CyberlawDrept civilDrept constituţionalUEBusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporate
ComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
Print Friendly, PDF & Email

Ziua siguranței pe internet

06.02.2019 | Cristian JURA, Alina GAJA
Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2019: Ziua siguranței pe internet este marcată, anual, la data de 6 ianuarie.

Cu prilejul acestei zile, organizația Salvați Copiii a organizat conferința Internetul și sănătatea emoțională a copiilor, în cadrul căreia a fost lansat și un studiu sociologic privind utilizarea internetului de către copii, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a avut loc în București, fiind găzduit de Hotelul Intercontinental. Conferința a reunit reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, psihologi și experți în educație. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a fost reprezentat de Secretarul de Stat, Maria-Manuela Catrina.

De 16 ani, Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se desfășoară ca o campanie anuală, globală, celebrată în luna februarie a fiecărui an. Astăzi, peste 140 de țări din întreaga lume sărbătoresc sub sloganul unificator “Împreună pentru un internet mai bun”, invitând toate părțile interesate să contribuie la crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, în special pentru copii și tineri. Scopul campaniei este acela de a crește gradul de conștientizare pentru un internet mai bun și mai sigur, în care toată lumea să utilizeze tehnologia nu numai în condiții de siguranță, ci și în mod responsabil, condescendent, critic și creativ. Campania are ca public țintă copiii și tinerii, părinții, profesorii, asistenții sociali, precum și industria, factorii de decizie și politicienii, pentru a încuraja toate mediile să-și canalizeze eforturile și să își asume rolul în crearea unui internet mai bun.

În cadrul alocuțiunii sale, Secretarul de Stat a subliniat importanța internetului ca resursă educațională, importanța igienei și a securității cibernetice, precum și nevoia de conținut digital relevant și cea de validare și verificare a informațiilor din mediul online. A fost adusă în discuție și cooperarea dintre Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Ministerul Educației Naționale cu privire la inovațiile tehnologice necesare sistemului de învățământ, dat fiind că educația joacă un rol esențial în noua tehnologie. De asemenea, în cadrul intervenției sale, Secretarul de Stat a precizat și reglementările importante din acest domeniu, precum Regulamentul General privind Protecția Datelor, Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală, Codul de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, Codul de conduită al Uniunii Europene privind dezinformarea și a adus în atenția audienței existența unui ghid elaborat de CERT-RO care cuprinde informații necesare educării  copiilor care navighează online.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua siguranței pe internet (Safer Internet Day) este marcată, anual, la data de 6 ianuarie.

Temă pentru 2018: „Creați, conectați și împărtășiți respectul: un internet mai bun începe cu tine„, care reprezintă un apel pentru acțiune, adresat tuturor persoanelor, în vederea conștientizării rolului societății în crearea unui Internet mai sigur.

În România, Ziua Siguranței pe Internet a fost sărbatorită pentru prima dată în anul 2008, iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin două evenimente naționale:
– un concurs național adresat tuturor elevilor din țară, școlilor, grădinițelor și voluntarilor
– o conferință de presă în cadrul căreia sunt premiate cele mai bune proiecte participante la concurs.

In cadrul concursului elevii trebuie sa participe cu un proiect multimedia care sa reflecte tema stabilită de comun acord de membrii INSAFE. Tema face referire la diverse situații cu care se confruntă copiii și tinerii în mediul online iar ei trebuie sa descrie modul în care ar trata o astfel de situație.

Conferința de presă are loc în ziua în care se sărbătorește Safer Internet Day iar unul dintre momentele cheie este premierea câștigătorilor concursului național.

Website-ul oficial: aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ


Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.