TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Procedura de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării. Înscris falsificat. Validitate clauze contract civil
26.02.2018 | Adrian ŞANDRU


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cadrul procedurii reglementate în art. 5491 C. proc. pen., judecătorul de cameră preliminară desfiinţează înscrisurile oficiale şi înscrisurile sub semnătură privată falsificate sub aspect material (în modurile prevăzute în art. 320 C. pen.) sau sub aspect intelectual (în modurile prevăzute în art. 321 C. pen.). Un contract de donaţie autentificat, în care se indică seria şi numărul actului de identitate expirat al donatorului, însă persoana donatorului este în mod corect identificată, iar codul numeric personal al donatorului este în mod corect menţionat, nu reprezintă un înscris falsificat în sensul legii penale şi nu poate fi desfiinţat în procedura prevăzută în art. 5491 C. proc. pen.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că, actul de donaţie nu conţine consemnări false, în sensul că acestea nu corespund realităţii, astfel că simpla nemulţumire a petentului faţă de soluţia dispusă de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond, în absenţa unor probe pertinente şi utile, nu are aptitudinea de a desfiinţa înscrisul autentificat la 5 iunie 2015 în condiţii legale de notarul public B. Se observă că instanţa sesizată este cea penală, cauza neavând natura unei acţiuni civile, nici în situaţia în care obiectul sesizării îl constituie desfiinţarea unui înscris, astfel că aspectele legate de validitatea clauzelor contractului de donaţie nu fac obiectul aspectelor procedurale cu care instanţa a fost sesizată în temeiul dispoziţiilor art. 549C. proc. pen. (Încheierea nr. 103 din 8 februarie 2017 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect procedura de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate