Achiziţii publiceAfaceri transfrontaliereArbitrajAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiContencios administrativContravenţiiCorporateCyberlawData protectionDrept civilDrept comercialDrept constituţionalDrept penalDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiDreptul UEEnergieExecutare silităFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăLITIGIIMedia & publicitateMedierePiaţa de capitalProcedură civilăProprietate intelectualăProtecţia consumatorilorProtecţia mediuluiTelecom
 
Executare silită
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
Executor judecatoresc Florin Traian Copuzeanu
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Scopul competenței alternative în procedura executării silite

23.02.2018 | JURIDICE.ro

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că nu există niciun text de lege care să statueze că instanța care a pronunțat încheierea de încuviințare a executării silite este competentă să soluționeze toate cererile ulterioare în materie de executare silită, inclusiv contestațiile la executare. O interpretare contrarie ar conduce la lipsirea de conținut a art. 112 C. proc. civ. și, respectiv, art. 714 alin. 2 C. proc. civ., în condițiile în care, potrivit art. 116 C. proc. civ., reclamantul este cel căruia îi aparține posibilitatea alegerii de competență. Scopul reglementării normelor de competență alternativă a fost de asigurare a unui acces facil la justiție debitorului urmărit, cu tot ceea ce presupune acest drept: deplasarea la sediul instanței, posibilitatea de a-și pregăti apărare prin angajarea unui avocat, administrarea probelor, consultarea dosarului, etc. (Decizia nr. 1444 din data de 3 octombrie 2017 pronunțată de Secția I civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect anularea actelor de executare)


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.