BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti
D&B DAVID SI BAIAS
Print Friendly, PDF & Email

Curtea de Apel Cluj. Penalități de întârziere privind sumele confiscate

09.03.2018 | Valeria BĂLĂNEL
Abonare newsletter
Valeria Bălănel

Valeria Bălănel

Curtea de Apel Cluj a hotărât că, în cazul eșalonării la plată, indiferent de natura sumelor ce fac obiectul eșalonării, în cazul depășirii termenului de plată din grafic se percepe o penalitate. În acest sens, instanța face distincție între situația confiscării fără eșalonare și cea a sumelor eșalonate la plată deoarece temeiul pentru care se percep penalități de întârziere nu îl constituie categoria creanței fiscale, ci faptul că nu au fost respectate termenele de plată. În speță, deși suma datorată este o sumă confiscată, și potrivit art. 173 alin. 2 CPF, nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, întrucât a fost solicitată eșalonarea, va fi incident art. 198 CPF, potrivit căruia nerespectarea termenului stabilit prin graficul de eșalonare va conduce la aplicarea unei penalități, astfel că decizia de finalizare a eșalonării la plată a obligaților fiscale, cu toate că a menționat stingerea prin plată a sumelor eșalonate și respectarea condițiilor de menținere a valabilității eșalonării la plată, nu înlătură posibilitatea și obligația pentru organul fiscal de a percepe prin decizie referitoare la obligațiile de plată accesorii penalitatea prevăzută la art. 198 CPF. (Decizia Civilă nr. 649/2018 din data de 25 ianuarie 2018 pronunțată de Secția a III-a Contencios Administrativ și Fiscal având ca obiect contestație act administrativ fiscal)

Valeria Bălănel

 

 

Abonare newsletter

Aflaţi mai mult despre , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereCărţiEvenimenteProfesioniştiRomanian Lawyers Week