Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Educaţie juridică pentru elevi la Curtea de Apel Alba Iulia
09.03.2018 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 9 martie 2018, Curtea de Apel Alba Iulia a informat că participat, în perioada 5-9 martie 2018, la săptămâna educaţiei juridice în şcoli prin doi judecători care s-au oferit voluntari pentru acest proiect, potrivit unui comunicat: Aurelian Gheorghe Mocan, judecător în cadrul Secţiei penale, vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia şi Lucian Ioan Gherman, judecător în cadrul Secţiei contencios administrativ şi fiscal.

Împreună cu Mirona Maria Varmaga, avocat în cadrul Baroului Alba, magistraţii au susţinut cursuri de informare şi educaţie juridică pe teme de interes pentru elevii de gimnaziu şi de liceu din judeţul Alba, dintre care amintim: prezentarea generală a sistemului judiciar, a funcţionării şi competenţelor instanţelor de judecată, atribuţiile şi rolul judecătorului, procurorului şi avocatului în procesele derulate de instanţe, drepturile copilului corelat cu răspunderea penală sau delictuală a acestuia, comportamentul adolescentului în societate cu accent pe consecinţe şi riscuri, consumul de droguri şi consecinţele comportamentului adictiv, importanţa respectării legilor, a normelor de conduită, legea ca oportunitate de dezvoltare personală, dar şi alte informaţii generale sau aplicate însoţite de exemple sugestive despre drepturile omului, democraţie şi societate.

Pentru o cât mai bună desfăşurare a proiectului o parte din cursuri au fost desfăşurate în sălile de judecată ale Curţii de Apel Alba Iulia, după încheierea şedinţelor de judecată, tinerii având posibilitatea să se familiarizeze cu simbolurile activităţii de judecată, cu solemnitatea actului de justiţie şi celelalte elemente specifice sistemului judiciar.

Cei peste 200 de tineri prezenţi la Curtea de Apel Alba Iulia s-au arătat interesaţi, pe lângă temele amintite de etapele pregătirii pentru urmarea unei cariere în sistemul judiciar şi de riscurile la care se expun în utilizarea diverselor aplicaţii de comunicare on-line. În acest sens, magistraţii din cadrul Curţii de Apel Alba Iulia le-au prezentat, ca exemplu, că nu este o idee bună de a anunţa public pe o reţea de socializare că pleci cu familia în concediu pentru 2 săptămâni şi să postezi poze cu lucruri de valoare din casă, riscul pentru o eventuală spargere este iminent. De asemenea, conversaţiile on-line cu persoane străine sau anunţurile de câştiguri fabuloase primite prin intermediul aceloraşi aplicaţii pot fi adevărate capcane în urma cărora minorii pot deveni foarte uşor victime ale unor infracţiuni. În astfel de situaţii magistraţii le recomandă tinerilor să fie foarte atenţi şi să anunţe cât mai repede părinţii, profesorii sau direct poliţia, după caz.

Pe parcursul celor 3 zile, cât au fost desfăşurate cursurile de educaţie juridică la Curtea de Apel Alba Iulia, au participat, însoţiţi de profesori, 104 elevi de liceu (clasele IX-XI) din cadrul Liceului „Horea Cloşca şi Crişan” din Abrud, Colegiul Tehnic „Apulum din Alba Iulia şi Colegiul Naţional „David Prodan” din Cugir, respectiv 131 elevi de gimnaziu (clasele V-VIII) din cadrul Colegiului Tehnic „Alexandru Domşa” din Alba Iulia.

Evenimentul săptămâna educaţiei juridice în şcoli, derulat în perioada 5-9 martie 2018, a fost organizat de Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Protocolului de colaborare privind educaţia juridică în şcoli, la care au aderat uniunile profesionale din domeniul juridic şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti