TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Acţiune civilă. Daune morale. Actualizarea sumelor reprezentând despăgubiri
19.02.2018 | Adrian ŞANDRU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în conformitate cu dispoziţiile art. 1391 alin. (2) C. civ., instanţa poate acorda despăgubiri cu titlu de daune morale persoanelor care nu au calitatea de ascendenţi, descendenţi, fraţi, surori sau soţ în raport cu victima infracţiunii de ucidere din culpă, numai în ipoteza în care aceste persoane dovedesc existenţa prejudiciului constând în durerea încercată prin moartea victimei.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cazul despăgubirilor acordate de instanţă cu titlu de daune morale, actualizarea sumelor reprezentând despăgubirile operează de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, întrucât creanţa devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că, în privinţa părţii civile E., nepot al defunctului, astfel cum prevede art. 1391 alin. (2) teza ultimă C. civ., este instituită obligaţia dovedirii prejudiciului, constând în durerea încercată prin moartea victimei, nefiind suficientă simpla legătură de rudenie cu victima pentru acordarea daunelor morale. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că în cauză nu s-a administrat niciun mijloc de probă din care să rezulte existenţa unui prejudiciu moral suferit de această parte civilă ca urmare a decesului unchiului său. Cele două martore audiate în dovedirea pretenţiilor civile, J. şi I., prietene şi colege de serviciu ale soţiei victimei, au arătat că nu îl cunosc pe E. şi nici „nu am auzit de acest nume.”

În acord cu instanţa de fond, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie constată că, în privinţa daunelor morale stabilite prin hotărâre judecătorească, creanţa în bani devine certă, lichidă şi exigibilă numai în momentul rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti, dată de la care aceste sume se actualizează cu rata inflaţiei şi cu dobânda legală. (Decizia nr. 159/A din 4 mai 2017  pronunţată în apel de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect acordarea de despăgubiri cu titlu de daune materiale şi morale)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate