Pentru comunicare profesională JURIDICE.ro recomandă Infinit PR
TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

O chestiune mai degrabă practică decât teoretică: Sfera noțiunii „operatori de date cu caracter personal”

02.03.2018 | Andrei SĂVESCU
Abonare newsletter
Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Noțiunea de „operator” este definită de art. 4 pct. 7 din Regulament: „Operator” înseamnă persoana fizică sau juridică, autoritatea publică, agenția sau alt organism care, singur sau împreună cu altele, stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal; atunci când scopurile și mijloacele prelucrării sunt stabilite prin dreptul Uniunii sau dreptul intern, operatorul sau criteriile specifice pentru desemnarea acestuia pot fi prevăzute în dreptul Uniunii sau în dreptul intern.

Noțiunea de „operator” este importantă întrucât, potrivit art. 24 alin. 1 din Regulament, operatorul este cel care are obligația de a pune în aplicare măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a garanta și a fi în măsură să demonstreze că prelucrarea se efectuează în conformitate cu prevederile Regulamentului.

Având în vedere scopul reglementării, și anume protejarea datelor cu caracter personal ale persoanelor fizice, adică unul dintre drepturile fundamentale ale omului, în concepția Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (art. 8), noțiunea de operator trebuie înțeleasă ca având un sens cât mai larg.

Astfel, pe de o parte, operatorii de date cu caracter personal sunt toate persoanele fizice și juridice, agenți economici, instituții, autorități, agenții, organisme și în general orice entitate care stabilește scopurile și mijloacele de prelucrare a datelor cu caracter personal.

Pe de altă parte, deși textul din Regulament se referă la scopuri și mijloace, este operator entitatea care stabilește fie scopul sau mijloacele. Este suficient ca o entitate să stabilească scopul prelucrării, iar mijloacele să fie stabilite de o altă entitate, pentru ca acela care stabilește scopul să fie considerat operator. La fel, dacă o entitate stabilește doar mijloacele de realizare a prelucrării, ea este operator, chiar dacă a fost împuternicită să realizeze prelucrarea, iar împuternicirea nu precizează mijloacele prin care prelucrarea se va face, ci decizia cu privire la mijloace rămâne la împuternicit.

Atunci când reglementări legale, de nivel național sau european, stabilesc scopurile și/sau mijloacele prelucrării, sfera noțiunii de operator poate fi restrânsă, prin astfel de reglementări. În lipsa unor astfel de restrângeri, noțiunea de operator trebuie înțeleasă în sensul cel mai larg cu putință.

Din cauza faptului că societatea funcționează pe baza relațiilor dintre oameni, care nu se pot realiza fără cunoașterea acestora, sfera extinsă a noțiunii de operator asigură aplicabilitatea cât mai largă a Regulamentului, a cărui menire este să asigure protecția unuia dintre drepturile fundamentale ale omului.

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII, coordonator JURIDICE.ro

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week