GDPR. Reguli referitoare la consimțământ
20.02.2018 | Daniel-Mihail ȘANDRU

Trebuie să vă spun că în materie de consimțământ, lucrurile nu s-au schimbat foarte mult față de directivă. Și în general regulametul în sine nu aduce foarte multe lucruri. E adevărat că aduce această sperietoare cu amenda, dar nu se vor da amenzi. De ce să se dea amenzi neapărat? Amenzile acestea se duc la bugetul statului? E clar că n-o să fie amenzi. Lucrurile vor fi foarte clare. Ca să trec la situațiile în care nu e nevoie de consimțământ, o să trec puțin prin consimțământ.
În materie de consimțământ un lucru este clar și unul trebuie urmărit: scopul specific. Ca societate, dacă obțin consimțământul pentru un newsletter este una, în schimb, pentru cardul de fidelitate este cu totul altceva. Dacă nu ai procedat astfel înseamnă că ai încălcat regulamentul și deja este foarte complicat. Acest lucru trebuie urmărit cu mare atenție.
De ce regulile referitoare la consimțământ sunt așa?
În realitate, noi ne exprimăm consimțământul fără să gândim prea mult, mai ales pe internet, click-ul este foarte ușor, nimeni nu citește termenii și condițiile, uneori acestea nici nu sunt de găsit. Pot să dau și un exemplu recent în care am căutat și nu erau. La promoția unui magazin online trebuia să scriu un cod de pe un bilețel și nu am găsit dispozițiile referitoare la Termeni și condiții. Tot la consimțământ mai este o chestiune pe care regulamentul o accentuează și anume, persoana vizată să cunoască operatorul. Persoana vizată are multe note muzicale și operatorul deja este într-o simfonie. Și cunoașterea operatorului poate conduce și la consecințele din cauza Andriciuc. Este adevărat că, această cauza este în materie de clauze abuzive, dar ele s-ar putea aplica datorită dispozițiilor din preambul, această biblie a Protecției Datelor. Iar în cauza Andriciuc care întâmplător provine chiar din România se spune că respectivului client, în cazul operatorului, persoanei vizate trebuie să i se explice cine este operatorul, adică pentru ce își dă consimțământul.
Prof. univ. dr. Daniel-Mihail Șandru
* Opinie susținută în cadrul conferinței Probleme dificile de dreptul internetului, ediția a 2-a, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)