Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


O chestiune mai degrabă practică decât teoretică: Sfera noțiunii „operatori de date cu caracter personal”
02.03.2018 | Andrei SĂVESCU

Secţiuni: Articole, Content, Data protection, RNSJ, Selected, Studii
JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Noțiunea de „operator” este definită de art. 4 pct. 7 din Regulament: „Operator” înseamnă persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care, singur sau împreună cu altele, stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal; atunci când scopurile și mijloacele prelucrării sunt stabilite prin dreptul Uniunii sau dreptul intern, operatorul sau criteriile specifice pentru desemnarea acestuia pot fi prevăzute în dreptul Uniunii sau în dreptul intern.

Noțiunea de „operator” este importantă întrucât, potrivit art. 24 alin. 1 din Regulament, operatorul este cel care are obligația de a pune în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a garanta și a fi în măsură să demonstreze că prelucrarea se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului.

Având în vedere scopul reglementării, și anume protejarea datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice, adică unul dintre drepturile fundamentale ale omului, în concepția Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (art. 8), noțiunea de operator trebuie înțeleasă ca având un sens cât mai larg.

Astfel, pe de o parte, operatorii de date cu caracter personal sunt toate persoanele fizice și juridice, agenți economici, instituții, autorități, agenții, organisme și în general orice entitate care stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Pe de altă parte, deși textul din Regulament se referă la scopuri și mijloace, este operator entitatea care stabilește fie scopul sau mijloacele. Este suficient ca o entitate să stabilească scopul prelucrării, iar mijloacele să fie stabilite de o altă entitate, pentru ca acela care stabilește scopul să fie considerat operator. La fel, dacă o entitate stabilește doar mijloacele de realizare a prelucrării, ea este operator, chiar dacă a fost împuternicită să realizeze prelucrarea, iar împuternicirea nu precizează mijloacele prin care prelucrarea se va face, ci decizia cu privire la mijloace rămâne la împuternicit.

Atunci când reglementări legale, de nivel național sau european, stabilesc scopurile și/sau mijloacele prelucrării, sfera noțiunii de operator poate fi restrânsă, prin astfel de reglementări. În lipsa unor astfel de restrângeri, noțiunea de operator trebuie înțeleasă în sensul cel mai larg cu putință.

Din cauza faptului că societatea funcționează pe baza relațiilor dintre oameni, care nu se pot realiza fără cunoașterea acestora, sfera extinsă a noțiunii de operator asigură aplicabilitatea cât mai largă a Regulamentului, a cărui menire este să asigure protecția unuia dintre drepturile fundamentale ale omului.

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII, coordonator JURIDICE.ro

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti