Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
Flux informații Interviuri SELECTED

Bogdan Vîrjan: În instanță, avocatul trebuie să fie un luptător

1 martie 2018 | Cătălina-Elena CRISTEA
Catalina-Elena Cristea

Cătălina-Elena Cristea

 Bogdan Vîrjan

Bogdan Vîrjan

Cătălina Cristea: Bună ziua, domnule profesor! Vă mulțumesc că ați acceptat să acordați acest interviu pentru cititorii JURIDICE.ro. Ce v-a determinat să alegeți Facultatea de Drept?

Bogdan Vîrjan: Bună ziua. Îmi face o mare plăcere să răspund întrebărilor dumneavoastră, mai ales că sunt un cititor fidel al JURIDICE.ro și urmăresc cu interes articolele și informațiile pe care le publicați. Revenind la prima întrebare, mărturisesc că Facultatea de Drept nu a fost o alegere simplă pentru mine. Părinții mei și-ar fi dorit să urmez medicina și mai ales mama a încercat să-mi transmită dragostea pentru această profesie încă din copilărie, dar fără succes. Mi-am dat seama relativ repede că medicina nu este pentru mine. Nu am suportat niciodată să văd sânge și nu mă simt nici acum în largul meu când intru într-un spital. În aceste condiții am fost tentat de facultățile cu profil economic, mai ales că am intrat la un liceu cu profil matematică-fizică. Totuși, materiile care m-au atras întotdeauna au fost cele care țineau de profilul uman: istorie, limba română, gramatică, economie, geografie. Am fost din copilărie atras de evoluțiile din viața politică și de tot ce se întâmplă în societatea românească și pe plan internațional. Îmi amintesc cum îmi disperam familia ascultând aproape zilnic posturile de radio Vocea Americii și Europa Liberă. Nu puteam să accept cultul personalității care era promovat în presă și toate interdicțiile și lipsurile din societate, specifice regimului comunist din ani 80, deși trebuie să recunosc că familia mea nu prea simțea aceste lipsuri, fiind din acest punct de vedere un privilegiat. Am considerat întotdeauna că dreptatea și buna credință sunt foarte importante în viață. În aceste condiții, după Revoluția din 1989, când eram în clasa a IX-a la Liceul de matematică-fizică din Târgu Jiu, Facultatea de Drept a fost o alegere firească. Părinții m-au sprijinit în alegerea pe care am făcut-o, deși urmam cursurile unui liceu în care accentul se punea foarte mult pe matematică și fizică. Îmi amintesc și acum emoția pe care am simțit-o când am urcat scările Facultății de Drept din cadrul Universității București pentru a obține mai multe informații despre înscrierea la această facultate. Acea clădire m-a impresionat. În acel moment am știut că trebuie să intru la această facultate, deși concurența era foarte mare, de aproximativ 20 de persoane pe un loc.

Cătălina Cristea: De ce ați ales profesia de avocat?

Bogdan Vîrjan: Da, cred că este un întrebare bună. Așa cum v-am spus, m-am hotărât să aleg Facultatea de Drept din pasiune pentru viața politică și socială, dar și dintr-un simț al dreptății și al respectului față de ceilalți. Nu aveam însă o idee foarte clară despre meseria care mi s-ar potrivi. Îmi amintesc că în anul I de facultate eram convins că voi urma diplomația. Pe parcurs, această idee s-a pierdut treptat, realizând că o carieră în diplomație putea să se transforme într-un vis tot mai îndepărtat. Avocatura îți dă o foarte mare libertate, atât în ceea ce privește ramura de drept în care dorești să practici și modul cum înțelegi să îți organizezi activitatea, cât și în privința oportunității pe care o ai de a promova și de a impune și altora respectul față de lege și responsabilitatea față de oameni. O perioadă scurtă de timp m-am gândit și la varianta magistraturii, dar am ajuns la concluzia că această profesie îmi aducea prea multe limitări privind alte proiecte pe care le aveam pe termen mediu și lung, având în vedere că îmi doream să încep o afacere sau să continui afacerile părinților. În același timp, nu puteam accepta ideea unui venit fix lunar și previzibil pe termen lung. Eram tânăr, iar în fața mea posibilitățile erau nenumărate. Avocatura este o profesie liberală, îți dă libertate de mișcare, satisfacții, posibilitățile pe care ți le deschide sunt numeroase. În același timp însă, avocatura presupune și foarte multă muncă, responsabilitate, stres, sacrificii.

Cătălina Cristea: V-ați imaginat în timpul facultății că veți deveni cadru didactic?

Evenimente juridice

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Bogdan Vîrjan: În facultate nici măcar nu m-am gândit la această posibilitate. Din întâmplare, la un an de la absolvirea facultății, un prieten mi-a spus că a citit într-un ziar un anunț că Facultatea de Drept din cadrul Universității Titu Maiorescu a scos mai multe posturi didactice la concurs. M-am înscris la concurs și astfel am ajuns cadru didactic la această facultate.

Cătălina Cristea: Catedra sau instanța de judecată? Care are un loc special?

Bogdan Vîrjan: Cred că ambele. Este dificil să faci o alegere. Mai ales că le consider complementare. Mă bucur să împărtășesc studenților din experiența practică acumulată în instanță, exemplele practice ajutându-i să înțeleagă mai bine anumite instituții sau noțiuni juridice, dar în același timp trebuie să recunosc că nu au fost puține situațiile în care informații pe care le-am acumulat în activitatea de cercetare științifică, absolut necesară activității didactice, m-au ajutat să găsesc cele mai bune soluții în activitatea de asistență juridică și reprezentare a clienților.

Cătălina Cristea: Cum au fost anii de studenție? Ați chiulit? Restanțe ați avut?

Bogdan Vîrjan: Pentru mine anii de studenție au fost printre cei mai frumoși ani din viață. Perioada facultății m-a învățat să mă descurc în viață departe de părinți, mi-am făcut mulți prieteni noi, păstrând în același timp legătura cu prietenii din orașul natal, Târgu Jiu, și nu în ultimul rând, am fost încântat de ceea ce am învățat la facultate. Pot să spun că a fost o plăcere să urmez cursurile Facultății de Drept. Îmi amintesc cu încântare de perioada studenției. Bineînțeles că am mai și chiulit, dar destul de rar. În general mergeam la ore, deoarece mi se părea important să ascult cursurile predate de profesori, iar seminariile erau de obicei foarte interesante. Am avut o singură restanță, în anul III. Atunci am fost foarte supărat, fiind obișnuit să iau note de 9 și 10 la examene. Îmi amintesc că am făcut contestație, deoarece eu consideram că ar fi trebuit să iau cel puțin nota 7. Menținerea notei m-a ambiționam foarte mult, considerându-mă nedreptățit. Ulterior, după susținerea restanței, mi-am dat seama că în final materia respectivă am reținut-o cel mai bine, deoarece am avut mult mai mult timp la dispoziție să mă pregătesc. Prin urmare, învățătura pe care am tras-o eu din acea experiență neplăcută a fost că și o restanță la o materie poate reprezenta o oportunitate ca acea materie să o înțelegi mult mai bine.

Cătălina Cristea:  Care a fost materia favorită și de ce?

Bogdan Vîrjan: Au fost mai multe materii pe care le-am considerat interesante, motiv pentru care îmi este greu să fac o selecție. Mi-a plăcut în egală măsură atât dreptul public cât și dreptul privat. O dovadă în acest sens este și faptul că, deși la facultate predau materii din ramura dreptului penal, ca avocat practic mai mult drept comercial, comparativ cu dreptul penal.

Cătălina Cristea: Cine a fost profesorul dumneavostră preferat și de ce?

Bogdan Vîrjan: Domnul profesor univ. dr. Valerian Cioclei, cu care am făcut cursurile și seminariile de Criminologie, și pe care îl consider un profesionist desăvârșit și o persoană deosebită. Dealtfel, cu domnul profesor Valerian Cioclei m-am întâlnit după ce am absolvit Facultatea de Drept a Universității București, la Facultatea de Drept a Universității Titu Maiorescu, unde preda Criminologie iar eu am ținut seminariile la această materie. Totodată, mi-a fost și îndrumător științific pe perioada studiilor doctorale pe care le-am susținut la Facultatea de Drept a Universității București iar ulterior m-a susținut să public lucrarea de doctorat sub titlul „Infracțiunile de evaziune fiscală”, la Editura C.H. Beck, Colecția Științe penale, colecție coordonată de domnul profesor. Prin urmare, pot să afirm că o mare parte din activitatea mea din domeniul didactic și de cercetare științifică se datorează domnului profesor universitar Valerian Cioclei, motiv pentru care folosesc și acest prilej pentru a-i mulțumi.

Cătălina Cristea: Cât de grea este o zi din viața unui avocat?

Bogdan Vîrjan: Bineînțeles că depinde de zi. În general însă, avocatura nu este deloc ușoară. Presupune multă muncă, studiu individual, perseverență, capacitatea de a înțelege problemele clientului și de a găsi soluțiile potrivite nevoilor acestuia, puterea de a nu te îmbăta cu succesele obținute și mai ales de a trece peste eșecuri, care în acest domeniu sunt inevitabile. Nu trebuie să uităm că în general oamenii apelează la avocați atunci când nu găsesc soluții problemelor pe care le au, prin urmare, de cele mai multe ori, avocatura presupune rezolvarea unor probleme complexe. Iar problemele juridice care trebuie rezolvate ascund de fapt probleme de viață ale oamenilor. În instanță, avocatul trebuie să fie un luptător, el este angajat de client să câștige o bătălie pe care acesta o dă cu adversarul său și să asigure cea mai eficientă apărare.

Cătălina Cristea: Mai țineți minte primul dosar pe care l-ați avut?

Bogdan Vîrjan: Nu îmi mai amintesc, au trecut totuși 20 de ani de când am intrat în avocatură, dar cu siguranță nu era un dosar foarte greu, deoarece eram stagiar și puteam să pun concluzii doar la Judecătorie. Sunt sigur însă că a fost vorba despre un litigiu civil.

Cătălina Cristea: Cum și unde vă vedeți peste 10 ani?

Bogdan Vîrjan: Probabil tot la catedră și în instanță, dar cu mai multă experiență de viață și mai înțelept, mai înțelegător față de problemele oamenilor. Îmi propun să mă implic mai mult în viața de familie, pe care nu de puține ori am neglijat-o.

Cătălina Cristea: Cât de necesare credeți că sunt schimbările in privința Codului Penal, Codului de Procedură Penală și a Legilor Justiției?

Bogdan Vîrjan: Având în vedere problemele relevate de practica judiciară, dar mai ales deciziile Curții Constituționale, cu siguranță că se impun unele modificări ale Codului Penal și ale Codului de Procedură Penală. Este obligatorie punerea în acord a acestor coduri cu deciziile Curții Constituționale și în general legislația trebuie să respecte cu strictețe dispozițiile Constituției. În privința legilor justiției, consider că eventualele modificări ar trebui să aibă în vedere respectarea principiilor separației și al echilibrului puterilor statului. Privind lucrurile din altă perspectivă, să nu uităm că modificările legislative nu trebuie să fie afectate de pasiuni sau interese, politice sau de altă natură. M-ar bucura dacă la nivelul factorilor de decizie politică s-ar înțelege că orice modificare legislativă ar trebui să plece de la principiul că drepturile și interesele legitime ale cetățeanului reprezintă scopul oricărei legiferări. Așa cum spunea un regretat politician român, „democrația nu este un simplu joc al numelor, al cifrelor, cine are majoritate, cine are mai multe voturi. Democrația înseamnă o înțelegere că omul este în centrul societății și totul se învârte în jurul lui”. Atunci când gândim modificări ale legislației trebuie să punem în centrul intereselor cetățeanul, societatea în general. Interesul public, al societății în general, primează interesului particular sau de grup.

Cătălina Cristea: Vă mulțumesc pentru interviul acordat și vă doresc un an excelent!

Bogdan Vîrjan: Și eu vă mulțumesc și vă doresc succes în proiectele pe care le aveți.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership