Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Procedura de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării. Înscris falsificat. Validitate clauze contract civil
26.02.2018 | Adrian ŞANDRU

Secţiuni: Content, Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudența ÎCCJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Adrian Șandru

Adrian Șandru

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că, în cadrul procedurii reglementate în art. 5491 C. proc. pen., judecătorul de cameră preliminară desfiinţează înscrisurile oficiale şi înscrisurile sub semnătură privată falsificate sub aspect material (în modurile prevăzute în art. 320 C. pen.) sau sub aspect intelectual (în modurile prevăzute în art. 321 C. pen.). Un contract de donaţie autentificat, în care se indică seria şi numărul actului de identitate expirat al donatorului, însă persoana donatorului este în mod corect identificată, iar codul numeric personal al donatorului este în mod corect menţionat, nu reprezintă un înscris falsificat în sensul legii penale şi nu poate fi desfiinţat în procedura prevăzută în art. 5491 C. proc. pen.

În speţă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că, actul de donaţie nu conţine consemnări false, în sensul că acestea nu corespund realităţii, astfel că simpla nemulţumire a petentului faţă de soluţia dispusă de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa de fond, în absenţa unor probe pertinente şi utile, nu are aptitudinea de a desfiinţa înscrisul autentificat la 5 iunie 2015 în condiţii legale de notarul public B. Se observă că instanţa sesizată este cea penală, cauza neavând natura unei acţiuni civile, nici în situaţia în care obiectul sesizării îl constituie desfiinţarea unui înscris, astfel că aspectele legate de validitatea clauzelor contractului de donaţie nu fac obiectul aspectelor procedurale cu care instanţa a fost sesizată în temeiul dispoziţiilor art. 549C. proc. pen. (Încheierea nr. 103 din 8 februarie 2017 pronunţată de judecătorul de cameră preliminară Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie având ca obiect procedura de desfiinţare a unui înscris în cazul clasării)

Adrian Șandru
Avocat MAREȘ DANILESCU MAREȘ în asociere cu DAN LUPAȘCU
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti