Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Cristian Jura: O convenție nouă de la UNCITRAL
14.02.2018 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept comercial, Interviuri, Mediere, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Cristian Jura

Cristian Jura

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor Cristian Jura, pentru că ne auzim din nou. De curând v-ați întors de la New York unde ați reprezentat România la UNCITRAL pentru negocierea convenției internaționale privind punerea în executare a acordurilor internaționale de mediere în materie comercială. Care este expertiza pe care trebuie să o ai pentru a participa la lucrările Grupului de Lucru UNCITRAL?

Cristian Jura: Unul dintre argumentele cele mai importante care a fost luat în considerare, a fost acela al experienței practice în materie de arbitraj internațional și în materia metodelor alternative de soluționare a disputelor. Pe de altă parte, cred că a cântărit destul de mult și faptul că această experiență practică se împletește cu experiența teoretică, de profesor de drept internațional. Am fost surprins să constat că un număr destul de mare de delegați, de reprezentanți ai statelor sunt profesori de drept internațional public, inclusiv vecinul meu de bancă, domnul Jaemin Lee, profesor la Seoul National University Law School, Korea. În partea dreaptă a stat delegația din Rusia.

Alina Matei: Cine a condus lucrările grupului de lucru?

Cristian Jura: Lucrările au fost conduse în mod remarcabil de doamna Natalie Morris-Sharma din Singapore. Aș dori să menționez că lucrările WG au avut o înaltă ținută profesională. La lucrări au participat profesorul Albarto Mazzoni, președintele UNIDROIT și doamna Catherine Kessendjian, președinta aripii franceze a International Law Association (ILA), dar și reprezentanți ai Hong Kong Mediation Centre (HKMC), International Academy of Mediators (IAM), Jerusalem Arbitration Centre, Korean Commercial Arbitration Board (KCAB), Law Association for Asia and the Pacific (LAWASIA), Madrid Court of Arbitration, Miami International Arbitration Society etc.

Alina Matei: Și cred că important de aflat este cum ia naștere o convenție internațională. Cine sunt beneficiarii unei convenții?

Cristian Jura: Eu am avut onoarea să reprezint România la lucrările Working Group II (Dispute Settlement). Cu ocazia sesiunii din februarie de la New York, acest grup de lucru a finalizat și a adoptat cu succes două documente deosebit de importante: o convenție și Model Law on international settlement agreements resulting from mediation. Ambele instrumente își vor urma traseul legal și urmează a fi luate în considerare de către Comisia UNCTRAL la sesiunea din luna iunie/iulie 2018. Și ca să răspund întrebării dumneavoastră, în ultima zi s-au discutat propunerile pentru următoarele sesiuni ale WG II. Una dintre teme, în mod special, mi s-a părut foarte interesantă: Uniform principles for the quality and eficiency of arbitral decisions, propunere care ar îngloba următoarele sub-teme: expedite arbitration, emergency arbitration, arbitration clauses on nonsignatory parties, adjudication for long-term contracts.

Alina Matei: De ce nu s-a negociat un tratat și este preferată convenția în acest caz?

Cristian Jura: S-a negociat o convenție și un Model Law. În general tratatul este o înțelegere cu caracter politic, economic etc, mai importantă și mai solemnă, de exemplu un tratat de pace, un tratat de neagresiune, un tratat de bună-vecinătate. Convenția este o înțelegere prin care se reglementează relațiile dintr-un domeniu special. Noutatea este reprezentantă de Model Law. Model Law nu este obligatorie pentru state, dar acestea o pot încorpora în legislația națională.

Alina Matei: Codificarea pe acest domeniu poate părea surprinzătoare în plin secol al tehnologiei? De ce nu s-a făcut până acum? În raportul UNCITRAL întocmit în urmă cu mai bine de 10 ani se concluzionează că există anumite tensiuni (provocate de avocați și  mediatori), că trebuie ținut cont de un anumit consens…

Cristian Jura: Codificarea nu este un lucru simplu de făcut. Cel mai elocvent exemplu este încercarea de a găsi un numitor comun pentru cele 193 de state membre ONU, state care au sisteme juridice diferite, tradiții juridice diferite, sisteme economice și sociale diferite. Cum ar putea fi privită aceeași convenție de Canada, Marea Britanie, Kenya și Singapore?

Alina Matei: Lucrările Grupului II la care ati participat s-au desfășurat pe parcursul a 9 zile. A fost timp suficient pentru a schița un draft de convenție?

Cristian Jura: Eu am participat la cea de a 68-a sesiune a WG II. Cele două instrumente, convenția și Model Law, au fost negociate începând cu anul 2016. În acestă sesiune au fost adoptate variantele finale.

Alina Matei: România a prezentat un punct de vedere privind conținutul acestei convenții sau au fost propuneri care s-au schimbat/îmbunătățit pe parcursul negocierii?

Cristian Jura: România a avut o contribuție foarte importantă, mai ales în consultările care au avut loc la Delgația Permanentă a Uniunii Europene la New York, unde România a susținut mai multe propuneri legate în special de clarificarea și uniformizarea statutului mediatorilor pe plan internațional și referitoare la valoarea juridică a unor acorduri de mediere adoptate sub diferite regimuri juridice.

Alina Matei: Care va fi impactul asupra legislației din România?

Cristian Jura: Trebuie să asteptăm ca cele cele două instrumente să mai parcurgă câțiva pași, așa cum afirmam și mai sus. Abia în momentul în care, convenția va fi deschisă spre semnare și ratificare, putem să ne gândim la anumite efecte juridice. Dar, chiar și în acel moment, fiecare stat, inclusiv România, poate să opteze pentru unul dintre cele două instrumente.

Alina Matei: Dar din perspectiva Dreptului Uniunii? Ar putea exista conflict ca urmare a faptului că vor exista obligații internaționale de respectat, asumate prin Convenția care se va naște, și cele din tratatele UE, internaționale și ele?

Cristian Jura: Întrebarea dumneavoastră este justificată! Articolul 11 din Convenție a necesitat ore de negociere și numeroase consultări informale. Articolul 11 se referă la participarea la convenție a organizațiilor regionale de integrare economică și Uniunea Europeană a negociat foarte puternic acest articol și, în mod special, ceea ce se numește disconection clause.

Alina Matei: În procedura de negociere a acestei convenții s-a făcut vorbire de impactul inteligenței artificiale și a roboților, cu atât mai mult cu cât Grupul IV al UNCITRAL – Electronic Commerce, înființat în urmă cu 21 de ani, pare abia la început… Dacă nu în toiul negocierilor, poate la dejunul de lucru, cum s-a întâmplat la ultima reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Cristian Jura: Am discutat doar despre convenție și Model Law, inteligența artificială nu a făcut obiectul consultărilor. Cred că ar fi, deocamdată, destul de dificil ca un robot să fie mediator, dar, cine știe, poate peste câțiva ani…

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine.

Cristian Jura: Eu vă mulțumesc și le doresc tuturor cititorilor J o primăvară frumoasă!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti