Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Decizia (PESC) 2018/299 a Consiliului privind promovarea rețelei europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării și dezarmării, în sprijinul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă
05.03.2018 | Elena ALBU

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust
Elena Albu

Elena Albu

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria L 56/46 a fost publicată Decizia (PESC) 2018/299 a Consiliului din 26 februarie 2018 privind promovarea rețelei europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării și dezarmării, în sprijinul punerii în aplicare a Strategiei UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă.

La 12 decembrie 2003, Consiliul Uniunii Europene a adoptat Strategia UE împotriva proliferării armelor de distrugere în masă (denumită în continuare „Strategia UE împotriva proliferării ADM”), al cărei capitol III cuprinde o listă de măsuri care trebuie adoptate atât în Uniune, cât și în țările terțe pentru combaterea acestei proliferări.

Uniunea pune în aplicare în mod activ Strategia UE împotriva proliferării ADM și dă curs măsurilor enumerate în capitolul III, cum ar fi dezvoltarea structurilor necesare în cadrul Uniunii.

La 8 decembrie 2008, Consiliul a adoptat concluziile sale și documentul intitulat „Noi linii de acțiune ale Uniunii Europene privind combaterea proliferării armelor de distrugere în masă și a vectorilor acestora” (denumit în continuare „noile linii de acțiune”), în care se afirmă că proliferarea armelor de distrugere în masă (ADM) continuă să reprezinte una dintre cele mai mari amenințări în materie de securitate și că politica în materie de neproliferare constituie o componentă esențială a politicii externe și de securitate comune (PESC). În noile linii de acțiune, Consiliul solicită formațiunilor și organismelor competente ale Consiliului, Comisiei, altor instituții și statelor membre să asigure acestui document o urmare concretă.

La 15 și 16 decembrie 2005, Consiliul European a adoptat Strategia Uniunii Europene de combatere a acumulării ilicite și a traficului ilicit de SALW, precum și de muniție aferentă (denumită în continuare „Strategia UE privind SALW”), care stabilește orientările pentru acțiunea Uniunii în domeniul armelor de calibru mic și armamentului ușor (SALW). Potrivit Strategiei UE privind SALW, acumularea ilicită și traficul ilicit de SALW și muniție aferentă reprezintă o amenințare gravă la adresa păcii și securității internaționale.

Printre obiectivele identificate în cadrul Strategiei UE privind SALW se numără necesitatea de a favoriza multilateralismul eficient pentru a crea mecanisme, la nivel internațional, regional sau în cadrul Uniunii și al statelor sale membre, pentru a combate furnizarea și proliferarea cu caracter destabilizator a SALW și a muniției aferente.

La 26 iulie 2010, Consiliul a adoptat Decizia 2010/430/PESC care a instituit rețeaua europeană de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării și a prevăzut ca punerea în aplicare a deciziei din punct de vedere tehnic să fie realizată de Consorțiul UE pentru neproliferare (denumit în continuare „consorțiul”).

Alegerea consorțiului ca beneficiar unic al unui grant se justifică în acest caz prin intenția Uniunii de a continua, cu sprijinul statelor membre, o cooperare fructuoasă cu rețeaua europeană de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării care contribuie la crearea unei culturi europene comune privind neproliferarea și dezarmarea și care sprijină Uniunea în dezvoltarea și modelarea politicilor sale în aceste domenii și în sporirea vizibilității Uniunii.

Denumirea rețelei europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării și denumirea consorțiului ar trebui ajustate pentru a include „dezarmarea”, în conformitate cu recomandările stabilite în Rezoluția Parlamentului European din 27 octombrie 2016 referitoare la securitatea și neproliferarea nucleară.

Pentru a contribui la punerea în aplicare consolidată a Strategiei UE împotriva proliferării ADM, bazată pe principiile multilateralității, prevenirii și cooperării eficiente cu țările terțe, se prelungește cu 42 de luni promovarea și sprijinirea în continuare a activităților rețelei europene de grupuri de reflecție independente în domeniul neproliferării.

Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării.  Prezenta decizie intră în vigoare la data adoptării. Cu toate acestea, decizia expiră după șase luni de la intrarea sa în vigoare în cazul în care acordul de finanțare respectiv nu a fost încheiat până la data respectivă.

Consilier juridic  Elena Albu

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti