Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Necompetenţa materială a instanței supreme în soluţionarea recursurilor declarate împotriva hotărârilor pronunţate de tribunal, ca instanţă de apel, în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv


6 martie 2018 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Procedură civilă, SELECTED

Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât că s-a creat un veritabil vid legislativ în condițiile pronunțării Deciziei nr. 369/2017 de către Curtea Constituțională care a recunoscut calea de atac a recursului împotriva hotărârilor pronunţate în apel de tribunal, în cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, dar și a lipsei unei modicări legislative ulterioare a Codului de procedură civilă, care să fi stabilit instanța căreia urma să îi revină competența de a soluționa asemenea recursuri. De vreme ce, de lege lata, nicio normă nu justifică nici competența Înaltei Curți, nici cea a curților de apel în soluționarea acestor recursuri, devin incidente prevederile conţinute de art. 5 C. proc. civ., iar instanţa competentă se impune a fi determinată prin prisma interpretării istorice şi logice a textelor legale şi a principiilor dreptului procesual civil şi organizării judiciare. Așadar, competenţa materială trebuie stabilită prin aplicarea principiului organizării judecătorești în sistem ierarhic de tip piramidal, pentru a se împlini dezideratul realizării de către instanțe a controlului judiciar din treaptă în treaptă, dispozițiile legale relevând că un atare sistem, în materie procesual civilă, rămâne expresia unei viziuni constante. (Decizia nr. 1793 din data de 5 decembrie 2017 pronunțată de Secția a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție având ca obiect clauze abuzive contract de credit)

* Decizia a făcut obiectul temei susținute de av. dr. Nela Petrișor, partener MUȘAT & AȘOCIAȚII, în cadrul CONFERINȚEI VIOREL MIHAI CIOBANU – Probleme dificile de procedură civilă (ed. 6). Tergiversarea procesului: interese, forme și combatere.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică