Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Investigarea infracțiunilor de spălare de bani
09.03.2018 | Mihai Adrian HOTCA

JURIDICE - In Law We Trust
Mihai Hotca

Mihai Hotca

Majoritatea infracțiunilor de spălare de bani, pentru care există trimiteri în judecată și condamnări, nu au fost investigate plecându-se de la informații provenite de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, ci de la informații care au venit pe alte surse sau care s-au degajat din cauzele existente pe rolul organelor judiciare. Este un lucru foarte interesant, pe care l-am constatat. Și am încercat de fiecare dată atunci când am observat lucruri atipice sau ciudate, ca să le spun așa, să văd care ar fi cauza. Și cred că una dintre cauze este aceea conform căreia, în momentul de față, Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor nu își poate realiza scopul prevăzut de lege din anumite motive, evidente, din punctul meu de vedere.

Pe de o parte, unul dintre ele ar fi reprezentat de faptul că informațiile, documentele care se elaborează de către Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, și care sunt înaintate organelor judiciare, nu au un nivel al conținutului suficient de mare sau de important, astfel încât acestea să poată determina, imediat sau de îndată, o investigație penală care să fie în concordanță cu principiul celerității care este foarte important în acest domeniu. Pe de altă parte, am constatat că acest lucru are o explicație, și anume că, informațiile nu sunt la un nivel foarte substanțial, pentru că Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor nu are suficienți oameni în interior, suficienți specialiști din domeniul judiciar, care atunci când se analizează suspiciunile de spălare a banilor cu privire la diferite tranzacții suspecte, să ajungă la concluzia aproape certă că ceea ce transmit organelor judiciare, într-adevăr merită investigat, pentru că nu toate suspiciunile trebuie investigate.

Și ar mai fi încă un lucru, de asemenea foarte important, de ce cred eu că Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor încă nu și-a îndeplinit scopul legal în proporția așteptată de către toată lumea. Cred că, nu a reușit să vină, spre organele judiciare cu acele spețe grele, importante, care realmente țin de fenomenul spălării banilor. Mă gândesc, de pildă, la manipularea prețurilor de transfer, situație în care este clar pentru toată lumea faptul că sunt vehiculate sume foarte mari. Și tocmai astfel de operațiuni, manipularea prețurilor de transfer, au fost motive care în anii ’90 au condus la crearea acestui cadru legislativ la nivel european și internațional, pentru că, pe plan european, se consideră că prin această metodă de evaziune fiscală se fraudează practic bugetele statelor UE cu sume cuprinse între 10 – 20 mii de miliarde de euro, considerându-se că de fapt toate aceste sume sunt în offshore-uri și scapă practic de impozitare. Evident, sunt sume aproximative, probabile, pot fi mai mari sau mai mici, dar cert este că sunt sume foarte mari, și atunci, eu cred că la nivelul Oficiului ar trebui să existe specialiști care să poată analiza și astfel de operațiuni care se petrec în parte și pe meleagurile noastre, pentru că sunt convins că prin băncile noastre s-au plimbat bani care aveau legătură cu astfel de operațiuni. Pe de altă parte, mai sunt și operațiunile transfrontaliere legate de traficul de droguri.

Av. prof. univ. dr. Mihai Hotca, Managing Partner HOTCA & ASOCIAȚII

* Opinie susținută în cadrul dezbaterii Quo Vadis FIU Romania?, ediția 174 organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Secţiuni: Banking, Drept penal, Opinii, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO