Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Obiectul camerei preliminare


1 martie 2018 | Mihai Adrian HOTCA

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Potrivit dispozițiilor art. 342 din Codul de procedură penală, obiectul camerei preliminare îl reprezintă verificarea competenței și a legalității sesizării, a legalității administrării probelor și a actelor de urmărire penală. În legătură cu cuprinsul acestui obiect, este cazul să amintim că prin mai multe decizii ale sale, Curtea Constituțională a avut oportunitatea să analizeze din diferite perspective dacă, așa cum sunt formulate dispozițiile art. 342 din Codul de procedură penală sunt sau nu în concordanță cu dispozițiile legii fundamentale.

Referitor la obiectul camerei preliminare, la o lectură amănunțită, putem constata că este destul de generos. Competența, legalitatea administrării probelor și a sesizării, a actelor de urmărire penală sunt într-adevăr cele mai importante aspecte ce formează obiectul de verificare al judecătorului de cameră preliminară. Însă, dacă stăm să analizăm dispozițiile privind obiectul, prin raportare la celelalte dispoziții ale procedurii de cameră preliminară, constatăm că există anumite neconcordanțe. De exemplu, dispozițiile art. 346 din Codul de procedură penală care prevăd soluțiile.

Dacă obiectul este foarte generos, când ne uităm la soluțiile pe care le poate dispune judecătorul de cameră preliminară, constatăm că este destul de limitat. Practic, restituirea fiind posibilă în cazuri mult mai puține decât ar putea să anunțe obiectul camerei preliminare. De exemplu dispozițiile art. 327-328 din Codul de procedură penală cu privire la conținutul rechizitoriului și situațiile când el se poate întocmi. Se vorbește de caracterul complet al urmăririi penale. Am putea să credem, citind doar dispozițiile art. 342, că atunci când urmărirea penală nu este completă, am fi în prezența unei nelegale sesizări. Și ar trebui să găsim un corespondent în art. 346 ca soluție cu privire la restituirea în vederea completării urmăririi penale. Or o astfel de soluție nu avem și este foarte greu de susținut că dispozițiile art. 346 acoperă o astfel de ipoteză. Singura susținere ar fi pe ideea că soluțiile de acolo au caracter exemplificativ și nu limitativ, dar în practica știm că lucrurile nu stau așa. Sunt situații reale când în practică o urmărire penală incompletă nu numai că afectează în general ideea de justiție, dar cauza dedusă judecății nu este analizată sau examinată din toate punctele de vedere.

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cândva preliminară. Camera, ediția 171 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii