Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Urmărire penală incompletă
02.03.2018 | Cristian BĂLAN

Secţiuni: Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristian Bălan

Cristian Bălan

Referitor la excepțiile privind urmărirea penală incompletă, personal am observat că este excepția cea mai des invocată. Nu s-au respectat dispozițile art. 5, procurorul de fapt nu a administrat probe și în favoarea inculpatului și astfel restituie cauza pentru completarea urmăririi penale. Acum, mai degrabă ar trebui să vorbim despre o cameră preliminară incompletă decât despre o urmărire penală incompletă. Care este problema? Legiuitorul n-a vrut să confere judecătorului de cameră preliminară posibilitatea de a analiza temeinicia dispoziției de trimitere în judecată, pentru că a vrut să mențină dreptul de a dispune trimiterea în judecată la procuror în loc să-l dea judecătorului de cameră preliminară, așa cum se întâmplă în legislațiile care cunosc instituția camerei preliminare când procurorul trimite cauza unei camere de acuzare, iar judecătorul respectiv va avea obligația să analizeze temeinicia și să dispune trimiterea în judecată. Cât timp judecătorul de cameră preliminară la noi nu analizează temeinicia, adică nu dispune el trimiterea în judecată, acesta nu poate analiza temeinicia. Acum, în termeni de urmărire penală completă sau incompletă, cred că tot o problemă de temeinicie s-ar antama. Dacă judecătorul de cameră preliminară ar constata că urmărirea penală nu este completă, adică anumite chestiuni nu sunt clarificate, practic el ar intra un pic pe temeinicia dispoziției de trimitere în judecată. Adică legiuitorul a vrut să instituie un filtru de legalitate, urmând ca decizia de trimitere în judecată să fie riscul procurorului. Dacă urmărirea penală ar fi incompletă, ar putea cere probe noi eventual, dacă acestea se pot administra sau va pronunța o soluție, dacă ele nu se pot administra, în cele din urmă procurorul riscând să-și ia o soluție de achitare, având în vedere o urmărire penală deficitară.

Jud. drd. Cristian Bălan, JUDECĂTORIA BUFTEA

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cândva preliminară. Camera, ediția 171 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ).

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti