Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Camera Preliminară. Scurt istoric
23.02.2018 | Alexandra ȘINC

Secţiuni: Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alexandra Sinc

Alexandra Șinc

Dacă vă aduceți aminte de istoria noastră recentă, imediat după intrarea în vigoare a noilor coduri a început și „ofensiva” Curții Constituționale împotriva unora dintre prevederile Codului de procedură penală mai ales, printre principalele instituții vizate fiind camera preliminară. Decizia nr. 641 din 2014, pe care deja toți o cunoașteți, a modificat vizibil configurația acestei faze a procesului penal pe care a transformat-o din ceea ce voise legiuitorul – un fel de combinație de scurtă durată între o prezentare a materialului de urmărire penală „prezidată” de judecător și verificarea legalității sesizării instanței în temeiul dispozițiilor art. 300 Cod de procedură penală anterior-intr-o faza cu garanții procesuale asemănătoare celor din judecată: ședință cu participarea procurorului și citarea părților, formularea de cereri și excepții, inclusiv în fața judecătorului, de către toți actorii procesuali și posibilitatea judecătorului de cameră preliminară de a administra probe în soluționarea cererilor și excepțiilor. Într-o intervențe „îndelung cumpănită”, ca să nu zic „întârziată”, legiuitorul, prin Legea nr. 75/2016 preia o serie din aspectele învederate de Curtea Constituțională și modifică în parte „fizionomia” Camerei Preliminare ca reglementare legala, mai puțin faptul că nu prevede obligația judecătorului de a fixa termen pentru o ședință cu participarea părților și a procurorului atunci când nu s-au formulat în scris cereri sau excepții și nici nu invocă astfel de cereri din oficiu si limitează administrarea probelor la înscrisurile prezentate de părți.

Cele două omisiuni în preluarea deciziilor Curții Constituționale de reglementare nasc alte probleme de practică unitară. Sunt judecători care continuă să aplice direct deciziile Curții Constituționale pe aspectele rămase nereglementate și de asemena sunt judecători care spun că odată ce au trecut deciziile Curții Constituționale prin filtrul legiuitorului, și legiuitorul a ales să reglementeze în aceste limite, deciziile nu se mai aplică în mod direct.

Referitor la posibilitatea de a administra probe în camera preliminară, altele decât înscrisurile, se invocă în mai multe rânduri excepțiile de neconstituționalitate, în mod consecvent respinse de Curtea Constituțională, care avea la acel moment, sub acest aspect, o jurisprudență aparent constantă. A părut că interesul Curții Constituționale pentru camera preliminară se dezvolta pe noi coordonate, pentru că aceeași Curte Constituțională modifica regimul nulităților care se pot invoca în camera preliminară extinzând sfera nulităților absolute în materie de acte ale procurorului, extinzând totodată sfera celor care pot invoca nulitățile relative.

Când ce ne aduce Moș Niculae în seara de 5 decembrie 2017?

Curtea Constituțională revine la mai vechile probleme și ne spune că în mod greșit s-a interpretat modificarea legislativă din Legea nr. 75 ca fiind acoperitoare pentru ceea ce tot ea decisese inițial și că e neconstituțional să nu administrăm și alte probe decât înscrisurile prezentate de părți în camera preliminară, mai ales atunci când e vorba să verificam administrarea probelor în mod neloial, prin provocare, prin promisiuni făcute celui care dă declarația.

Procuror Alexandra Șinc, Formator INSTITUTUL NAȚIONAL AL MAGISTRATURII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cândva preliminară. Camera, ediția 171 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ).

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti