Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Gunther Krichbaum: Înlăturarea MCV pentru România este complet exclusă
16.02.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 16 februarie 2018, Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag (Germania), a transmis o scrisoare lui Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, prin care i-a solicitat să nu suspende aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare în cazul României și să ia în considerare suspendarea dreptului de vot al statului român în Consiliul Uniunii Europene, potrivit hotnews.ro.

Text integral:

„Stimate domnule președinte,

În calitate de Președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul federal al Germaniei, urmăresc actualele evoluții politice interne din România cu mare îngrijorare. Începând cu alegerile din decembrie 2016, diferitele guverne ale României au lucrat sistematic pentru amnistierea membrilor de partid condamnați pentru fapte de corupție și fraudă electorală și pentru a împiedica viitoare investigații de corupție.

În ultimele zile au fost făcute public înregistrări audio cu scopul de a distruge credibilitatea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Autorii acestor înregistrări sunt politicieni care sunt în curs de investigare sau care au fost deja condamnați pentru fapte de corupție. În urma acestui scandal este cerută acum demisia șefei DNA, Laura Kövesi.

În ultimii ani, DNA a avut un rol semnificativ, în combaterea eficientă a corupției în România chiar și la cel mai înalt nivel. Independența și marile succese ale DNA sunt văzute ca o mare realizare și în afara granițelor României. În special în societatea civilă din țările din Balcanii de Vest, DNA este prin urmare considerata un model în eforturile proprii de a lupta împotriva corupției. Orice atac asupra DNA și asupra Laurei Kövesi este, prin urmare, un atac asupra independenței sistemului judiciar și a luptei împotriva corupției.

Într-o scrisoare din 2 februarie 2017 am subliniat deja faptul ca, având în vedere evoluțiile politice interne, înlăturarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România este complet exclusă. Încercările actuale de a forța înlăturarea procurorului șef DNA din funcția actuală arată, din păcate, faptul că temerile mele sunt justificate. Tot felul de încercări de a renunța din motive politice la procedura MCV înaintea preluării de către România a Președinției Consiliului UE sunt inutile. Presupun, prin urmare, că această opțiune nu va fi luată în considerare, iar Comisia își va exprima ferm îngrijorarea față de guvernul român.

Marile progrese în justiția românească au fost posibile doar datorită aderării la UE și prin sprijinul instituțiilor europene. Cetățenii români pro-europeni, care se opun acțiunilor guvernului, au nevoie urgentă de sprijinul Comisiei. În cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, ar trebui, în opinia mea, să se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE.”

:: Scrisoarea (în limba germană)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti