Secţiuni » Jurisprudenţă
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţă curentă ÎCCJ / Dezlegarea unor chestiuni de drept / Recurs în interesul legii
Curţi de apelTribunaleJudecătorii
ÎCCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
6 comentarii

ICCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept ref. instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii
19.02.2018 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Pap

Andrei Pap

Înalta Curte de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis, în şedinţa din 19 februarie 2018, că admite sesizarea privind pronunţarea unei hotărâri prealabile, formulată de Curtea de Apel Piteşti – Secţia I civilă, în dosarul nr. 984/109/2016* şi, în consecinţă, stabileşte că:

”Dispozițiile art. 1 alin. (1) din Legea nr. 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, republicată, se interpretează în sensul că în categoria pensionarilor sistemului public de pensii (în accepțiunea acestei prevederi legale) nu intră și pensionarii sistemului pensiilor militare de stat (Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare).

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.

Pronunţată în şedinţa publică din data de 19 februarie 2018.”

:: Minuta Deciziei nr. 10/2018

Andrei Pap
Avocat colaborator SVS & PARTNERS


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]
Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “ICCJ. Dezlegarea unor chestiuni de drept ref. instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii”

 1. Ioan BUCSA spune:

  Pentru cei care nu cunosc ce reglementează Legea 8/2006:
  ART. 1
  (1) Prezenta lege reglementează dreptul la o indemnizaţie lunară în beneficiul pensionarilor sistemului public de pensii, care sunt membri ai uniunilor de creatori legal constituite, recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.
  (3) Cuantumul indemnizaţiei reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului sau, după caz, aflată în plată la data solicitării, dar nu poate depăşi două salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată.
  (4) Cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a modificării valorii punctului de pensie.

  Când în anul 2010 s-au eliminat pensiile speciale ale militarilor/poliţiştilor, li s-a dat această indemnizaţie şi artiştilor din armată/poliţie(majoritatea foşti instrumentişti de prin fanfarele militare sau alţi artişti angajaţi in cadrul MApN , MAI) pentru că deveniseră pensionaţi din sistemul public de pensii.

  Când în anul 2015 s-au reintrodus pensiile speciale pentru militari/poliţişti li s-a luat indemnizaţia şi tare rău le-a mai părut, mai ales că acum aveau din nou pensiile mărite(că doar munciseră din greu pentru patrie, unii din ei pensionaţi înainte de 40 ani şi cu compensaţii financiare când s-au desfiinţat unităţile militare şi s-au făcut restructurări în MApN şi MAI, unii s-au făcut membri ai „uniunilor de creatori” după ce au ieşit la pensie, că nu e mare lucru, doar să plăteşti o cotizaţie lunară)

  Oricum, HP-ul nu prea mai ajută, căci în anul 2016 legiuitorului i s-a făcut milă de aceşti amărâţi de pensionari speciali şi a introdus un nou articol, art. 10 după republicare:

  ART. 10
  (1) Dispoziţiile prezentei legi se aplică în mod corespunzător şi pensionarilor sistemului pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege.
  (2) În situaţia persoanelor prevăzute la alin. (1), cuantumul indemnizaţiei se modifică ori de câte ori se modifică pensia titularului, ca urmare a indexării/actualizării.

  Cum salariul minim brut creste de la an la an, şi indemnizaţia maximă creste, aşa că să tot fii muzician sau alt artist prin armată, pe la jandarmi, poliţie şi să te pensionezi!!!

 2. Amelia FARMATHY spune:

  Sunt foarte puțini pensionari din sistemul militar care să se fi pensionat înainte de împlinirea vârstei de 40 de ani, așa cum spuneți.
  Sunt, în schimb, destul de mulți care s-au putut pensiona, subliniez legal (adică în niciun caz nu văd de ce le-ar fi imputabil/reproșabil lor asta, chiar și indirect) între 40 și 50 de ani.
  Într-adevăr, acest prevederi au creat dificultăți în practică, una dintre probleme fiind de când să li se introducă procentul, de la data modificării legii nr. 8/2006 prin care îi includea, în mod expres, și pe instrumentiștii militari în categoria celor vizați de legea nr. 8/2006 sau de la data recalculării pensiilor acestora, de fapt o reinstituire a pensiei de serviciu, în baza legii din 2015, dificultatea fiind conturată de sintagma, din conținutul art. 10 redat de dvs, ”indiferent de data înscrierii la pensie”.
  Acum, e adevărat că, urmându-se dezlegarea, ar trebui să nu mai fie această problemă, însă s-ar putea ca această dezlegare să se refere la înțelesul sintagmei de pensionari din sistemul public, mai înainte de modificarea, în anul 2016, a art. 10 al legii nr. 8/2006, ceea ce înseamnă că HP ar putea ajuta pentru soluționarea problemelor legate de eventualele pretinse debite intervenite între data intrării în vigoare a Legii nr. 223/2015 și data modificării art. 10 din Legea nr. 8/2006, în anul 2016.
  Nu cunoaștem, din redarea, pe scurt, a soluției intervalul de referință avut în vedere prin HP căci nu cred că nu au avut în vedere și modificarea expresă a art. 10 din Legea nr. 8/2006, intervenită în anul 2016.
  E de așteptat motivarea HP, deosebit de importantă față de modificarea pe care o subliniați și care, practic, stabilește încă o categorie de beneficiari ai indemnizației, alături de cei ”obișnuiți”, menționați în primul articol al Legii nr. 8/2006.

 3. Ar trebui sa aratam mai mult respect fata de militari si politisti.
  Sa nu comparam un contabil sau un avocat cu un militar care isi risca viata.
  Romanii uita ca Romania este angajata intr-un razboi chiar in momentul de fata: Razboiul din Afganistan. Mult respect pentru fortele armate. Pensiile sunt chiar prea mici pentru riscul asumat.
  Iar acest razboi este unul just, spre deosebire de Al 2-lea Razboi Mondial, in care Romania a devenit stat MODERAT, condusa de un rege MODERAT.

  • Ioan BUCSA spune:

   Tot respectul pentru militarii, jandarmii, grănicerii, poliţiştii care muncesc în operativ, in stradă sau în teatrele de operaţii; dar nu este cazul „artiştilor” despre care vorbeste Legea 8/2006; când o să vedeţi d-voastră violonist cu puşca in mână, cu bastonul şi scutul in stardă, dacă el trebuie să aibă grijă de mâinile lui. Dacă tot le-a dat statul o pensie specială doar pentru că au fost cadre militare, atunci de ce trebuie să mai pluseze şi cu o indemnizaţie care nu este deloc neglijabilă, mai ales că cei mai mulţi dintre părinţii/bunicii nostri nu primesc pensie cât un salariu mediu pe economie deşi au muncit zeci de ani pe şantierele şi ogoarele patriei!?

   • Asa este, ma refer la militarii combatanti, din zonele de conflict sau agentii implicati direct in munca operativa, riscanta, de teren.
    Riscul merita rasplatit.
    Ceilalti, necombatanti sau personal administrativ… cred ca ar fi o rusine din partea lor sa accepte sa primeasca solda sau pensie de luptatori cand ei au fost, de fapt, tzambalagii sau contopisti.

    • ioan bucsa spune:

     Aţi zis bine… ţambalagii şi conţopişti!!! Grecii de aceea au dat faliment, au reglementat tot felul de pensii speciale, a 13, 14-a pensie, pentru tot felul de funcţionari care nu aveau nicio treabă cu riscurile ce le presupune armata, poliţia ş.a.! Dar când le-au tăiat pensiile că nu au mai avut bani…au tăiat la toţi! Aşa se va întâmpla şi la noi când se va ajunge la fundul sacului… la toţi le va calcula iar după criteriul contributivităţii! Atunci să vezi supărare şi procese pe rolul instanţelor!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.