CCR pendinte: art. 32 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat
13 februarie 2018 | Mihaela MAZILU-BABEL, Andrei Alexandru MARCUÎn data de 12.02.2018 s-a constituit un nou dosar (192D/2018) pe rolul Curţii Constituţionale, urmând a fi analizate dispoziţiile art. 32 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat (cauza S.C. Hexol Lube S.R.L.).
Conform motorului de căutare de pe pagina Curții Constituționale, acesta este primul dosar în care această dispoziţie formează obiectul unui control de constituţionalitate.
Instanţa de trimitere este Judecătoria Alba Iulia, care a hotărât să nu suspende judecarea cauzei până la soluționarea excepției de neconstiotuționalitate.
Dispoziţiile criticate au următorul conţinut normativ:
Art. 32
Contestaţiile şi reclamaţiile privind onorariile se soluţionează de decanul baroului. Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului, a cărui hotărâre este definitivă.
Dispozițiile din Constituție în raport de care se va efectua controlul de constituționalitate au următorul conținut normativ:
Art. 16 – Egalitatea în drepturi
(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale.
Art. 21 – Accesul liber la justiție
(1) Orice persoană se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor şi a intereselor sale legitime.
(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.
(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil şi la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.
(4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative şi gratuite.
Mulțumim pe această cale Judecătoriei Alba Iulia pentru faptul că precizează pe pagina dosarului și dispozițiile din Constituție în raport de care se va realiza controlul de constituționalitate. Nu înțelegem de ce nu se poate impune, la nivel normativ, obligația ca această mențiune să fie realizată pe pagina dosarelor tuturor instanțelor din România care acceptă trimiterea unei excepții de neconstituționalitate.
Andrei Alexandru Marcu (text și selecție)
Student, Facultatea de Drept, Universitatea „Ovidius” Constanţa
dr. Mihaela Mazilu-Babel (coordonator)