Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Urmărire penală incompletă


2 martie 2018 | Cristian BĂLAN

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept penal, SELECTED
Cristian Bălan

Cristian Bălan

Referitor la excepțiile privind urmărirea penală incompletă, personal am observat că este excepția cea mai des invocată. Nu s-au respectat dispozițile art. 5, procurorul de fapt nu a administrat probe și în favoarea inculpatului și astfel restituie cauza pentru completarea urmăririi penale. Acum, mai degrabă ar trebui să vorbim despre o cameră preliminară incompletă decât despre o urmărire penală incompletă. Care este problema? Legiuitorul n-a vrut să confere judecătorului de cameră preliminară posibilitatea de a analiza temeinicia dispoziției de trimitere în judecată, pentru că a vrut să mențină dreptul de a dispune trimiterea în judecată la procuror în loc să-l dea judecătorului de cameră preliminară, așa cum se întâmplă în legislațiile care cunosc instituția camerei preliminare când procurorul trimite cauza unei camere de acuzare, iar judecătorul respectiv va avea obligația să analizeze temeinicia și să dispune trimiterea în judecată. Cât timp judecătorul de cameră preliminară la noi nu analizează temeinicia, adică nu dispune el trimiterea în judecată, acesta nu poate analiza temeinicia. Acum, în termeni de urmărire penală completă sau incompletă, cred că tot o problemă de temeinicie s-ar antama. Dacă judecătorul de cameră preliminară ar constata că urmărirea penală nu este completă, adică anumite chestiuni nu sunt clarificate, practic el ar intra un pic pe temeinicia dispoziției de trimitere în judecată. Adică legiuitorul a vrut să instituie un filtru de legalitate, urmând ca decizia de trimitere în judecată să fie riscul procurorului. Dacă urmărirea penală ar fi incompletă, ar putea cere probe noi eventual, dacă acestea se pot administra sau va pronunța o soluție, dacă ele nu se pot administra, în cele din urmă procurorul riscând să-și ia o soluție de achitare, având în vedere o urmărire penală deficitară.

Jud. drd. Cristian Bălan, JUDECĂTORIA BUFTEA

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cândva preliminară. Camera, ediția 171 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ).

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică