« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Ziua siguranței pe internet
09.02.2021 | Cristian JURA, Adelina DOBRE

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristian Jura

Cristian Jura

Adelina Dobre

Adelina Dobre

2021: Ziua siguranței pe internet este marcată, anual, în luna februarie.

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a transmis următorul mesaj:

Sub amenințarea COVID-19, viețile a milioane de copii și tineri s-au limitat la spațiul propriilor case și al ecranelor. Pentru mulți dintre ei, prezența online a devenit rapid singura modalitate de a se juca, de a socializa și de a învăța.

Deși tehnologia și soluțiile digitale oferă oportunități însemnate pentru a permite copiilor să-și continue educația, să poată să se distreze și să rămână în legătură unii cu alții, aceleași instrumente pot spori expunerea acestora la o multitudine de riscuri. Chiar și înainte de pandemie, exploatarea sexuală online, conținutul dăunător, informațiile false și agresiunea cibernetică constituiau o amenințare la adresa drepturilor, siguranței și bunăstării psihologice ale copiilor.

În cazul copiilor care deja se confruntau cu agresiuni sau comportamente necorespunzătoare, online sau offline, este posibil ca sporirea timpului petrecut în fața ecranului să le fi exacerbat suferința. Închiderea școlilor, distanțarea fizică, limitarea serviciilor și presiunea crescută asupra familiilor deja vulnerabile au subminat și au diminuat unele dintre măsurile de protecție disponibile pentru acestea.

În același timp, crește îngrijorarea pentru sănătatea fizică și emoțională a copiilor, deoarece există dovezi că prelungirea timpului petrecut online conduce la reducerea activităților în aer liber, a calității somnului, la sporirea simptomelor de anxietate și la obiceiuri alimentare nesănătoase.

Începe al doilea an de pandemie și, fără îndoială, Internetul și tehnologia vor continua să joace un rol mai mare în viețile a milioane de copii. Astăzi, de Ziua Siguranței pe Internet, avem ocazia să ne reimaginăm o lume mai sigură pentru copii online, o lume care acordă prioritate și protejează bunăstarea fizică și psihică a copiilor. Iată cum putem face acest lucru:

Colaborând cu autoritățile pentru a instrui personalul din domeniul sănătății, educației și asistenței sociale pe tema impactului COVID-19 asupra bunăstării copilului, inclusiv a riscurilor online mai mari, și pentru a consolida serviciile esențiale de protecție a copilului și de sănătate mintală astfel încât acestea să rămână deschise și active pe tot parcursul pandemiei și după încetarea acesteia.

Asigurându-ne că sectorul tehnologic, inclusiv rețelele de socializare, garantează că platformele online au măsuri sporite de siguranță și protecție, care sunt clare și accesibile pentru cadre didactice, părinți și copii.

Lucrând alături de partenerii din sectorul public și din cel privat pentru a mări investițiile în tehnologii și conținut sigure, care promovează învățarea de calitate și dezvoltarea competențelor, inclusiv prin inițiativa Reimagine Education și prin GIGA.

Sprijinind părinții în eforturile acestora de a-și ajuta copiii să înțeleagă riscurile Internetului și tehnologiilor digitale și rămânând mereu în gardă pentru a identifica semnalele de alarmă care pot apărea odată cu activitatea online.

În școli, prin asigurarea accesului copiilor la servicii de consiliere- inclusiv virtual – și prin politici care răspund îngrijorărilor privind sănătatea mintală și protecția copilului.

Pentru copii și tineri, pregătirea pentru o lume post-COVID mai bună, mai conectată, înseamnă ajutor pentru crearea unui echilibru între lumea online și cea offline, susținerea unor relații sigure, pozitive cu cei din jurul lor și acces la sprijinul de care au nevoie.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Adelina Dobre, Facultatea de Drept – Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Gaja

2020: Ziua siguranței pe internet este marcată, anual, în luna februarie.

Anul acesta a fost marcată în ziua de 11 februarie. Ziua siguranţei pe internet are ca scop promovarea utilizării într-un mod mai sigur şi responsabil în ce priveşte tehnologia online şi telefoanele mobile. Începând de la prima ediţie, din 2004, participarea la acest eveniment a fost din ce în ce mai mare, determinând o creştere a gradului de conştientizare generală, implicarea mai puternică a părţilor interesate în domeniul siguranţei internetului şi un nivel ridicat al interesului media.


Ziua Siguranței pe Internet este coordonată și promovată de rețeaua europeană INSAFEEuropean Safer Internet Network în cadrul programului Safer Internet Plus al Comisiei Europene. În fiecare an, cu ocazia Safer Internet Day, INSAFE promovează învățarea utilizării într-un mod responsabil a noilor tehnologii online și mobile și face referire în special la copii și la comportamentul acestora în mediul online.
Safer Internet Day se celebrează anual începând cu 2003.

Cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet, organizația Salvați Copiii a organizat un eveniment conturata în jurul fenomenului de producere și distribuire a imaginilor care înfățișează abuz sexual asupra copiilor prin intermediul Internetului și modalitățile de combatere și intervenție a acestuia. Tema a fost abordată din multiple perspective. In cadrul întâlnirii au fost prezentate statistici obținute în urma procesării rapoartelor transmise către Hotline esc_ABUZ, punct civil de sesizare a conținutului ilegal, susținut de Salvați Copiii în cadrul proiectului Ora de net.

Site oficial pentru raportarea conținutului ilegal și conținutului dăunător copiilor pe internet: aici.

***

2019: Ziua siguranței pe internet este marcată, anual, în luna februarie.

Cu prilejul acestei zile, organizația Salvați Copiii a organizat conferința Internetul și sănătatea emoțională a copiilor, în cadrul căreia a fost lansat și un studiu sociologic privind utilizarea internetului de către copii, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a avut loc în București, fiind găzduit de Hotelul Intercontinental. Conferința a reunit reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Autorității Naționale pentru Protecția Copilului și Adopție, psihologi și experți în educație. Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a fost reprezentat de Secretarul de Stat, Maria-Manuela Catrina.

De 16 ani, Ziua Internațională a Siguranței pe Internet se desfășoară ca o campanie anuală, globală, celebrată în luna februarie a fiecărui an. Astăzi, peste 140 de țări din întreaga lume sărbătoresc sub sloganul unificator “Împreună pentru un internet mai bun”, invitând toate părțile interesate să contribuie la crearea unui internet mai bun pentru toată lumea, în special pentru copii și tineri. Scopul campaniei este acela de a crește gradul de conștientizare pentru un internet mai bun și mai sigur, în care toată lumea să utilizeze tehnologia nu numai în condiții de siguranță, ci și în mod responsabil, condescendent, critic și creativ. Campania are ca public țintă copiii și tinerii, părinții, profesorii, asistenții sociali, precum și industria, factorii de decizie și politicienii, pentru a încuraja toate mediile să-și canalizeze eforturile și să își asume rolul în crearea unui internet mai bun.

În cadrul alocuțiunii sale, Secretarul de Stat a subliniat importanța internetului ca resursă educațională, importanța igienei și a securității cibernetice, precum și nevoia de conținut digital relevant și cea de validare și verificare a informațiilor din mediul online. A fost adusă în discuție și cooperarea dintre Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Ministerul Educației Naționale cu privire la inovațiile tehnologice necesare sistemului de învățământ, dat fiind că educația joacă un rol esențial în noua tehnologie. De asemenea, în cadrul intervenției sale, Secretarul de Stat a precizat și reglementările importante din acest domeniu, precum Regulamentul General privind Protecția Datelor, Propunerea de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind dreptul de autor pe piața unică digitală, Codul de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, Codul de conduită al Uniunii Europene privind dezinformarea și a adus în atenția audienței existența unui ghid elaborat de CERT-RO care cuprinde informații necesare educării  copiilor care navighează online.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Alina Gaja
Masterand, Facultatea de Drept, Universitatea din București

***

Cristian Jura

Cristian Jura

Ana-Maria Antonovici

Ana-Maria Antonovici

2018: Ziua siguranței pe internet este marcată, anual, în luna februarie.

Temă pentru 2018: „Creați, conectați și împărtășiți respectul: un internet mai bun începe cu tine„, care reprezintă un apel pentru acțiune, adresat tuturor persoanelor, în vederea conștientizării rolului societății în crearea unui Internet mai sigur.

În România, Ziua Siguranței pe Internet a fost sărbatorită pentru prima dată în anul 2008, iar de atunci se sărbătorește în fiecare an prin două evenimente naționale:
– un concurs național adresat tuturor elevilor din țară, școlilor, grădinițelor și voluntarilor
– o conferință de presă în cadrul căreia sunt premiate cele mai bune proiecte participante la concurs.

In cadrul concursului elevii trebuie sa participe cu un proiect multimedia care sa reflecte tema stabilită de comun acord de membrii INSAFE. Tema face referire la diverse situații cu care se confruntă copiii și tinerii în mediul online iar ei trebuie sa descrie modul în care ar trata o astfel de situație.

Conferința de presă are loc în ziua în care se sărbătorește Safer Internet Day iar unul dintre momentele cheie este premierea câștigătorilor concursului național.

Website-ul oficial: aici

* Legal Days este un proiect dezvoltat de prof. univ. dr. Cristian Jura cu susținerea Societății de Științe Juridice.

Prof. univ. dr. Cristian Jura
Ana-Maria Antonovici
Intern SSJ

 
Secţiuni: Cyberlaw, Internațional, Legal Days, VIDEO | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD