« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Transportarea drogurilor în țară și în alte state
13.02.2018 | Alexandru SITARU

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Alexandru Sitaru

Alexandru Sitaru

O chestiune de interes, din punctul meu de vedere, ar fi cele două curente care au circulat până de curând în practica judiciară referitoare la modalitatea de interpretare a faptei de introducere a drogurilor în țară și aceea de a transporta substanțe pe teritoriul unui alt stat și mai apoi pe teritoriul României. De curând, în anul 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a fost sesizat de către Curtea de Apel, Secția a II-a penală cu această chestiune, pentru că erau două curente care circulau în practica judiciară și, evident, aveam de a face cu o lipsă a unității, în ceea ce privește pedeapsa care se aplica situației de fapt date. Într-un prim curent aveam percepția faptului că această faptă reprezenta o infracțiune unică, reglementată de dispozițiile art. 2. Într-un alt curent aveam reprezentarea faptului că aceasta întrunește transportul drogurilor de risc sau mare risc pe teritoriul altui stat. În celălalt curent aveam interpretarea faptului că sunt întrunite atât elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 2, cât și elementele constitutive ale art. 3 aflate în concurs. Așa cum spuneam, prin Decizia nr. 15/2017 Înalta Curte a tranșat această chestiune, statuând că fapta de a introduce droguri în țară și aceea de a transporta astfel de substanțe pe teritoriul altui stat și ulterior pe teritoriul României, chiar săvârșită de aceeași persoană și constatată cu același prilej, nu reprezintă o infracțiune unică în varianta alternativă a transportului de droguri, ci reprezintă infracțiuni distincte prevăzute de art. 2 și art. 3 aflate în concurs. Ca principal element de diferență în percepția Înaltei Curți aș aduce în discuție obiectul juridic care a fost analizat pentru cele două articole. În cazul art. 2 din Legea nr. 143/2000 obiectul juridic vizează relațiile sociale privind sănătatea publică, în interpretarea art. 3 din aceeași lege, pe lângă aceste relații sociale avem și relațiile care protejează regimul juridic vamal.

Av. Alexandru Sitaru, HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Aspecte practice privind traficul de droguri și celelalte infracțiuni din Legea 143/2000, ediția 169 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

 
Secţiuni: Drept penal, Selected, Transporturi | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD