Secţiuni » Arii de practică » Protective » Data protection
Data protection
DezbateriConferinţeToate evenimenteleCărţiProfesionişti


Încălcarea GDPR. Nou regim sancționator
07.03.2018 | Irina ALEXE

Secţiuni: Content, Data protection, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Alexe

Irina Alexe

N-ar fi bine totuși să începem cu sancțiunile, dar începem cu sancțiunile. Probabil că Regulamentul nr. 679/2016 este foarte cunoscut tocmai prin prisma acestui nou regim sancționator care este foarte sever. Este foarte sever din cauza amenzilor, măsurilor corective, amenzilor administrative, dar să nu uităm că, pe lângă amenzile administrative, măsurile corective sunt multiple. Amenzile administrative sunt unele dintre cele mai severe măsuri corective, celelalte fiind reprezentate de suspendarea fluxurilor.

La art. 58 alin. (2) din Regulament avem descrise competențele corective. Și dacă ne uităm la gravitatea verbelor descrise în dispozițiile menționate, observăm că acțiunile pornesc de la a avertiza. Autoritatea emite avertizări, emite mustrări, dă dispoziții, deleagă sau cere informări, impune limite, dispune, retrage și abia apoi aplică amenzile administrative. Pe de o parte, nu cred că Regulamentul se reduce doar la acest regim sancționator, iar pe de altă parte, trebuie să ne uităm la competențele foarte importante pe care, în cadrul regimului sancționator, le primesc autoritățile de supraveghere, pentru că de data aceasta, pe lângă competențele investigative, avem o prevedere potrivit căreia autoritatea poate să intervină în procedurile judiciare.

Pe lângă aceste sancțiuni foarte severe, Regulamentul prevede în dispozițiile art. 82 posibilitatea ca persoana vizată, afectată de încălcarea regulamentului, să poată solicita despăgubiri. Trebuie să ne fie în egală măsură frică, atât de regimul sancționator și de măsurile pe care autoritatea poate să le impună, cât și de cuantumul despăgubirilor pe care persoanele vizate le pot solicita pentru încălcarea regulamentului atunci când sunt afectate de încălcarea acestuia. Și mai este o chestiune foarte importantă, inserată în dispozițiile art. 80 din Regulament, care prevăd dreptul organismelor colective de a se adresa cu mandat din partea persoanei fizice (art. 80 alin. 1) și fără mandat (art. 80 alin. 2). În consecință, dacă apreciază că drepturile persoanei sunt afectate prin încălcarea regulamentului, aceste organisme se pot adresa, atât pentru exercitarea căilor de atac, cât și pentru solicitarea despăgubirilor în cazul existenței unui mandat din partea persoanei vizate.

Dr. Irina Alexe, Cercetător științific asociat, Institutul de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cui i-e frică de GDPR?, ediția 172 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti