BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Întrebare preliminară cu privire la noțiunea „acces la evenimente”. UPDATE: Hotărârea CJUE (includ un serviciu cum este cel în discuție în litigiul principal)

14.03.2019 | Mihaela MAZILU-BABEL
Abonare newsletter
Mihaela Mazilu-Babel

Mihaela Mazilu-Babel

14 martie 2019: Curtea declară:

Articolul 53 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, astfel cum a fost modificată prin Directiva 2008/8/CE a Consiliului din 12 februarie 2008, trebuie interpretat în sensul că termenii „servicii legate de acordarea accesului la evenimente” prevăzuți de această dispoziție includ un serviciu cum este cel în discuție în litigiul principal, care constă într‑un curs de contabilitate și de management, cu o durată de cinci zile, furnizat doar unor persoane care sunt persoane impozabile și care presupune înscrierea prealabilă și o plată în avans. (s.n. – M.M.-B.)

:: hotărârea CJUE

***

05 martie 2018: Judecătorul suprem specializat doar în contencios administrativ din Suedia se întreabă cu privire la noțiunea „acces la evenimente” (C-647/17).

Situația de fapt:
1. fiscalitate
2. noțiunea „acces la evenimente” prevăzută într-o dispoziție din directiva TVA
3. necesitatea de a afla dacă aceasta cuprinde – în domeniul material de aplicare – și o prestare de servicii constând:
3.1. într-un curs de contabilitate de cinci zile
3.2. care este furnizat numai persoanelor impozabile
3.3. și care presupune înscrierea prealabilă
3.4. și o plată în avans.

Dispoziții incidente: articolul 53 din Directiva 2006/112

Articolul 53

Locul de prestare a serviciilor legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, științifice, educaționale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi târgurile și expozițiile, precum și a serviciilor auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile, este locul în care respectivele evenimente se desfășoară efectiv.

dr. Mihaela Mazilu-Babel

Abonare newsletter

JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Întrebare preliminară cu privire la noțiunea „acces la evenimente”. UPDATE: Hotărârea CJUE (includ un serviciu cum este cel în discuție în litigiul principal)”

  1. Avocatul general propune:

    „Noțiunea «prestare a serviciilor legate de acordarea accesului la evenimente […] educaționale» cuprinsă la articolul 53 din Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată trebuie să fie interpretată ca însemnând faptul că aceasta include un serviciu prestat exclusiv către persoane impozabile, al cărui element esențial constă în vânzarea dreptului persoanelor de a fi acceptate la un seminar educațional de natură profesională, care se întinde pe parcursul uneia sau mai multor zile, atunci când acest seminar se desfășoară într‑o anumită locație, iar obiectul său este definit în prealabil, aspect a cărui stabilire revine instanței naționale. Nu prezintă importanță aspectul dacă: (i) toți clienții pun la dispoziția prestatorului informații precum datele lor de identificare fiscală, (ii) serviciul în cauză impune înregistrarea prealabilă sau plata în avans, (iii) acest serviciu este pus doar la dispoziția unui anumit grup sau publicului general și (iv) faptul că serviciul este supus impozitării în statul membru în care se desfășoară evenimentul în cauză dă naștere unei sarcini administrative suplimentare pentru prestator sau pentru clienții săi.”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week