« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Recuperare creanţe
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Scopul competenței alternative în procedura executării silite
23.02.2018 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu există niciun text de lege care să statueze că instanța care a pronunțat încheierea de încuviințare a executării silite este competentă să soluționeze toate cererile ulterioare în materie de executare silită, inclusiv contestațiile la executare. O interpretare contrarie ar conduce la lipsirea de conținut a art. 112 C. proc. civ. și, respectiv, art. 714 alin. 2 C. proc. civ., în condițiile în care, potrivit art. 116 C. proc. civ., reclamantul este cel căruia îi aparține posibilitatea alegerii de competență. Scopul reglementării normelor de competență alternativă a fost de asigurare a unui acces facil la justiție debitorului urmărit, cu tot ceea ce presupune acest drept: deplasarea la sediul instanței, posibilitatea de a-și pregăti apărare prin angajarea unui avocat, administrarea probelor, consultarea dosarului, etc. (Decizia nr. 1444 din data de 3 octombrie 2017 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect anularea actelor de executare)

 
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Recuperare creanțe, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD