JURIDICE.ro
JURIDICE
 1 comentariu

Încă este respirabil în privința protecției datelor cu caracter personal
06.03.2018 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust
Andrei Savescu

Andrei Săvescu

Data de 25 mai 2018 nu ar trebui să fie fatidică. Este adevărat că în data de 25 mai 1521 Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther găsit vinovat de erezie. Totodată, în 25 mai 2018 este și Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți.  Simbolul acestei zile este floarea de Nu-mă-uita (Myosotis), care preferă sol de grădină mai humos și poziții semiumbroase. Denumirea provine din limba greacă: ureche de șoarece.

Reprezentanții Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal din România ne asigură în cadrul manifestărilor publice că nu vor fi aplicate amenzi la nivel maxim în temeiul Regulamentului, cel puțin nu în curând. Motivul principal pare a fi lipsa de personal, nu există suficienți inspectori. Astfel încât probabilitatea ca un anumit operator să fie amendat este în realitate foarte mică.

Bineînțeles că această problemă ar putea fi rezolvată cu ocazia rectificării bugetare din septembrie 2018. Având în vedere amenzile pe care le-ar putea aplica, inspectorii de Data Protection vor fi foarte productivi pentru bugetul de stat, astfel încât în realitate, amendarea sau nu a operatorilor este o chestiune care ține de o decizie politică, nu de constrângeri bugetare.

Pe de altă parte, în această perioadă operatorii fac eforturi intense pentru conformare, dar încă nu au finalizat implementarea măsurilor organizatorice necesare și încă nu au făcut modificările tehnice corespunzătoare, deși se preocupă cu adevărat.

Din acest motiv, nu ar fi rezonabilă o campanie de amendare a operatorilor care nu reușesc să pregătească totul până la data de 25 mai 2018.

În concluzie, timpul delăsării a trecut, dar încă este respirabil în protecția datelor cu caracter personal.

Av. dr. Andrei Săvescu
Managing Partner SĂVESCU & ASOCIAȚII, coordonator JURIDICE.roPLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Încă este respirabil în privința protecției datelor cu caracter personal”

 1. Ioan PITICAR spune:

  Da dar din 2016 -de la adoptarea Regulamentului, ce au făcut entitățile vizate??
  I-a împiedicat cineva timp de 2 ani sa își ia măsuri de aliniere??
  Neglijenta nu poate fi o scuza. A fost suficient timp si pentru bugetarea necesara reconfigurării infrastructurii de protecție, a procedurilor interne și a schemei de personal. Inclusiv prin solicitare de fonduri EU prin proiecte specifice de implementare.
  Chiar nimeni nu are nici o scuza. Si sa nu uitam ca RO a fost permanent împotriva conținutului GDPR…Practic o atitudine împotriva protecției Cetățenilor UE la traficarea ilicita a datelor cu caracter personal, de altfel prevazuta și în vechea reglementare dar insuficient pedepsita pentru încălcare.
  Oare câte zeci de ani i-ar mai trebui ANSPDPC pentru a se alinia rezonabil și complet la GDPR??
  Prevăd o intervenție decisiva a Autorității Comunitare pe domeniu pentru a dinamiza RO.
  Oricum suntem CODAȘII Europei la respectarea cu bun-simt social a regulilor Comunitare.
  De aici și văicărelile….
  Ce s-a făcut practic în doi ani, în afara de modificarea în COR?
  Mai nimic. Din pix treaba merge iute, în rest…

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.