Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Penalități de întârziere privind sumele confiscate


9 martie 2018 | Valeria BĂLĂNEL

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Fiscalitate, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Curtea de Apel Cluj a hotărât că, în cazul eșalonării la plată, indiferent de natura sumelor ce fac obiectul eșalonării, în cazul depășirii termenului de plată din grafic se percepe o penalitate. În acest sens, instanța face distincție între situația confiscării fără eșalonare și cea a sumelor eșalonate la plată deoarece temeiul pentru care se percep penalități de întârziere nu îl constituie categoria creanței fiscale, ci faptul că nu au fost respectate termenele de plată. În speță, deși suma datorată este o sumă confiscată, și potrivit art. 173 alin. 2 CPF, nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, întrucât a fost solicitată eșalonarea, va fi incident art. 198 CPF, potrivit căruia nerespectarea termenului stabilit prin graficul de eșalonare va conduce la aplicarea unei penalități, astfel că decizia de finalizare a eșalonării la plată a obligaților fiscale, cu toate că a menționat stingerea prin plată a sumelor eșalonate și respectarea condițiilor de menținere a valabilității eșalonării la plată, nu înlătură posibilitatea și obligația pentru organul fiscal de a percepe prin decizie referitoare la obligațiile de plată accesorii penalitatea prevăzută la art. 198 CPF. (Decizia Civilă nr. 649/2018 din data de 25 ianuarie 2018 pronunțată de Secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal având ca obiect contestație act administrativ fiscal)

Valeria Bălănel

 

 

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică