Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

CAB. Raportul de activitate pentru anul 2017


21.02.2018 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 20 februarie 2018, în Palatul de Justiție, Curtea de Apel București a prezentat Raportul de activitate al instanței și al tribunalelor și judecătoriilor arondate, pe anul 2017, potrivit unui comunicat.

Evenimentul a fost marcat de prezența următoarelor persoane: Lia Savonea, Nicoleta Margareta Ţînţ, Evelina Mirela Oprina, Gabriela Baltag, Andrea Annamaria Chiş, judecători, şi Teodor Victor Alistar, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Luminiţa Palade, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, avocat Gheorghe Florea, preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, președinții tribunalelor și judecătoriilor arondate şi judecătorii Curţii de Apel Bucureşti.

Ca în fiecare an, şi în anul 2017, Curtea de Apel București s-a remarcat prin cel mai mare volum de activitate atât din punct de vedere al aparatului propriu, cât și împreună cu instanțele arondate, având ponderea cea mai mare a volumului de activitate, atât în ceea ce priveşte numărul de dosare cât şi cu privire la complexitatea cauzelor la nivel național.

Curtea de Apel București și instanțele arondate au avut de soluționat 22,95 % din totalul cauzelor deduse judecății la nivel național, raportat la numărul de dosare. 

În ceea ce priveşte complexitatea cauzelor instrumentate în România, Curții de Apel București i-a revenit mai mult de un sfert, respectiv 25,55 % din această complexitate totală la nivel naţional.

În anul 2017, Curtea de Apel București și instanțele arondate au soluționat 482.742 de cauze. Din acestea, 330.570 au fost soluționate de judecătoriile arondate, 114.854 de către tribunale, restul de 37.318 fiind soluționate de către Curtea de Apel București.

Numărul cauzelor nou intrate la secțiile Curții de Apel București a fost, în 2017, în ușoară scădere, cu 1.591 dosare, scădere exprimată într-un procent de 4, 02 %.

Această diminuare a numărului de dosare nou intrate s-a resimțit în materia litigiilor de muncă și asigurări sociale cu 31, 06%, în materia litigiilor cu profesioniști și faliment cu 10.28 % și în materie penală cu 9,53 %. S-a înregistrat, în schimb, o creștere a numărului de dosare nou intrate în materia contenciosului administrativ și fiscal cu 21,66% şi în materie civilă cu un procent de 2,56 %

Tribunalele arondate Curţii de Apel București au înregistrat de asemenea, o operativitate foarte bună în raport cu condiţiile în care s-a desfăşurat activitatea, respectiv deficitul de personal auxiliar şi complexitatea cauzelor. Tribunalul Ilfov, care şi în anul 2017 s-a remarcat din nou cu cea mai mare încărcătură medie la nivel naţional (de 2.146 de dosare/judecător, raportat la numărul efectiv de judecători, în creştere faţă de anul 2016), s-a confruntat cu un deficit de personal atât în rândul judecătorilor cât şi în rândul personalului auxiliar de specialitate şi, cu toate acestea, a înregistrat cea mai bună operativitate dintre tribunalele arondate curţii, aceasta fiind de 1.352 de dosare soluţionate/judecător, în creştere faţă de anul anterior, când a fost de 1.230 de dosare soluţionate/judecător.

La Tribunalul Giurgiu s-a constatat de asemenea, în anul 2017, cea mai mare rată de soluţionare a cauzelor comparativ cu celelalte tribunale arondate Curţii, aceasta fiind de 107,84 %, ceea ce, în condiţiile numărului mare al cauzelor aflate pe rolul acestui tribunal şi ale fluctuaţiei de personal atât în rândul judecătorilor şi, chiar mai mult, în rândul personalului auxiliar de specialitate, denotă atât preocuparea conducerii tribunalului pentru depăşirea oricărei dificultăţi ivite în activitatea concretă, pentru scurtarea duratei procedurilor judiciare şi, în egală măsură, eforturile fiecărui judecător şi ale fiecărui grefier implicat în activitatea instanţei.

De asemenea, activitatea judecătoriilor arondate a fost una apreciabilă şi din punctul de vedere al operativităţii, iar în anul precedent, cu cea mai mare operativitate s-au remarcat Judecătoria sectorului 3 Bucureşti (94,88 %) şi Judecătoria sectorului 1 Bucureşti (93,78%), ceea ce reprezintă o reală îmbunătăţire a activităţii acestor instanţe.

 

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro