Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Administrarea probelor pentru legalitate


03.03.2018 | Teodor MANEA
Secţiuni: Drept penal, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Teodor Manea

Teodor Manea

În ultima perioadă marea provocare nu a fost prima decizie, cea care a fost și publicată, pentru că aceea este relativ ușor de administrat. Și anume de acum încolo poți să administrezi probe pentru legalitate.

Problema se pune ce înțelegem exact prin sintagma „pentru legalitate” și asta va genera o practică extraordinar de interesantă și foarte neunitară a judecătorului de cameră preliminară.

Cea de-a doua decizie, cea referitoare la excluderea fizică a mijloacelor de probă de la dosar, într-o formă care mie-mi scapă, cred că va genera probleme mult mai mari. Și pe de altă parte sunt o mulțime de situații în practică, pe care și eu le-am întâlnit, în care ajungem la concluzia că niște probe sunt excluse față de unele persoane și nu față de altele. Sunt situații în care la realizarea unor rapoarte de expertiză unul dintre inculpați, sau o altă parte nu a fost chemată să formuleze obiecțiuni și celelalte da. Și atunci se exclud doar față de persoana aceea. Este un dosar celebru la Înalta Curte, unde niște interpretări s-au expus față de una dintre persoanele cu care se discuta, nu și față de cealaltă. Adică practic ele sunt legale pentru un interlocutor, dar nelegale pentru celălalt.

Sunt foarte curios în ce mod legiuitorul o să-mi spună cum exclud fizic din dosar probele acestea, pentru că dacă e un singur inculpat nu e nici o problemă, dacă probele sunt nelegal administrate față de una dintre părți, iarăși n-ar trebui să fie neapărat o problemă, dar ce ne facem când aceeași probă este legal administrată față de unii și nelegal față de alții. Sunt foarte curios ce o să facă, e o curiozitate foarte interesată, apropo de mersul dosarelor pentru că poți ajunge la niște situații nu la locul lor, în care părțile sau persoana vătămată, față de care proba a fost legal administrată, să nu poată să o invoce, ceea ce nu este în regulă. Pe de altă parte, poți să ajungi în situația în care partea, față de care n-a fost legal administrată, să fie privată de posibilitatea de a fi exclusă proba din dosar.

Și sunt foarte curios ce reglementare se va găsi, pentru că ea este necesară și nu poate fi făcută jurisprudențial.

Proc. dr. Teodor Manea, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL PITEȘTI

*Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cândva preliminară. Camera, ediția 171 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ).

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti