui spațiu pentru consum ilicit de droguri sau tolerarea consumului ilicit de droguri. Apoi avem în continuare în art. 6 prescrierea de droguri fără a fi necesară, eliberarea de droguri fără drept și obținerea de droguri fără drept. Mai departe avem administrarea fără drept de droguri de risc, apoi furnizarea de inhalanți chimici unui minor. În art. 8 avem finanțarea infracțiunilor privind regimul drogurilor și în final îndemnul la consumul de droguri. Iată o paletă destul de extinsă de infracțiuni, începând cu cele mai întâlnite în practică, primele trei, și continuând cu unele mai puțin întâlnite în practică, dar, așa cum spuneam puțin mai devreme, prin fiecare din aceste norme legiuitorul a urmărit cred că în primul rând prevenirea faptelor de consum și trafic de droguri.

Diferența între drogurile de risc și drogurile de mare risc în primul rând se vede în ceea ce privește sancțiunea. Sancțiunea, așa cum intuiește toată lumea, este mult mai aspră dacă obiectul infracțiunii îl reprezintă drogurile de mare risc. Dar de ce a făcut legiuitorul această departajare în două categorii de droguri: de risc și de mare risc? Plecând de la obiectul juridic al infracțiunii, care este prezentat de brevitatis causa, a spus: „ Sănătatea publică și a consumatorilor”, cele de mare risc prezintă un pericol mult mai mare pentru sănătatea publică și consumatori în principal comparativ cu drogurile de risc, care sub aspectul pericolului acesta are o intensitate mai scăzută. Este locul, să spunem, și că în 3 anexe la Legea 143/2000, avem prezentate fiecare substanță sau plantă considerată de către legiuitor drog de risc sau de mare risc după caz. În tabelele 1 și 2 sunt menționate drogurile de mare risc, iar în tabelul nr. 3 – drogurile de risc. Să dăm și câteva exemple pentru ascultători, în special pentru cei care nu activează în acest domeniu. În ceea ce privește drogurile de mare risc, putem spune că dintre cele mai cunoscute sunt menționate în acest tabel: cocaina, heroina, Ecstasy ș.a., sigur când discutăm de drogurile de sinteză avem în vedere substanțele din perspectivă chimică care intră în compoziția acestora. Ca droguri de risc cel mai întâlnit este canabisul, atât când este sub formă de rășină, cât și sub formă de ulei.

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Aspecte practice privind traficul de droguri și celelalte infracțiuni din Legea 143/2000, ediția 169 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii