Haideți să fim acei oameni verticali și competenți
20 februarie 2018 | Alinel BODNAR
Domnule Președinte al României, domnule președinte al Curții Constituționale, domnule Ministru al Justiției, doamna Președinte a Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție, domnule Procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, doamna director a Institutului Național al Magistraturii, stimați membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, onorată asistență, astăzi îmi revine onoarea ca în numele colegilor mei să transmit câteva gânduri.
Domnule Președinte al României, am răspuns cu bucurie invitației dumneavoastră de a participa la ceremonie și vrem să vă mulțumim pentru aceasta.
Înainte de toate, generația noastră dorește să mulțumească tuturor formatorilor care s-au implicat până aici în procesul nostru de pregătire profesională, atât în perioada petrecută în cadrul Institutului Național al Magistraturii, cât și în cea din cadrul instanțelor sau parchetelor unde am efectuat stagiile de practică, persoane de la care am avut de învățat foarte multe lucruri utile și care merită tot respectul nostru.
Dragii mei colegi, după peste 3 ani de eforturi susținute, iată că putem spune și noi că ne-am început cu adevărat cariera de magistrați.
Am învățat că lucrul cel mai important pentru noi ca magistrați este acela de a apăra cu demnitate drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor, iar jurământul depus de noi toți acum câteva zile ne obligă să fim profesioniști desăvârșiți în acest demers.
Dragi colegi, noi suntem în slujba cetățenilor! Aceasta ne obligă să ne desfășurăm activitatea cu multă determinare, tenacitate și profesionalism, iar deciziile noastre să fie luate fără compromisuri, îndeplinindu-ne astfel prerogativele constituționale.
Fiecare generație de magistrați a înțeles pe deplin importanța profesionalismului și a pregătirii temeinice, reușind astfel să contribuie la dezvoltarea independenței sistemului de justiție. Și generația noastră este conștientă de acest lucru. De aceea, ne-am propus ca în tot ceea ce facem să excelăm și să continuăm misiunea susținerii necondiționate a principiilor care alcătuiesc statul de drept.
Onorată asistență, în contextul actual din societatea românească, dorința principală a generației noastre este ca independența magistraților să fie protejată, atât teoretic, cât și practic. Atât prin intermediul legislației, cât și prin declarațiile publice ale persoanelor care se consideră formatori de opinie ori care dețin funcții de demnitate publică.
Atunci când discutăm despre independența justiției, noi trebuie să avem în vedere faptul că aceasta se raportează atât la cetățeni, cât și la fiecare magistrat, dar și la celelalte puteri ale statului.
Știm cu toții că independența magistraților este un drept al cetățenilor, dar în același timp, este și condiția fundamentală pentru buna funcționare a justiției. O democrație consolidată are înainte de toate o justiție independentă.
Generația noastră își propune să-și asume cu maximă responsabilitate sarcina de a contribui la asigurarea ordinii statului de drept, a supremației legii și a înfăptuirii actului de justiție. Dar, pentru a putea realiza această sarcină este esențial și ca reprezentanții celorlalte puteri în stat să transmită semnale de încredere și de susținere către Autoritatea judecătorească. Aceste semnale reprezintă o reală confirmare a susținerii independenței justiției, iar noi ne dorim o colaborare loială, serioasă și transparentă cu celelalte puteri ale statului.
Apărarea independenței justiției presupune și obligația noastră de a ne asigura că orice propunere legislativă este în interesul tuturor cetățenilor și că nu devine o piedică în calea îndeplinirii obligației pe care ne-am asumat-o de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale acestora.
Chiar dacă uneori pot exista presiuni la adresa independenței magistraților, educația noastră profesională ne obligă să nu abdicăm de la principii și să ne îndeplinim atribuțiile cu onoare, conștiință și fără părtinire. Riscul afectării independenței justiției trebuie să ne determine pe fiecare dintre noi să luăm atitudine și să apărăm cu demnitate acest principiu fundamental, asigurându-ne astfel că sistemul căruia îi slujim este și va rămâne unul independent.
Credința în valorile fundamentale care ne definesc viața personală și profesională ne va ajuta ca întotdeauna să acționăm cu demnitate și verticalitate, indiferent de ceea ce s-ar întâmpla în jurul nostru.
Și în momentele cele mai dificile din viață, credem că integritatea, munca asiduă și motivația de a atinge excelența ne vor ajuta să ne îndeplinim în mod liber misiunea înfăptuirii justiției, fără a da curs eventualelor presiuni ori ingerințe.
Îmi exprim încrederea că generația noastră va fi un exemplu de profesionalism, dăruire și de o valoare umană și profesională de excepție, atât pentru societate, cât și pentru generațiile care vor urma.
Dragi colegi, știu de la fiecare dintre voi că ar mai fi multe lucruri de spus, dar închei aici, însă nu înainte de a vă aduce aminte ceea ce spunea profesorul Ion Deleanu, al cărui nume îl poartă generația noastră:
Citez: Grandoarea sau decadența instituțiilor juridice depinde numai de oamenii care le creează, le populează sau le profesează. Cum sunt oamenii, așa sunt instituțiile. Restul e retorică. Așadar, ascensiunea ori declinul sistemului de justiție depinde și de noi. Haideți să fim acei oameni verticali și competenți care să contribuim la apărarea independenței justiției. Să avem puterea și curajul de a da dovadă de o verticalitate ireproșabilă în susținerea și respectarea principiilor democratice și să nu uităm: în tot ceea ce facem să arătăm echilibru, respect, răbdare și bunătate, cinstind și onorând profesia noastră.
Vă doresc tuturor, mult succes în carieră!
Judecător Alinel Bodnar
Judecătoria Sector 3 București
* Discurs susținut cu ocazia primirii magistraților absolvenți ai Institutului Național al Magistraturii de către Președintele României, Klaus Iohannis
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro