TOP LEGAL
Print Friendly, PDF & Email

Regulamentul nr. 679/2016 privind protecția datelor cu caracter personal – pericol de amenzi
10.03.2018 | Bogdan Petru MIHAI


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019
Bogdan-Petru Mihai

Bogdan-Petru Mihai

Chiar o să se aplice amenzile sau e doar o sperietură? Răspunsul este „Da, chiar o să se aplice!”. Problema este când, pentru că, mai devreme sau mai târziu, Autoritatea de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal va face uz de prerogativele ei și va aplica aceste amenzi. Depinde numai de rapiditatea fiecărui operator de date de a ajunge să fie compliant, lucru pe care îl cunoaștem cu toții că este ca o Fata Morgana, din ce în ce mai mult. Chiar dacă autoritatea, prin intermediul ultimelor comunicate emise, și-a asumat că o să facă campanii de conștientizare, în sensul susținerii operatorilor de date cu sfaturi, ajutor ș. a., în anul care vine nu trebuie să ne bazăm doar pe aceste fapte.

Suntem de acord cu faptul că o persoană vizată din cadrul UE, afectată în drepturile sale de către un operator de date din România, poate să se adreseze autorității din statul de origine, care la rândul lui se va adresa autorității române, care va fi obligată să aplice niște sancțiuni. Autoritatea de Supraveghere a Protecției Datelor cu Caracter Personal din România va fi, la un moment dat, forțată de împrejurări să acționeze. Cum, în ce măsură și cu ce mijloace logistice va întreprinde aceste demersuri, vom vedea, dar cert este că, la un moment dat, vom fi puși în fața faptului împlinit și vom avea parte și de aceste amenzi zguduitoare.

Există în acest moment un proiect de lege de modificare a Legii nr. 102 din 3 mai 2005 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. În ultima versiune analizată, care era în dezbatere publică, se inserase posibilitatea propunerii aplicării unei amenzi de 300.000 euro, fără aprobarea Președintelui Autorității, ceea ce înseamnă că funcționarul respectiv va putea să aplice foarte ușor o astfel de amendă, rămânând operatorului să vadă în ce modalitate poate să se apere de așa ceva. Iar, când mă refer la o sumă de 300.000 euro, îi acord toată importanța pe care o merită, mai ales că vorbim de o amendă în România, unde suma de 300.000 euro poate să reprezinte cifra de afaceri a unei societăți. Da, ar trebui să ne fie frică de regulament, ar trebui să ne fie frică de amenzi. Ar trebui să conștientizăm că, mai devreme sau mai târziu va trebui să plătim aceste sume de bani și ar trebui să ne gândim la alocarea din timp a fondurilor financiare aferente, astfel încât să fim la zi cu legislația. Este un fenomen destul de extins la nivel național, și până acum, în baza legislației anterioare, nu multe dintre societățile autohtone aveau cultura compliance-ului.

Av. Bogdan-Petru Mihai, Partner MUȘAT & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Cui i-e frică de GDPR?, ediția 172 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate