Secţiuni » Avocaţi
Avocaţi (UNBR, INPPA şi barouri)
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Avocați SELECTED

Congresul Avocaților 2018: Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire din 1918. UPDATE: Rubrica dedicată Congresului, lansată. Ordinea de zi. Programul

17 aprilie 2018 | JURIDICE.ro

Congresul Avocaților va începe la ora 9:00, cu dezbaterea tematică „Secretul profesional al avocatului – valoare supremă a profesiei de avocat”, potrivit unui comunicat al Uniunii Naționale a Barourilor din România.

Pe lângă cei peste 200 de avocați, delegați ai fiecărui barou, vor participa invitați de seamă din sistemul de justiție din România și reprezentanți ai Consiliului Barourilor Europene (CCBE).

În deschiderea lucrărilor vor lua cuvântul:
 Avocat Ranko Pelicarić (Croația), vicepreședinte al CCBE, va susține tema: ”Preocupări actuale ale CCBE pentru întărirea garanțiilor principiului secretului profesional al avocatului”
Avocat Maria Ślązak (Polonia), vicepreședinte al Comitetului PECO (Pays d’Europe Centrale et Orientale) al CCBE pentru probleme privind avocații din Europa Centrala și de Est, cu tema: ”Probleme actuale privind secretul profesional al avocatului în țările din Europa Centrală și de Est”.

După o scurtă sesiune de întrebări și răspunsuri, vor urma dezbateri ale membrilor profesiei și ale invitaților din sistemul de justiție, care vor analiza cel puțin următoarele aspecte comunicate:
– perchezițiile formelor de exercitare a profesiei;
– interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice ale avocatului;
– controlul corespondenței private a avocatului;
– comunicare necontrolată între avocat și client;
– secretul profesional în relația avocat-client.

Această tematică a fost aleasă de Consiliul UNBR, prin Hotărârea nr. 324 din 17 februarie 2018, având în vedere provocările globale, dar și naționale, prin care trece secretul profesional, ca principiu fundamental al avocaturii.

Anul 2018 este anul transpunerii, respectiv implementării unor reglementări europene referitoare la protecția datelor personale și a secretului comercial, cu impact deosebit asupra secretului profesional al avocatului. De asemenea, trebuie analizată obligația de a raporta suspiciuni a avocaților, în contextul reglementărilor, ce urmează a fi transpuse, privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Sub impactul acestor reglementări, există riscul ca unele drepturi să fie compromise!

Arbitraj comercial

Evenimente juridice

Servicii JURIDICE.ro

De aceea, scopul dezbaterilor pe această temă este găsirea unor soluții de echilibru între obiectivele legii și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv apărarea secretului profesional al avocatului.

***

CONGRESUL AVOCAŢILOR – București, 20-21 aprilie 2018*

Programul Congresului (sumar)

Vineri, 20 aprilie 2018:
9:00-13:00: ”Secretul profesional – valoarea supremă a profesiei de avocat”
14:00-15:00: Deschiderea festivă a lucrărilor Congresului avocaților 2018
15:20-19:00: Activități hotărâte de Congresul avocaților (potrivit ordinii de zi aprobate de Congres)

Sâmbătă, 21 aprilie 2018:
9:00-13:00: Activități hotărâte de Congresul avocaților (potrivit ordinii de zi aprobate de Congres)

*Notă: Sunt organizate expoziții de carte, expoziții de produse informatice legislative, etc.

***

Luni, 19 martie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a informat că, în conformitate cu dispozițiile art. 62 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare și a Hotărârii nr. 324/17 februarie 2018 a Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România, se convoacă Congresul Avocaților pentru zilele de vineri, 20 aprilie, și sâmbătă, 21 aprilie 2018, orele 9:00 la Hotel Intercontinental, Sala Rondă, etaj 1, Bd. Nicolae Bălcescu nr. 4, Sector 1, București, potrivit unui comunicat.

Ordinea de zi:
1. prezentarea pentru dezbatere și aprobare a raportului anual al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România
2. prezentarea pentru dezbatere și aprobare a raportului anual al Consiliului de conducere al Casei de Asigurări a Avocaților
3. prezentarea spre aprobare a execuției bugetare pe anul 2017 și a proiectului de buget al UNBR pentru anul 2018
4. prezentarea spre aprobare a execuției bugetare pe anul 2017 și a proiectului de buget al Casei de Asigurări a Avocaților pentru anul 2018
5. prezentarea spre aprobare a raportului anual al Comisiei centrale de cenzori a UNBR
6. prezentarea spre aprobare a raportului anual al Comisiei de cenzori a Casei de Asigurări a Avocaților
7. prezentarea raportului anual al Comisiei centrale de disciplină
8. analiza rapoartelor și a proiectelor de buget prezentate în vederea aprobării acestora
9. ratificarea Hotărârilor Consiliului UNBR de modificare și completare a Statutului profesiei de avocat, a Statutului C.A.A. și de rectificare a bugetului UNBR în raport de stadiul execuției bugetare în trimestrul III – 2017
10. completarea componenței Consiliului UNBR(desemnarea reprezentantului Baroului Suceava); actualizarea compunerii Comisiei centrale de disciplină
11. adoptarea de hotărâri și rezoluții
12. diverse.

***

Marți, 13 martie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a informat că, pe site-ul UNBR, a fost lansată rubrica „Congresul avocaților 2018”, potrivit unui comunicat.

Tema Congresului din 2018 este „Secretul profesional al avocatului”.

Grupul de lucru constituit pentru pregătirea Secțiunii Congresului în care va fi tratată tema de bază a acestuia a propus să fie abordate cel puțin următoarele subteme:
– Perchezițiile formelor de exercitare a profesiei;
– Interceptarea și înregistrarea convorbirilor telefonice ale avocatului;
– Controlul corespondenței private a avocatului;
– Comunicare necontrolată între avocat și client;
– Secretul profesional în relația avocat-client.

Avocații interesați pot transmite propuneri, note, observații sau puncte de vedere prin intermediul adresei de email congres2018@unbr.ro.

***

Vineri, 23 februarie 2018, Uniunea Națională a Barourilor din România a publicat Hotărârea Consiliului UNBR nr. 324 din 17 februarie 2018 prin care convoacă Congresul Avocaților 2018, în perioada 20-21 aprilie 2018, sub deviza „Profesia de avocat din România la 100 de ani de la Marea Unire din 1918”, potrivit unui comunicat.

Ediția 2018 a Congresului Avocaților își propune să abordeze, cu prioritate, unul dintre principiile tradiționale care stau la baza profesiei: ”Secretul profesional al avocatului”.

Alegerea acestei teme are la bază schimbările de amploare care au loc în legislația europeană și, implicit cea națională, în domeniul combaterii terorismului, spălării banilor și a crimei organizate. Sub impactul acestor reglementări, există riscul ca unele drepturi să fie compromise de supravegherea în masă. De aceea, atât în activitatea de legiferare, cât și în practica judiciară, autoritățile trebuie să găsească un echilibru între obiectivele legii și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, inclusiv apărarea secretului profesional al avocatului.

În acest context, UNBR a publicat traducerea în limba română a fișei tematice CEDO referitoare la secretul profesional al avocatului, potrivit unui al doilea comunicat.

În cadrul fișei, sunt analizate condițiile în care are loc încălcarea art. 8 prin acțiuni precum: consultarea extraselor bancare în cadrul procedurilor penale, interceptarea comunicațiilor, a telefonului, interceptarea schimbului de mesaje între avocat și client, monitorizarea liniilor telefonice ale unei firme de avocatură, operațiuni de supraveghere secretă, obligația de a raporta suspiciuni, restricții privind divulgarea informațiilor clasificate avocatului apărării și dreptul la un proces echitabil, percheziții și confiscări efectuate la birourile de avocatură sau la domiciliile avocaților.

Lista subiectelor care pot fi abordate în cadrul Congresului Avocaților rămâne deschisă, sens în care se pot transmite propuneri la adresa: unbr@unbr.ro.

:: Hotărârea UNBR
:: Fișa tematică în limba engleză
:: Traducerea în limba română

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership