Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

CE. Masă rotundă asupra criptomonedelor
26.02.2018 | Irina RÎMARU

Secţiuni: Content, Cyberlaw
JURIDICE - In Law We Trust
Irina Rîmaru

Irina Rîmaru

Luni, 26 februarie 2018, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru euro și dialog social, stabilitate financiară, servicii financiare și Uniunea piețelor de capital, a participat, la Bruxelles, la o masă rotundă asupra criptomonedelor, potrivit europa.eu.

Valdis Dombrovskis: „Tehnologia blockchain promite mult în domeniul piețelor financiare. Pentru a rămâne competitivă, Europa trebuie să îmbrățișeze această inovație.

În al doilea rând, cripto-monedele, care nu sunt monede în sensul tradițional și a căror valoare nu este garantată, au devenit obiectul unor speculații considerabile. Aceasta expune consumatorii și investitorii la riscuri substanțiale, inclusiv de a-și pierde investiția.

De aceea avertismentele cu privire la aceste riscuri pentru consumatori și investitori sunt importante. Avertismentele trebuie să fie clare, frecvente și transmise în toate jurisdicțiile.

Ofertele inițiale de monede (ICO) au devenit o modalitate prin care firmele inovatoare din acest domeniu pot obține fonduri substanțiale. Aceasta este o oportunitate, dar există și probleme care expun investitorii la un risc substanțial, cum ar fi lipsa de transparență în ceea ce privește identitatea emitenților și planurile de afaceri.

Trebuie să evaluăm în continuare circumstanțele în care cripto-monedele și serviciile conexe sunt reglementate de normele existente. Acest lucru depinde foarte mult de faptele și circumstanțele legate de cripto-token-uri specifice. Pe baza evaluării riscurilor și a oportunităților, precum și pe baza adaptării cadrului de reglementare existent pentru aceste instrumente, Comisia Europeană va stabili dacă este necesară o acțiune de reglementare la nivelul UE.

Cripto-activele (crypto-assets) prezintă riscuri legate de spălarea banilor și de finanțarea activităților ilegale. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană a propus ca exchange-urile de criptomonede și furnizorii de portofele electronice (walleturi) să facă obiectul directivei privind combaterea spălării banilor. Co-legislatorii au ajuns la un acord în decembrie 2017 și invităm statele membre să se pregătească pentru o transpunere rapidă a acestei legislații.

În concluzie, Comisia va continua să monitorizeze aceste piețe împreună cu alte părți interesate, la nivel comunitar și internațional, inclusiv în cadrul Grupului celor mai industrializate 20 de state din lume (G20). Suntem pregătiți să luăm măsuri bazate pe o evaluare a riscurilor și oportunităților.

Irina Rîmaru

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti