Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

 Decizia (UE) privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „We are a welcoming Europe, let us help!”
26.02.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 49/64 din 22 februarie 2018 a fost publicată Decizia (UE) 2018/262 a Comisiei din 14 februarie 2018 privind propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „We are a welcoming Europe, let us help!”.

Obiectul propunerii de inițiativă cetățenească intitulată „We are a welcoming Europe, let us help!” este: „Statele membre fac eforturi mari pentru a gestiona problema migrației. Cei mai mulți dintre noi dorim să ajutăm persoanele aflate în dificultate. Pentru că ne pasă. Milioane de oameni și-au oferit ajutorul. Acum vrem să ne facem auziți. Să cerem ca Europa să fie primitoare! Solicităm Comisiei Europene să acționeze.”

Obiectivele declarate ale propunerii de inițiativă cetățenească sunt următoarele: „1. Cetățeni din toată Europa doresc să sponsorizeze refugiați, să le ofere o locuință sigură și un nou început în viață. Dorim ca grupurile locale care îi ajută pe refugiații care primesc vize naționale să beneficieze de sprijin direct din partea Comisiei. 2. Nimeni nu ar trebui să fie urmărit penal sau amendat pentru că a oferit ajutor umanitar sau adăpost. Dorim ca acele guverne care îi sancționează pe voluntari să fie oprite de către Comisie să mai acționeze în acest fel. 3. Toată lumea are dreptul la justiție. Am dori ca victimelor exploatării prin muncă și ale criminalității din toată Europa, precum și victimelor încălcării drepturilor omului la frontierele noastre să li se garanteze, de către Comisie, că vor fi apărate prin mijloace și reguli mai eficiente.”

Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE) consolidează cetățenia Uniunii și îmbunătățește în continuare funcționarea democratică a Uniunii prevăzând, printre altele, că fiecare cetățean trebuie să aibă dreptul de a participa la viața democratică a Uniunii prin intermediul unei inițiative cetățenești europene.

În acest scop, procedurile și condițiile necesare pentru o inițiativă cetățenească ar trebui să fie clare, simple, accesibile și proporționale cu natura inițiativei cetățenești, astfel încât să încurajeze participarea cetățenilor și să sporească accesibilitatea Uniunii.

Se înregistrează propunerea de inițiativă cetățenească intitulată „We are a welcoming Europe, let us help!”.

Prezenta decizie intră în vigoare la 15 februarie 2018.

Prezenta decizie se adresează organizatorilor (membrii comitetului cetățenilor) propunerii de inițiativă cetățenească intitulate „We are a welcoming Europe, let us help!”, reprezentați de doamna Isabelle CHOPIN și de doamna Emma BONINO, care acționează în calitate de persoane de contact.

Consilier juridic Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti