ArticoleESSENTIALSRNSJStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
 
 
Opinii
Print Friendly, PDF & Email

Soluția uitării

15.02.2018 | Andreea VERTEȘ-OLTEANU
Andreea Verteș-Olteanu

Andreea Verteș-Olteanu

La începutul lui 2000, Harry Surden, un jurist american, vorbește despre ceea ce intitulează el a fi drepturi structurale și anume drepturi care protejează viața privată, nefiind de fapt niște instrumente juridice, el le numește instrumente non-juridice și dă, de exemplu, printre altele costurile foarte ridicate pentru a face ceva. Pe vremuri dacă ceva implica foarte multe costuri, poate te gândeai de două ori înainte de a face acel lucru, în prezent cu internetul, toate aceste lucruri dispar și el spune că ar trebui să găsim noi instrumente juridice prin care să apărăm drepturile acestea la viață privată de aceste intruziuni non-juridice, ori uitarea era practic, sau poate fi considerată și ea o barieră dintr-aceasta care pune probleme drepturilor structurale.

Care este soluția pe care a găsit-o legiuitorul european pentru a rezolva această problemă a uitării?

Soluția este apare, sau mă rog, nu putem spune neapărat, nu a apărut în momentul Google Spain în 2014, dar a reprezentat un foarte mare semn de exclamare, sau moment crucial, momentul 2014, în care avem decizia CJUE Google Spain contra Costeja, care are în spate o linie întreagă de gândire, nu putem spune că avem doar momentul 2014, găsim în timp mai multe date, avem practic poate mai important pentru legiuitorul european, avem momentul în care Curtea Constituțională a Germaniei discută despre autodeterminarea informațională, ca urmare a legii privind recensământul din 1983, germanii își pun pentru prima oară problema asta, ce se întâmplă cu prelucrarea datelor noastre personale, moment după care, cu un an după, decid să dea valoare constituțională practic prelucrării, protejării datelor acestea și stabilesc care este maniera în care ele pot fi prelucrate.

Lect. univ. dr. Andreea Verteș-Olteanu

* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de dreptul internetului, ediția a 2-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)


Aflaţi mai mult despre
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.