Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Acţiune civilă. Daune morale. Actualizarea sumelor reprezentând despăgubiri
19.02.2018 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Articole, Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 1391 alin. (2) C. civ., instanţa poate acorda despăgubiri cu titlu de daune morale persoanelor care nu au calitatea de ascendenţi, descendenţi, fraţi, surori sau soţ în raport cu victima infracţiunii de ucidere din culpă, numai în ipoteza în care aceste persoane dovedesc existenţa prejudiciului constând în durerea încercată prin moartea victimei.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul despăgubirilor acordate de instanţă cu titlu de daune morale, actualizarea sumelor reprezentând despăgubirile operează de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, întrucât creanţa devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că, în privinţa părţii civile E., nepot al defunctului, astfel cum prevede art. 1391 alin. (2) teza ultimă C. civ., este instituită obligaţia dovedirii prejudiciului, constând în durerea încercată prin moartea victimei, nefiind suficientă simpla legătură de rudenie cu victima pentru acordarea daunelor morale. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că în cauză nu s-a administrat niciun mijloc de probă din care să rezulte existenţa unui prejudiciu moral suferit de această parte civilă ca urmare a decesului unchiului său. Cele două martore audiate în dovedirea pretenţiilor civile, J. şi I., prietene şi colege de serviciu ale soţiei victimei, au arătat că nu îl cunosc pe E. şi nici „nu am auzit de acest nume.”

În acord cu instanţa de fond, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că, în privinţa daunelor morale stabilite prin hotărâre judecătorească, creanţa în bani devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, dată de la care aceste sume se actualizează cu rata inflaţiei şi cu dobânda legală. (Decizia nr. 159/A din 4 mai 2017  pronunţată în apel de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de despăgubiri cu titlu de daune materiale şi morale)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti